Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide

Turpmāk Rīgai būs savs oficiālais kokteilis – „Clavis Riga”

© Publicitātes foto

Piektdien, 5. augustā, noslēdzoties konkursam „Rīgas kokteilis”, par „oficiālo” Rīgas dzērienu tika pasludināts kokteilis „Clavis Riga”. Gan kokteiļa, gan tā nosaukuma autors ir Andris Noreiķis, kuram jau ir 13 gadu pieredze bārmeņa arodā.

Šo vēsti par jauno galvaspilsētas lepnumu „Kokteiļu svētku” pirmajā dienā kopā ar konkursa organizatoriem paziņoja aktrise Ieva Pļavniece un mūziķis Igo Fomins. Uzzinot par dubulto uzvaru konkursā, krodziņa „Lidojošā varde” bārmenis Andris Noreiķis bija emociju pārņemts: „Man ir liels prieks un gods, ka tieši manis radītais dzēriens kļūs par Rīgas īpašo kokteili!”

Par Rīgas īpašā kokteiļa titulu cīnījās trīs konkursa finālistu – Andra Noreiķa, Ivara Rutkovska un Māra Gerāna – gatavotie dzērieni. Pusotra mēneša laikā kopš konkursa izsludināšanas kokteiļus nobaudīja un par savu favorītu nobalsoja aptuveni 1300 cilvēku. Visi trīs kokteiļi saņēma augstu novērtējumu - teju līdzvērtīgu balsu skaitu. Taču Andra Noreiķa radītajam kokteilim ar 476 balsīm tomēr izdevās izvirzīties vadībā un kļūt par īpašo Rīgas dzērienu.

Nezinot kokteiļa nosaukumu iesniedzēju identitātes, sabiedrības un žūrijas balsojuma kopvērtējumā kā piemērotākais nosaukums Rīgas kokteilim tika noteikts „Clavis Riga”, kas tulkojumā no latīņu valodas nozīmē „Rīgas atslēga”. Kā pēc balsojuma tika noskaidrots, no teju 300 kokteiļa nosaukumiem, kas tika iesniegti mājas lapā www.rigaskokteilis.lv, par kokteilim piemērotāko nosaukumu tika izvēlēts tieši bārmeņa Andra Noreiķa iesniegtais nosaukums.

„Esam patīkami pārsteigti par sabiedrības augsto ieinteresētību Rīgas īpašā kokteiļa un tā nosaukuma noteikšanā. Mājas lapā rigaskokteilis.lv saņēmām ļoti daudz interesantu ierosinājumu kokteiļa nosaukumam, piemēram, „Black Explosion”, „Rīgas pērle”, „The Sound of Riga” un citus. Cilvēki aktīvi iesaistījās arī labākā kokteiļa noteikšanā. Turklāt balsojuma rezultātus var uzskatīt par reprezentatīviem - aptuveni puse balsotāju bija Latvijas iedzīvotāji, bet otra puse – Rīgas viesi no ārvalstīm, kas ir apliecinājums tam, ka īpašo kokteili vienlīdz labi novērtējuši kā rīdzinieki, tā Rīgas viesi,” norāda „Rīgas Melnā balzama” zīmola vadītājs Ģirts Liniņš. Viņš piebilst, ka uzņēmums „Latvijas balzams” ir ļoti lepns par to, ka viena no Rīgas īpašā kokteiļa sastāvdaļām ir arī „Rīgas Melnais balzams”.

Konkursa organizatoru iniciatīvu radīt Rīgai vēl vienu īpašu vērtību atzinīgi novērtēja arī „Rīgas Tūrisma attīstības biroja” direktors Gastons Neimanis, savukārt „Latvijas Bārmeņu federācijas” prezidents Raitis Akerblūms, apsveicot konkursa uzvarētāju, novēlēja, lai „Clavis Riga” jeb „Rīgas atslēga” tiešām atslēgtu kokteiļa baudītāju sirdis uz mūsu galvaspilsētu un kļūtu par vienu no iecienītākajiem dzērieniem ne tikai Rīgā, bet visā pasaulē.

Konkursu „Rīgas kokteilis” organizēja „Latvijas Bārmeņu federācija” kopā ar AS „Latvijas balzams” un alkoholisko dzērienu izplatītāju SIA „SPI Distribution (Latvia)”. Konkursa mērķis bija radīt vēl vienu galvaspilsētas lepnumu – Rīgas īpašo kokteili, un tam sākotnēji tika pieteikti 22 šim konkursam īpaši radīti kokteiļi ar „Rīgas Melno balzamu” to sastāvā.

Īpašo Rīgas kokteili „Clavis Riga” bez maksas būs iespēja nobaudīt sestdien, 6.augustā no plkst.16:00 līdz 21:00 „Kokteiļa svētku” otrajā dienā „Konventa sētā” Vecrīgā. Turpmāk kokteilis „Clavis Riga” būs iegādājams arī labākajos Rīgas bāros.

Rīgas īpašais kokteilis „Clavis Riga”

Nepieciešamās sastāvdaļas:

2 cl „Rīgas Melnā balzama”

1 cl liķiera „De Kuyper Sour Rhubarb”

5,5 cl ābolu sulas

0,5 cl „Monin” baltās šokolādes sīrupa

0,5 cl „Monin” granātābolu sīrupa

Pagatavošana:

Visas sastāvdaļas jāielej atdzesētā mix glāzē, kas pildīta ar ledu. Pēc visu sastāvdaļu sajaukšanas ar ledu iegūto dzērienu jāizkāš atdzesētā kokteiļu glāzē, kuru dekorē ar apelsīna miziņu.