Rūta Dūduma: ar pirmo pirmajā pirmā

© F64 Photo Agency

Aizvakar Latvijas Televīzijas (LTV) citadelē Zaķusalā notika Eirodziesmas finālistu uzstāšanās secības izloze, un pirmo numuru tajā izvilka jaunā dziedātāja Rūta Dūduma.

Politiķi par Nr.1 priekšvēlēšanu listē aiz sajūsmas lēktu vai gaisā, bet Eirovīzijā būt pirmajiem ir smags pārbaudījums: gan emocionāli (pirmajam atklāt krāšņo pasākumu grūti), gan arī materiāli (pirmos skatītāji parasti ātrāk aizmirst).

Jaunajai Rūtai Dūdumai (viņa dzimusi 1991. gada 9. jūnijā) izlozē tika pirmais numurs, par ko sākotnēji meitene bija sabēdājusies, taču pēc tam jau dzīvespriecīgi pieņēma izlozes rezultātus kā gana labus esam. Rūta ir šīs (un ne tikai šīs) Eirodziesmas uzvarētāja jau tāpat – diez vai vēl kāds izpildītājs piedzīvojis šajā konkursa tik spožu debiju. Proti, dziesma My World, ar kuru Dūduma tika nacionālās atlases finālā, būtībā ir pati pirmā viņas sacerētā kompozīcija. Tātad: ar pirmo dziesmu pirmajā nozīmīgajā konkursā viņa tikusi finālā un vēl ar Nr.1 – nav slikts pieteikums!

20 gadus vecā dziedātāja plašāku atpazīstamību ieguvusi pirms pāris gadiem šovā Dziedošās ģimenes 2, kurā piedalījās kopā ar mammu Iru – viņa savulaik bija zināma kā ansambļa Modo dalībniece (tolaik – Ira Krauja) laikā, kad Mirdza Zīvere bija dekrētā. Rūta to it kā uzskata par savu līdz šim lielāko atsperšanās punktu, lai turpinātu darboties tālāk tieši mūzikas lauciņā – tā rakstīts oficiālajā Eirodziesmas CV, taču rodas šaubas, vai tik tiešām tā ir: šķiet, daudz pazīstamāka Rūta kļuva, kā fona vokāliste spoži darbojoties TV3 šovā Mūsu zelta dziesma. Radusies vēlme pašai sacerēt dziesmas, un tā arī radusies My World. Jāatgādina, ka vismaz pusfinālā uz skatuves viņa kāpa ar ģitāru rokās, lai arī pati vēlāk paškritiski atzina, ka šo instrumentu nemaz tā īsti neprotot spēlēt. «Četri akordi, kas dziesmā skan, arī ir viss, uz ko esmu spējīga. Nu labi, labi, protu vēl kaut ko, bet amatieru līmenī,» jokoja Rūta.

Ikdienā Rūta studē džeza vokālu un dzied grupā Into One. 2008. gadā viņa piedalījās šovā Latvijas zelta talanti, bet 2009. gadā šovā Koru kari 2 bija redzama Rīgas Sarkanā kora sastāvā. Pateicoties šovā iegūtiem jauniem draugiem un pieredzei, Rūta tika uzaicināta dziedāt fona vokālu vairākiem mūziķiem, tostarp Laurim Reinikam, Musiqq (pērn ar viņiem dziedātāja aizbrauca arī uz lielo Eirovīzijas finālu Vācijā), kā arī Gintai Krievkalnai un citiem. Kas tālāk? Tālāk visas durvis vaļā! Meitene gan ir pagaidām drusku par kautrīgu lielajai skatuvei, toties ļoti talantīga, tātad gan jau arī nepamatotais kautrīgums pāries!

Izklaide

Kādu laiciņu nekas nebija dzirdēts no abām konkurējošajām mūzikas gada balvu rīkotājnometnēm – Elitas Mīlgrāves “Zelta mikrofona” un revolucionārās “Gammas”, taču izskatās, ka šajās nedēļās šī klusuma pauze tiks aizpildīta ar uzviju. Ņemiet popkorna tūtes un glāzes ar dzērieniem, iesēdieties ērtāk krēslos un šūpuļtīklos, izklaižu organizētāji gādās par izklaidēm!  

Svarīgākais