Eirodziesma noslēdzas negaidīti – uzvar Anmary; Valters rada apjukumu

© F64 Photo Agency

Jau 12 gadus Latvija piedalās Eirovīzijas dziesmu konkursā, taču vēl nekad rezultāti nebija tik pārsteidzoši un arī paša pasākuma norise tik īpatnēja kā šosestdien Ventspils teātra namā Jūras vārti – uzvaru izcīnīja Anmary ar dziesmu Beautiful Song, ko neprognozēja ne mūzikas speciālisti, ne totalizatoru kantori.

Eirovīzijas dziesmu konkursa nacionālā atlase Ventspils teātra namā Jūras vārti norisinājās sirsnīgā un austrumniecisku noskaņu gaisotnē – vajadzēja noskaidrot, kurš dosies pārstāvēt mūsu valsti starptautiskā konkursa finālā, kas maijā notiks Azerbaidžānas galvaspilsētā Baku, un izrādījās, ka veiksmīgā būs Anmary ar dziesmu Beautiful Song. Otrajā vietā palika Samantas Tīnas un Dāvida Kalandijas duets ar I Want You Back, bet trešo vietu ieņēma Mad Show Boys ar dziesmu Music Thief. Vai pārsteidzoši? Protams! Turklāt pārsteigumiem sāli, piparus un citas garšvielas piebēra referendums, kura dēļ konkursa norisei sekot līdzi bija diezgan apgrūtinoši, žūrijas grūti izprotamie vērtēšanas kritēriji, kā arī Eirodziesmas tiešraides vadītājs Valters Frīdenbergs, kas pamanījās kā uzvarētājus sākumā pieteikt Samantu un Dāvidu.

Anmary ilgu laiku nesaprata, ka viņa tiešām uzvarējusi, tāpēc iekavējās arī viņas iziešana uz Jūras vārtu skatuves (pat tur nokļūstot, dziedātājai esot licies, ka notikusi kāda kļūme), bet Samantai un Dāvidam diemžēl sanāca priekšlaicīga un veltīga priecāšanās. Lai gan duets pēc tam tāpat jutās kā uzvarētāji (arī otrā vieta viņiem bija necerēts sasniegums), bet gruzīnu izcelsmes Latvijas puisis D. Kalandija pa jokam solījās parunāt ar Valteru «kā vīrs ar vīru», viss beidzās bez asumiem. «Tā bija neapzināta kļūda – vienkārši pārlecu pāri paragrāfiem un tajā brīdī, kad es to sapratu, jau bija par vēlu – bija vienkārši jā iet līdz galam un jāpārvērš par melno humoru. Jā, daudzi cilvēki to nesapratīs, bet ļoti daudzi pasmiesies. Jau runāju ar [Samantas un Dāvida producentu] Juri Milleru, pasmējāmies, un neko. Es arī esmu palicis otrajā vietā un zinu, kādas tad ir emocijas, bet...» «Šādu lietu vēl neviens Eirovīzijā nebija izspēlējis, un, protams, būs, par ko runāt. Sanāca melnais humors, es noteikti saņemšu ļoti daudz kritikas, bet – kas bijis, bijis. Mazi burti, man bija liela atbildība. Dabiska cilvēka reakcija. Šogad ir jauna vērtēšanas sistēma, žūrijai tiek dota lielāka loma, un mums bija grūti saprast, kas īsti notiek,» Neatkarīgajai atzina Valters. Eirodziesmas producents Aigars Dinsbergs vakar sarunā ar Neatkarīgo apstiprināja, ka viņš personīgi un arī Valters esot duetam atvainojušies par šo kļūdu.

Žūrija pirmajās lomās

Nacionālās atlases fināla uzvarētāju noteica gan TV skatītāju, gan žūrijas balsojuma kopvērtējums attiecībā 50:50. Fināla žūrijas sastāvā darbojās Marija Naumova, Raimonds Tiguls, Andris Ērglis, Olga Rajecka, Sigita Jevgļevska, Daiga Mazvērsīte, Biruta Ozoliņa, Jānis Šipkēvics, Raimonds Bergmanis un Azerbaidžānas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Elmans Zeinalovs. Žūrija katrai dziesmai piešķīra vietas, kas savukārt transformējās punktos, proti, par 1. vietu – 12 punkti, par 2. vietu – 10 punkti, par 3. vietu – 8 punkti utt., līdz 10. vietai, kurai pienākas punktiņš. Arī skatītāju balsojums dziesmas sarindoja noteiktā secībā, piešķirot vietu un attiecīgi punktus, bet kopvērtējumu veidoja skatītāju un žūrijas piešķirtie punkti. Ja punktu skaits sakrita, priekšroka tika dota skatītāju favorītam. It kā viss kārtībā, taču šoreiz žūrija izcēlās ar ļoti radikāli pretējiem vērtējumiem, lai gan tieši tai vajadzēja veidot šo īpašo profesionālo fonu (to nevarētu prasīt varbūt vienīgi no spēkavīra un vēstnieka), kas noteiktu, kurš tad tiešām ir cienīgākais braukt uz Baku, lai Latvija beidzot tiktu pie iespējas startēt konkursa finālā nevis, kā ierasts, kūleņot pie pusfināla borta. Kopvērtējumā žūrija pirmajā vietā lika Rūtu Dūdumu (ko viņa darītu Baku?!), otrajā – Samantu un Dāvidu, bet trešajā – Anmary.

Izskatās, ka apzināti tika gremdēti mūzikas zagļi, kuri žūrijas vērtējumā bija tikai devītie. Starp citu, tieši šajā gadījumā var ļoti konkrēti norādīt uz žūrijas nekonsekvenci – pirmajā pusfinālā (abos gan bija cits žūrijas sastāvs) pirmā bija Paula Dukure (otrajā vietā PeR, bet trešajā – Samanta un Dāvids, bet Rūta piektā), savukārt otrajā pusfinālā zagļi bija pirmie, bet, piemēram, Anmary tikai ceturtā. Priekšnesumi bija nedaudz mainīti, taču vērtējums, ja ir runa par žūrijas profesionalitāti, varētu mainīties vienīgi attiecībā uz Andri Ābelīti, kurš bija sadomājis dziedāt latviski, kā arī Aleksandru Veselovu (Mad Show Boys), kurš bija sadomājis nodziedāt labi (bet nevesels un šķībi dziedošs pusfinālā viņš nez kāpēc tika vērtēts augstāk). Iepriekšējos gados žūrija no pretendentiem uz finālu izslēdza ļoti vājus, taču vietējā pagasta maniakālo balsotāju atbalstītus kandidātus, bet šoreiz tā sagrozīja rezultātus. Un diez vai uz to labo pusi. Arī žūrijas locekļus ir jāizvēlas pareizi.

Skatītāji izvēlas... referendumu

Eirovīzijas skatītāji gan uzvarētāju godā redzēja Mad Show Boys – finālā par viņiem tika atdota 3081 balss. Otrā – Anmary (3081), trešie – PeR (2394). Superfinālā gan skatītāji par Anmary nobalsoja 4645 reizes, bet par Mad Show Boys – 4218. Patiesībā balsojums vispār bija vairāk nekā vājš, jo, piemēram, superfinālā par Samandu un Dāvidu tika nobalsots tikai 918 (!) reizes, bet vismazāk atbalstītā finālā (kā jau vienmēr, tā bija Elizabete Zagorska – bez iespaidīgā ugunsšova viņai nekas arī nespīdēja) saņēma 297 balsis. Piemēram, pērn superfinālā Musiqq izpildītais Angel In Disguise saņēma 12 539 balsis, savukārt otrajā vietā palikušais Lauris Reiniks ar savu Banjo Laura – 8495 balsis.

Eirovīzijas producents Aigars Dinsbergs Neatkarīgajai atzina, ka šoreiz visu pamaisījis referendums – visticamāk, tieši ar to izskaidrojama zemā balsotāju aktivitāte par Eirodziesmu. LTV (lasi: sabiedriskajā televīzijā) pulksten 22, kad slēdzās vēlēšanu iecirkņi, jau vajadzēja sākties aktuālām diskusijām par valstiski svarīgo valodas jautājuma tēmu, tāpēc līdz tam nacionālajai atlasei bija jābeidzas. Otrajai kārtai palika tikai 55 minūtes, tāpēc šoreiz daudziem par pārsteigumu superfinālā iekļuvušās dziesmas netika izpildītas vēlreiz (dīvaini, bet tas bija jaunums arī konkursantiem), pie tam nav izslēgts, daudzi no skatītājiem vispār pieslēdzās Eirodziesmai tikai pēc ierastajiem deviņiem, kad būtībā balsojums jau bija beidzies. A. Dinsbergs norādīja, ka, uzzinot par referenduma rīkošanas datumu, vairs nav bijis iespējams mainīt arī pasākuma norises laiku – jau bija iesākusies tā reklāmas kampaņa, dalībnieki saplānojuši savus laikus, citos laikos arī mājīgās Jūras vārtu telpas nav bijušas pieejamas utt.

Viss beidzies un atkal turpinās

Starp citu, Beautiful Song mūzikas autors Ivars Makstnieks (viņš darbojas grupā Otra puse) varētu Ventspili tagad dēvēt par savu laimīgo pilsētu – pirms dažām nedēļām viņa dziesma Ave Pali (to izpildīja Aija Andrejeva un Normunds Pauniņš) uzvarēja prestižajā Muzikālās bankas aptaujā, bet nu pienācis Eirodziesmas triumfa laiks. Ivars gan pilsētā ar rītdienu nebija manāms, toties teksta autors Rolands Ūdris (kopā ar savu atraktīvo otru pusi Ilonu Balodi) gan. «Domā, es tagad varu šīs uzvaras sakarā pateikt kādu jēdzīgu komentāru? Vai es braukšu uz Baku? Vecīt, neprasi man par to šovakar!» pie teātra nama durvīm smēķējot Neatkarīgajai teica Ūdrītis. Arī Anmary varēja tikai plātīt rokas, turklāt šoks viņai nebija pārgājis pat pāris stundas pēc koncerta noslēguma: «Foršas sajūtas... Lidoju... Kā būs finālā? Šajā? Ā, lielajā? Pieslīpēsim priekšnesumu, man pagaidām kaut ko vēl grūti prognozēt. Šobrīd vēl esmu emocijās pēc notikušā, taču man gribētos cerēt, ka ir visi priekšnosacījumi tam, lai mēs dabūtu labu vietu. Par pašreizējām sajūtām... Es gribēju būt novērtēta un – jā, es tagad tāda jūtos!»

Ilgi laika priecāties par savu panākumu viņai nebūs – kā informēja A. Dinsbergs, jau ceturtdien dziedātāja ar savu komandu un abiem autoriem tiek gaidīta LTV, lai tiktos ar šī konkursa sakarā izveidoto Māksliniecisko padomi un diskutētu par tālāko. «Ja līdz nacionālās atlases finālam viss bija tikai ieteikumu līmenī, tad tagad [Mākslinieciskā padome] varēs arī nopietni kaut ko mainīt, piemēram, aranžējumā,» norādīja producents. «Es gan nezinu, kāda būs Mākslinieciskās padomes nostāja šajā jautājumā, neesam par to vēl runājuši, taču daudz kas var mainīties.»

***

Eirodziesma 2012

1. Beautiful Song (Anmary)

2. I Want You Back (Samanta Tīna & Dāvids Kalandija)

3. Music Thief (Mad Show Boys)

4. My World (Rūta Dūduma)

5. Disco Superfly (PeR)

6. She’s A Queen (Roberts Pētersons)

7. We Can Change The World (Andris Ābelīte)

8. Celebration (Paula Dukure)

9. Stars Are My Family (Triānas parks)

10. You Are A Star (Elizabete Zagorska)

***

Eirodziesmas uzvarētāji

2000. gadā Prāta vētra – My Star

2001. gadā Arnis Mednis – Too Much

2002. gadā Marija Naumova – I Wanna

2003. gadā F.L.Y. – Hello From Mars

2004. gadā Fomins & Kleins – Dziesma par laimi

2005. gadā Valters & Kaža – The War Is Not Over

2006. gadā Cosmos – I Hear Your Heart

2007. gadā Bonaparti.lv – Questa Notte

2008. gadā Pirates Of The Sea – Wolves Of The Sea

2009. gadā Intars Busulis – Sastrēgums (Probka)

2010. gadā Aisha – What For?

2011. gadā Musiqq – Angel In Disguise

2012. gadā Anmary – Beautiful Song