Aprit gads kopš Mārtiņa Freimaņa nāves

© Raitis Plauks, f64

Šodien, 27. janvārī, Arēnā Rīga notiks Mārtiņa Freimaņa dziesmu izrāde Mans draugs Mārtiņš Freimanis, kas solās būt tik vērienīga, ka nez kuro reizi atliek vien nopūsties – eh, ja to būtu piedzīvojis pats Mārtiņš...

Pēc provizoriskiem datiem, koncerts Mans draugs Mārtiņš Freimanis būs pilnībā izpārdots. Kaut arī biļetes uz pasākumu izsīka jau nedēļas sākumā, organizatori vakar rīta pusē rada iespēju laist pārdošanā vēl 200 sēdvietu biļešu. Plānots, ka kopumā koncertu apmeklēs 8000 skatītāju – stāvvietas uz koncertuzvedumu netika piedāvātas. Šis koncerts plānots trīs stundu garumā: pirmajā tā daļā skanēs mazāk dzirdētas Mārtiņa dziesmas, mēģinot uzburt kaut ko līdzīgu muzikālu izjūtu stāstam, bet otrajā daļā izskanēs Mārtiņa populārākās dziesmas. Jāpiebilst, ka durvis arēnā tiks vērtas jau pulksten 19, stundu pirms izrādes sākuma, kad skatītāji varēs noskatīties Mārtiņa Freimaņa fonda piedāvātos videomateriālus par šī gada fonda darbību un nākamā gada mērķiem. Ja kāds pie biļetēm tā arī netiks, tad šo grandiozo pasākumu varēs noskatīties tiešraidē internetā – gan Mārtiņa Freimaņa fonda mājaslapā (www.mff.lv), gan Radio SWH un Spin FM mājas lapās.

Uz skatuves – vismaz simts

Pavisam uz skatuves kāps vairāk nekā simts dalībnieku (lasi – Mārtiņa draugu), video stāstiem tiks atvēlēti septiņi ekrāni, savukārt muzikālo pavadījumu nodrošinās divi pavadošie muzikālie sastāvi – grupa Tumsa un MC Orķestris Džuliana vadībā. Kā Neatkarīgās apskatniekam atzina Tumsas dibinātājs basģitārists Jānis Daugalis, grupai sanāks spēlēt 20 – 21 dziesmu – pa desmit katrā no koncertuzveduma daļām. Pirmajā daļā spēlēt plānotās mazāk dzirdētās dziesmas attiecas uz praktiski visiem Tumsas darbības periodiem – gan agrīno laiku, gan nesenākiem gadiem. «No visa kā pa drusciņai,» teica Jānis. Aranžijas senāko kompozīciju pielāgošanai jaunākā skanējumā radījis bijušais grupas Tumsa dalībnieks un ilggadējs Mārtiņa muzikālās darbības līdzgaitnieks Normunds Kalniņš.

Koncertuzvedumā piedalīsies Latvijā populārākie mūziķi un Mārtiņa draugi: Reiniku ģimene, Aija Andrejeva, Olga Rajecka, Kaža, Valters Frīdenbergs, Musiqq, Ivo Fomins, Andris Ērglis, Annija Putniņa, Dita Lūriņa, Viktorija Streiča, Māra Upmane-Holšteine, Nikolajs Puzikovs, Putnu balle, PeR, Chilli, Arvīds Berķis un citi, turklāt šovu bagātinās arī deju kolektīvi Dzirnas un Uguntiņa, koris Mūza, kā arī stīgu kvartets Jutas Bērziņas vadībā.

Mārtiņa idejas turpina dzīvot

Ienākumi no koncerta tiks izmantoti Mārtiņa Freimaņa fonda tālākajai darbībai: šogad iecerēts labiekārtot piemiņas vietu Aizputē, kur atrodas Mārtiņa piemineklis; turpināt paša mūziķa iesākto sadarbību ar biedrību Dižvanagi, kura darbojas Liepājas rajonā, rehabilitējot bērnus ar īpašām vajadzībām; plānots arī organizēt konkursu jaunajiem mūziķiem, kura ietvaros tiks noskaidrotas labākās dziesmas, kas pretendēs uz ierakstiem profesionālā studijā utt. Mārtiņa idejas dzīvo un nemirst!

Starp citu, dzīvo arī viņa izlolotā Tumsa: lai gan koncertuzvedumā grupa kāps uz skatuves bez Valtera pie mikrofona (viņam ir paredzēts individuāls priekšnesums), savā turpmākajā darbībā Tumsa ar viņu joprojām rēķinās. Jānis Daugalis pastāstīja, ka pašlaik gan grupa uz kādu nedēļu ņems pauzi (pārāk daudz laika un spēka prasīja pagājušajā nedēļā Muzikālās bankas noslēguma ceremonijā dzirdamā Mārtiņa Freimaņa dziesmu popūrija sagatavošana), taču pēc tam tiks turpināts darbs ar jaunu sparu. Plānots reanimēt vēl kādu no 1996. gadā rakstītajā demo esošajām dziesmām (priekšvēstnesis bija radiostacijās jau skanošā Pārāk daudz), taču noteikti tiks strādāts arī pie jauniem gabaliem, solīja Jānis.

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.

Svarīgākais