Eirodziesma beigusies, skandāli tikai sākas

© F64 Photo Agency

Šā gada Eirovīzijas dziesmu konkursa nacionālās atlases finālu Neatkarīgā jau aizvakar pasludināja par rezultātu ziņā negaidītāko un iespējamiem skandāliem bagātāko. Tā arī noticis: pirmais skandāls (un nez kāpēc šķiet, ka ne pēdējais) izcēlās jau vakar, kad grupa Mad Show Boys oficiāli iesniedza sūdzību par fināla norises balsojumu.

Latvijas Televīzijas valdes loceklim Edgaram Kotam un Eirodziesmas 2012 vadībai adresētajā sūdzībā (parakstījis Mad Show Boys dalībnieks un viņu izpildītās dziesmas Music Thief autors Garijs Poļskis) galvenais arguments fināla norises godīguma apšaubīšanā ir jautājumi par žūrijas objektivitāti. Arī Neatkarīgā izteica izbrīnu par žūrijas jokaino vērtējumu – pusfinālā Mad Show Boys, galīgi šķībi dziedot, bija pirmie (uzvarētāja Anmary tajā pašā pusfinālā, piemēram, bija tikai ceturtā), savukārt finālā mūzikas zagļi pēkšņi bija teju pēdējie, lai arī uzstājās daudz labāk. «Pēc zemiem žūrijas vērtējumiem varēja noprast, ka priekšnesumā ir «kaut kādas problēmas»,» savā pretenzijā raksta G. Poļskis. «Pēc sarunas ar diviem žūrijas pārstāvjiem (sarunām liecinieki un paši žūrijas locekļi var to apliecināt) tika noskaidrots, ka žūrijas balsošanas istabā tika izplatīta informācija, ka Music Thief uzvaras gadījumā Latvijai draudētu tiesas prāva par autortiesību pārkāpumiem, tāpēc, lai saglabātu valsts reputāciju, mana dziesma ir jāvērtē ar zemu atzīmi.» Lūgts sniegt informāciju, kura persona izplatīja šādu informāciju, – LTV juristi pašlaik jau arī gatavojot atzinumu.

Mad Show Boys līderis runas mākslā Jānis Vaišļa Neatkarīgajai norādīja uz vairākām sakritībām, kas liek aizdomāties, vai tiešām mūzikas zagļi no žūrijas puses ir objektīvi vērtēti. «Ja jau būtu aizdomas par plaģiātismu, to vajadzēja fiksēt speciāli izveidotajai Mākslinieciskajai padomei, taču no tās puses iebildumu nebija! Pēkšņi žūrijā ir Azerbaidžānas vēstnieks, lai gan dziesmas izvēle sūtīšanā uz šajā valstī notiekošo finālu ir tikai mūsu darīšana, un viņš intervijās vēlāk stāsta, ka labāk pie viņiem sūtīt blondu un skaistu dziedātāju, nevis zagļus, jo tādu viņiem pietiekot. Tāpat ir arī citas sakritības, bet, ja tādu ir pārāk daudz, tas jau liek aizdomāties,» tā J. Vaišļa. «Mums nav nekas pret Anmary, ne pret LTV, ne pret [producentu Aigaru] Dinsbergu, pieļaujam, ka televīzijai vienkārši bija sabojājies kāds kārtējais taimkods, bet gribam panākt taisnību.»

«Žēl, ka džeki neprot ar godu zaudēt, tāpēc tiek meklēti visādi minējumi, lai to izskaidrotu,» tā Neatkarīgajai šo situāciju komentēja Eirodziesmas producents Aigars Dinsbergs. «Apzvanīju vairākus žūrijas locekļus, un viņi visi brīnījās, no kurienes [Mad Show Boys] radusies šāda informācija. Jā, arī mani izbrīnīja diezgan lielās atšķirības žūrijas viedokļos, taču tāds bija šo cilvēku viedoklis. Iesniegt protestu – tādas ir dalībnieku tiesības, bet mēs turpināsim strādāt pie Anmary priekšnesuma,» teica producents.

Izklaide

Kādu laiciņu nekas nebija dzirdēts no abām konkurējošajām mūzikas gada balvu rīkotājnometnēm – Elitas Mīlgrāves “Zelta mikrofona” un revolucionārās “Gammas”, taču izskatās, ka šajās nedēļās šī klusuma pauze tiks aizpildīta ar uzviju. Ņemiet popkorna tūtes un glāzes ar dzērieniem, iesēdieties ērtāk krēslos un šūpuļtīklos, izklaižu organizētāji gādās par izklaidēm!  

Svarīgākais