Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padome (LOSP) informē, ka ir noslēdzies LOSP dalīborganizācijas "Latvijas Apvientā putnkopības nozares asociācija" (LAPNA) pētījums "Iedzīvotāju, kas nelieto dažādus pārtikas produktus, īpatsvars", ko īstenoja pētījumu centrs SKDS. 2025.gada marta - aprīļa laikā veiktā pētījuma rezultāti liecina, ka lielākā daļa aptaujāto Latvijas iedzīvotāju - 95%, nepieskaita sevi pie nevienas no aptaujā minētajām dažādu ēdienu nelietojošo cilvēku grupām (veģetārietis, vegāns, svaigēdājs u.c.), bet kopumā vien 4% pie tām sevi pieskaita.
LAPNA valdes priekšsēdētājs un LOSP valdes loceklis Jānis Gaigals: "Pētījuma rezultāti mūs pārsteidza, ņemot vērā to, cik aktīvi mūsdienās dažādas organizācijas un it sevišķi - alternatīvās pārtikas ražotāji, lobē un cenšas popularizēt alternatīvos produktus tirgū. Tos produktus, kas it kā pilnvērtīgi aizvieto tādas tradicionālas pārtikas grupas kā gaļa, zivis, govs piens, olas u.c. Tikmēr pētījuma rezultāti skaidri liecina par to, ka absolūti lielākā daļa aptaujāto cilvēku sevi pieskaita pie visēdājiem - ēdot visu, vien selektīvi izslēdzot kādu produktu vai grupu. Tā ir pozitīva zīme vietējiem lauksaimniekiem un ražotājiem, jo skaidri iezīmē to, cik faktiski daudz ir cilvēku, kuri ikdienā uzturā lieto visas pārtikas grupas."
"Mēs cienām katra cilvēka personīgo izvēli, taču procentuāli nelielas grupas skaļi izteiktais individuālais un atšķirīgais viedoklis nevar būt iemesls kardināli mainīt ierasto pārtikas ražošanas struktūru," uzsver Gaigals.
Tāpat pētījumā secināts, ka salīdzinoši visbiežāk respondenti norādījuši, ka ir veģetārieši (2%), jau retāk respondenti sevi pieskaita pie svaigēdājiem (1%) un egetāriānistiem (1%), pie katras no pārējām grupām sevi pieskaitīja mazāk nekā 1%.
Tāpat salīdzinoši visbiežāk (67%) aptaujātie iedzīvotāji norādīja, ka ēd visu bez ierobežojumiem, savukārt kopumā 30% šo respondentu norādīja, ka atturas no kādu produktu lietošanas uzturā - 7% atturas no cūkgaļas ēšanas, 5% - no liellopa gaļas ēšanas, 5% - no piena produktu lietošanas uzturā, 3% - no zivju lietošanas uzturā un 1% - no putnu gaļas ēšanas.
Apvienojot atbildes uz jautājumiem, iespējams secināt, ka kopumā 33% aptaujāto iedzīvotāju atturas no kādu pārtikas produktu vai pārtikas produktu grupas lietošanas uzturā.
"Šī pētījuma rezultāts uzsver to, ka īpaši būtiski gan valsts, gan nevalstisko organizāciju mērogā arvien vairāk, aktīvāk un skaļāk ir jārunā par vietējās pārtikas nozīmi sabiedrībai un valstij kopumā. Nozarei kopumā ir arvien aktīvāk jāstrādā pie vietējo produktu popularizēšanas. Mēs nevaram noliegt to, ka, protams, ir grūti publiskajā vidē cīnīties ar tāda mēroga produktu virzīšanu, reklāmu un lobiju tirgū, kā to šobrīd aktīvi dara dažādi lielie, starptautiskie alternatīvās produkcijas ražotāji. Kā nekā - budžets šādām kampaņām ir milzīgs. Tomēr šie rezultāti dod mums spēcīgu pārliecību par to, ka līdz šim paveiktais darbs nav palicis bez rezultāta un ka aktīvi jāturpina strādāt pie sabiedrības informēšanas par pašmāju produktiem, veicinot to popularitāti sabiedrības vidū," norāda LOSP valdes priekšsēdētājs Guntis Gūtmanis.
Pētījumā tik aptaujātas teju 1500 personas - gan vīrieši, gan sievietes vecumā no 18 līdz 75 gadu vecumam visos Latvijas reģionos. Ar pētījuma rezultātiem iespējams iepazīties LOSP mājaslapā.