Minhenē atklās latviešu mākslinieku izstādi

No 9. līdz 27. augustam tiek realizēts izstādes projekts „heart on the street” Minhenes pilsētas laikmetīgās mākslas telpā „Kunstarkaden”, kurā piedalīsies latviešu un vācu mākslinieki.

Astoņi Latvijas mākslinieki: Edgars Mucenieks, Luce (Edmunds Lūcis), Anda Poikāne, Pēteris Taukulis, Justīne Lūce, Juris Andersons, Dace Kalpiša un Sarmīte Caune kopā ar diviem Minhenes māksliniekiem – Ransome Stanley un BettyMü, piedalīsies izstādē, kuras tematika veltīta ielu mākslas un urbānās vides transformācijai. Izstādi, kurā tiks iekļauti glezniecības, fotogrāfijas, instalācijas, grafikas, tēlniecības un video darbi, finansiāli atbalsta Roberta Boša fonds, Minhenes pilsētas kultūras referāts un Minhenes mākslas savienība.

Ielu mākslas fenomens ir ļoti niansēts tās izpausmē, tāpēc izstādē tiek konstatēti jauni problemātikas virzieni. Tā, piemēram, izstāde tematizē gan ielu mākslas dažādus elementus modernās sabiedrības politiskajos, sociālajos, estētiskajos aspektos, gan arī jautājumu par jaunu ielu mākslas interpretāciju parādīšanos. Izstādes mērķis ir atainot daudzpusējos uzskatus un viedokļus, kā arī to savstarpējo mijiedarbību un eventuālās konfliktsituācijas.

Visas mākslinieciskās pozīcijas izstādes ietvaros parāda, ka, balstoties uz savu subjektīvo pieredzi un māksliniecisko interesi, ielu māksla var kalpot par pamatu laikmetīgajai mākslai. Vai tā būtu konfrontācija, vai arī inspirācija.

Tā kā katram no māksliniekiem ir sava attieksme pret ielu mākslu un urbāno vidi, izstāde mēģina novērot, vai starp eksponētajiem mākslas darbiem pastāv kopīgas pazīmes, aspekti un tēmas, kas vieno atšķirīgās mākslinieciskās pozīcijas.

Daudziem māksliniekiem šī eksperimentāli mākslinieciskā radīšana ir sabiedrības pētniecības darbs. Kā iepriekš norādīts, mākslinieki savos darbos pārveido dažādus elementus, kodus vai darbības, kas novēro sociālos, ekonomiskos un ikdienas notikumus, kurus viennozīmīgi var saprast tikai pilsētas telpā. Līdz ar to eksponētie mākslas darbi parāda, ka urbānā māksla ir starptautisks fenomens, kas pārvar dažādu kultūru robežas.

Izstāde „heart on the street” Minhenē būs skatāma līdz 27.augustam. Vairāki Minhenes izstādes mākslinieki piedalīsies Berlīnes mākslas mesē „Berliner Liste” no 8. līdz 11.septembrim.

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.