Ar unikālām izstādēm atklās Mākslas muzeja Rīgas Birža jaunās telpas

Mākslas muzejs Rīgas Birža, kas agrāk bija pazīstams kā Ārzemju mākslas muzejs 20. augustā skatītājiem atklās savas jaunās telpas.

Atklājot jaunu posmu savā darbībā,Mākslas muzejs Rīgas Birža, piedāvās plašai publikai divas unikālas un interesantas izstādes.

Atklāšanas izstādi „Glasstress Rīga - darbi no Berengo studijas”, kuras kuratore ir daudzu starptautisku projektu autore Helēna Demakova. Izstāde veidota sadarbībā ar Berengo Studijas vadītāju Adriano Berengo, tai izvēlēti latviešu un ārvalstu mākslinieku veidoti darbi, kuri laikmetīgā mākslas valodā daudznozīmīgi tematizē īpašos Venēcijas zīmolus. Tie nav tikai gondolas, lustras vai spoguļi. Mākslinieki rada darbus gan par „ Nāvi Venēcijā”, gan par ierobežoto teritoriju, attiecībā uz kuru savulaik dzima „geto” jēdziens, gan par īpašo lagūnas pilsētas kupolu noskaņu, gan par daudzām citām parādībām.

Īpašs izstādes notikums būs krievu mākslinieka Dmitrija Gutova darbs, kura tapšanu un darba iegādi mākslas muzeja „Rīgas Birža” kolekcijas papildināšanai atbalsta Borisa un Ināras Teterevu fonds.

Valsts nozīmes arhitektūras piemineklis Rīgas Birža celts 1855. gadā, reflektējot Venēcijas renesanses palaco formas, un atklāšanas izstādi iecerēts veidot kā sasaisti starp Venēcijas un Rīgas pilsētām - mākslinieki no dažādām pasaules valstīm ir radījuši laikmetīgās mākslas darbus Venēcijas (Murano) stiklā divām izstāžu zālēm vienlaicīgi - Palazzo Cavalli-Franchetti Venēcijā un mākslas muzejam „Rīgas Birža”.

„ Glasstress” projekts, kuru iniciējusi Berengo studija Murano salā, jau guvis atzinību 2009. gadā Venēcijā un norisinās Venēcijā arī 2011. gadā paralēli laikmetīgās mākslas biennālei. Daļa no izstādes „Glasstress Rīga - darbi no Berengo studijas” darbiem tapuši pēdējos gados tieši Berengo studijas laikmetīgās mākslas kolekcijai.

Izstāde „Glasstress Rīga - darbi no Berengo studijas” tiks izvietota lielajā zālē, kurā turpmāk norisināsies mainīga izstāžu darbība.

Savukārt otra izstāde, kas tiks piedāvāta skatītājiem ir unikālu porcelāna priekšmetu izstādi, kas veidota sadarbībā ar Nīderlandes ziemeļu provinču muzejiem Groninger (Groningenā) un Princesshof (Leivardenā). Izstādes koncepcija veidota ar vēlmi parādīt Austrumu un Rietumu mijiedarbību keramikas nozarē 17.gadsimtā.

Ekspozīcijā būs izstādīti izcili Ķīnas un Japānas porcelāna priekšmeti, kas tolaik ieplūda holandiešu tirgū un būtiski ietekmēja tālāko materiālās kultūras attīstību Nīderlandē un citās Eiropas valstīs. Izstāde atklās Delftas manufaktūras pēkšņo uzplaukumu, ko izraisīja porcelāna priekšmetu trūkums tirgū un ļaus saprast kā mūsdienās Eiropā tik plaši pazīstamie zili-baltie Delftas izstrādājumi kļuva slaveni tālu aiz Holandes robežām.

Kopumā izstādē būs eksponēti ap 130 meistardarbi no abu muzeju kolekcijām. Tajā varēs novērtēt kā Austrumu porcelāna un Delftas izstrādājumu dažādas formas un ornamenti ietekmējuši viens otru. Plašākā skatījumā izstāde parādīs tirdzniecības un kultūras globalizācijas procesu pasaulē 17.gadsimtā, laikā, kad Nīderlandei bija būtiska loma kā Austrumu un Rietumu sastapšanās vietai.

Izstādes kurators un kataloga autors ir pasaulslavens Austrumu porcelāna pētnieks, daudzu monogrāfiju autors, Leidenes Universitātes Nīderlandē goda profesors un Groninger muzeja bijušais izstāžu kurators Dr. Kristiāns Jorgs. Izstāde un kataloga publikācija notiek sadarbībā ar Nīderlandes Karalistes vēstniecību.

Izklaide

Enerģiskā pašmāju grupa “Have No Heroes”, kuras pārstāvji sevi pieskaita pankrokam, lai gan drīzāk spēlē postpanka nišā, izdevuši jaunu singlu “Upside-Down World” un tā video. Tā gan ir viņu pieteikto jaunumu mazākā daļa.

Svarīgākais