Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Izklaide

Kubā gejs apprec transseksuāli

© Scanpix

Lai gan geju laulības Kubā ir aizliegtas, 13. augustā divi vīrieši tomēr mija gredzenus, teica viens otram jā vārdu un svinēja pirmās geju laulības Kubas vēsturē. Kāzas gan bijušas iespējamas tikai tāpēc, ka viens no vīriešiem (līgava) bija veicis dzimummaiņas operāciju, no fiziskā viedokļa kļūstot par sievieti.

Transseksuālā līgava Vendija Irjepa 13. augustā apprecējās ar savu līgavaini – geju Ignacio Estradas (Ignacio Estrada) un pāris kļuva par pirmajiem Kubas vēsturē, kuri noslēguši šāda veida laulības.

Pāris par savu kāzu dienu simboliski izvēlējās Fidela Kastro dzimšanas dienu, tādā veidā pievēršot sabiedrības uzmanību un cenšoties radīt apkārtējo izpratni par geju tiesībām. „Mēs gribam, lai 13. augusts ir kas vairāk par mūsu kāzu datumu. Lai tā ir brīvības dziesma. Ar savu rīcību esam spēruši lielu soli pretī geju kopienas veidošanai,” uzskata jaunais vīrs.

Fidela Kastro revolūcijas sākumā Kubā geji un transeksuāļi tika ieslodzīti vai nosūtīti uz darba nometnēm. Bet šobrīd F. Kastro brāļameita, pašreizējā Kubas prezidenta Raula Kastro meita, ir galvenā iniciatore cīņai pret homofobiju. Tomēr, par spīti viņas centieniem, Kubā joprojām geju laulības ir nelegālas.