Piecas vietas uz Eirovīzijas brieža vēl brīvas

Par Eirovīzijas dziesmu konkursa nacionālo atlasi joprojām ir milzīga interese – tas pierādījās, kad visu šo nedēļu interneta portālos nerima diskusijas par sestdien Eirodziesmas pirmajā pusfinālā redzēto/dzirdēto.

Nav skatījušies, nav dzirdējuši, taču viedoklis ir – tāds bija visbiežākais rezumējums, kas apliecina to, ka Eirovīzija latvju bāleliņiem joprojām ir nacionālais mūzikas sporta veids Nr. 1.

Pirmie pieci finālisti, kas kāps uz skatuves 18. februārī Ventspils teātra namā Jūras vārti notiekošajā Eirodziesmas finālā, noskaidrojās jau pirms nedēļas. Ja kāds palaidis garām pirmā pusfināla rezultātus, laimīgais Top 5 ir šāds: I Want You Back (Samanta Tīna&Dāvids Kalandija), Disco Superfly (PeR), We Can Change The World (Andris Ābelīte), My World (Rūta Dūduma) un Celebration (Paula Dukure). Piecas vietas vēl brīvas, un, kas tās ieņems, noskaidrosies šosestdien, 14. janvārī, tiešraidē no NA studijas Mārupē, kad risināsies otrais pusfināls.

Protams, arī pirms otrā pusfināla eksperti un pseidoeksperti neskopojas ar prognozēm, taču lai nu tās paliek līdz balsojuma rezultātu publiskošanai. Daudzsološa ir Beautiful Song, ko sacerējuši tādi vīri kā Ivars Makstnieks un Ūdrītis, bet izpilda pēc talantu fabrikām nepelnīti aizmirstībā grimusī Anmary (Linda Amantova) – ja arī dziesma negūs lielus panākumus, varbūt tā vismaz reanimēs Anmary kā dziedātāju. Nav šaubu, ka favorītu lokā atkal būs Triānas parks – šoreiz Rakovsku dziesma varbūt arī nav pati spēcīgāka, toties gan jau tā atkal tiks stiprināta ar veiksmīgu šovu, to nu sarīkot triāņi vienmēr ir mācējuši. Pretenzijas uz panākumiem būs arī Samantai Tīnai (ar Elmāra Orola sacerēto dziesmu) un Mikam Dukuram (ar paša dziesmu), taču, šķiet, viņiem nāksies samierināties ar pirmajā pusfinālā gūtajiem panākumiem (tātad – Mikam papriecāties par māsas uzvaru). Nez, ko klausītāji izdarīs ar dziesmu You Are a Star? Mūzikas autors Atis Auzāns ir mīlēts ne tikai Latgalē, teksta autors Kārlis Streips nav mīlēts nekur, Elizabete Zagorska arī uz rokām netiek nēsāta, tomēr vienotā komandā un ar nesliktu dziesmu šis trio varētu arī tikt vismaz līdz Ventspilij.

Ventspilī priekšā jau vajadzētu būt arī vietējam – jauniņajam, bet ļoti harismātiskajam ērglēnam Robertam Pētersonam. Pavadošajam sastāvam viņš piesaistījis ne mazāk harismātiskas personības, proti, Lenny, Vāģi un Mārtiņu Ruski – šovā OKartes skatuve iepazītus personāžus. Jaunajiem šī Eirodziesma vispār varētu kalpot par labu tramplīnu turpmākajā karjerā, tāpēc interesanti, kā sevi koncertā pasniegs tādi mazāk zināmi dziedātāji kā, piemēram, Valters Gleške&Lība Ēce (meitene pērn bija Musiqq fona vokāliste), Paul Swan (īstajā vārdā Pāvels Fomkins, kung fu pratējs, kurš šobrīd studijā strādājot pie sava debijas albuma) un projekts The 4 (visai ambiciozs četrinieks, cik noprotams, no Alūksnes puses). Taču pats interesantākais, kā publika novērtēs mūzikas zagļus jeb Mad Show Boys, kas piedāvā ekselentu parodijdziesmu. Patiesībā šie vīri nemaz nav tāda parodija, projekta sastāvā ir tādi cilvēki kā Latvijas Nacionālās operas solisti Andris Lapiņš un Uldis Leiškalns, atraktīvais DJ Midi’s jeb Aldis Zaļūksnis u.c. – Garija Poļska Music Thief varētu Eirodziesmā sacelt lielu troksni, bet, vai sacels, redzēsim sestdien.

Tāpat kā pirmajā pusfinālā, arī šoreiz piecas labākās dziesmas tiks noskaidrotas TV skatītāju un žūrijas balsošanas rezultātā attiecībā 50:50. Nobalsot varēs gan telefoniski, gan īsziņu veidā, maksa par zvanu – 30 santīmi. Būs iespējams nobalsot arī ar triecienīsziņu palīdzību, ar vienu reizi nosūtot uzreiz piecas balsis (cena – 1,25 lati). Neskaidrības daudziem bijušas par Māksliniecisko padomi – tā pusfinālos nebalso. Pie saviem pienākumiem Mākslinieciskā padome atgriezīsies vēlāk, kad kopā ar desmit finālistiem pārrunās uzlabojumus un ieteicamās izmaiņas dziesmu priekšnesumos.

***

Eirodziesma 2012 (uzstāšanās secība otrajā pusfinālā, dziesmas nosaukums, autori, izpildītājs)

1. Sweet For Me (Miks Dukurs, Georgijs Girbu) Miks Dukurs & NBC

2. Better World (Valters Gleške, Māris Orehovs) Valters Gleške & Lība Ēce

3. Get It Started (BuGaGa Project, Sandris Vestmanis) The 4

4. Beautiful Song (Ivars Makstnieks, Rolands Ūdris) Anmary

5. Wanna Be With You (Kaspars Pudniks, Paul Swan) Paul Swan

6. She’s a Queen (Austris Rietums, Līga Markova) Roberts Pētersons

7. For Father (Elmārs Orols, Samanta Tīna) Samanta Tīna

8. You Are A Star (Atis Auzāns, Kārlis Streips) Elizabete Zagorska

9. Music Thief (Garijs Poļskis) Mad Show Boys

10. Stars Are My Family (Aivars Rakovskis, Agnese Rakovska) Triānas parks

Izklaide

Kādu laiciņu nekas nebija dzirdēts no abām konkurējošajām mūzikas gada balvu rīkotājnometnēm – Elitas Mīlgrāves “Zelta mikrofona” un revolucionārās “Gammas”, taču izskatās, ka šajās nedēļās šī klusuma pauze tiks aizpildīta ar uzviju. Ņemiet popkorna tūtes un glāzes ar dzērieniem, iesēdieties ērtāk krēslos un šūpuļtīklos, izklaižu organizētāji gādās par izklaidēm!  

Svarīgākais