Pārtikas produktos esošās nano daļinās var izraisīt plaušu vēzi

Rietumeiropā ir saasinājusies diskusija par nano daļiņu ietekmi uz cilvēka veselību, jo tās tiekot pielietotas ļoti daudzās rūpniecības nozarēs, piemēram, lai automašīnas un lidmašīnas būtu vieglākas, lai elektrospuldzes degtu ilgāk, lai pārtikas produktos palielinātu vitamīnu daudzumu, lai šokolādes tāfelīte būtu brūnāka.

Nano daļiņas ir ķīmiskas vielas, ko veido mikroskopiskas daļiņas. Tas ir 10 reižu mazākas par asins sarkanajiem ķermeņiem. Visplašāk pazīstamais nano daļiņu produkts ir ogļu melnā krāsa. Mikroskopiskās nano daļiņas nonāk cilvēka plaušās vai asins vados un rada dažādas iekaisuma formas. Pētnieki vairākos eksperimentos ar dzīvniekiem ir pierādījuši, ka noteiktas nano daļiņas bojā DNS struktūru un veicina plaušu vēzi. Oglekļa nano daļiņas izraisa līdzīgas slimības kā azbesta izstrādājumi.

Par to ziņo portāls baltictravelnews.com.

Pašlaik vides aktīvisti cīnās, lai veikalu plauktos neparādītos pārtikas produkti, kuri ir apstrādāti ar nano tehnoloģiju. Tagad arī vairāku Eiropas valstu valdību līmenī tiek domāts, lai nano daļiņu apstrādātos produktus veikala plauktos būtu iespējams atšķirt un pārtikas uzņēmumiem šādi produkti būtu noteikti jāreģistrē. Skatiet video par nano tehnoloģijām!

Svarīgākais