Nacionālais botāniskais dārzs saņem nozīmīgu Latvijas selekcijas tulpju šķirņu dāvinājumu

Nacionālais botāniskais dārzs Salaspilī saņēmis ļoti dāsnu dāvinājumu no tulpju selekcionāra Vitauta Skujas - viņa mūža darbu. NBD tulpju kolekcija ir papildināta ar 160 V.Skujas šķirnēm, no kurām lielākā daļa pieder bārkstaino tulpju grupai. Līdz šim botāniskā dārza tulpju kolekcijā bija ap 220 šķirnēm.

Latvijas vietējās selekcijas dekoratīvo un pārtikas augu šķirņu genofonda saglabāšana ir viens no Nacionālā botāniskā dārza pamatuzdevumiem.

Šogad NBD saņēmis arī nozīmīgu dāvinājumu savas 90 šķirņu lielās peoniju kolekcijas papildināšanai. Pateicoties peoniju kolekcionāriem A.Vēriņam un A.Berkānam kolekcijas papildinātas ar ar 12 jaunām intersekcijas* peonijām, zināmākās no tām ir 'Bartzella', 'Hillary' un 'Julia Rose'.

* Pagājušā gadsimta otrajā pusē selekcionāram Toiči Ito (Japāna) izdevās sakrustot pienziedu peoniju ar krūmveida peoniju, tādejādi radot pirmo šīs grupas īpatni ar dzelteniem ziediem. Intersekcijas peoniju lapas ir līdzīgas krūmveida peonijām, taču pēc citām pazīmēm tās pilnībā atbilst parastajām peonijām. Šo peoniju stublāji un lapojums uz ziemu atmirst, lai pavasarī sāktu veģetāciju no jauna. Nu jau radītas dažādas interesantas krāsu un formu intersekcijas peonijas.

Izklaide

Latvijas Radio 1. studijā rudens koncertsērijā “Art of Riga Jazz” 8. novembrī uzstāsies poļu-kanādiešu pianiste Aleksandra Streliski, kura tiek uzskatīta par modernās klasiskās mūzikas celmlauzi. Viņas minimālistiskā, emocionālā mūzika savaldzinājusi klausītājus visā pasaulē, kā arī guvusi kritiķu atzinību un komerciālus panākumus.

Svarīgākais