Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide

Brīvdabas muzejs aicina uz Mārtiņdienas svinībām

Šodien Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā no 12.00 līdz 16.00 norisināsies Mārtiņdienas svinības.

Plkst. 12.00 no muzeja Galvenajiem vārtiem sāksies masku gājiens folkloras kopas „Milzkalnieki” vadībā. Kurzemes sētā - danči un rotaļas, manteļskurstenī karsta zālīšu tēja, radošā masku darbnīca bērniem un senās koka spēles amatnieka Aldoņa Baldiņa vadībā.

Plkst.13.30 masku gājiens turpināsies uz Vidzemes sētu, kur dancosim un rotaļāsimies kopā ar folkloras kopu „Rija”. Te gatavosim arī našķus kopā ar Ikšķiles brīvās skolas audzēkņiem un pavāru Endiju Bērziņu. Slietenī cienāsim ar gaiļa zupu un „Mārtiņa beķerejas” sarūpētajiem pīrādziņiem. Plkst.15.00 muzikāls priekšnesums no Ādažu folkloras kopas „Saulgrieži”.

Plkst.12.30 Priedes kroga galā ar dziesmām priecēs Mārtiņkoris, bet visas dienas garumā interesentiem būs pieejamas izjādes ar zirgiem un īpašais tupeņu godu piedāvājums no Priedes kroga – visdažādākie kartupeļu ēdieni.

Senajā latviešu gadskārtā Mārtiņi ir saimnieciskā gada noslēgums un ziemas sākuma diena. Latviešiem šī diena saistās galvenokārt ar rudens beigu darbiem un ziemas sākumu. Lai izpelnītos Mārtiņa labvēlību, tam kauj gaili, arī vistu. Gaiļa kaušana sekmē zirgu labklājību, bet vistas kaušana – govju.

Iedami no sētas uz sētu, Mārtiņbērni nes svētību un tāpēc ir laipni gaidīti katrā mājā. Katrā sēta tie ierodas dziedādami, dejodami, iet rotaļās.