Hakeri atdzīvina reperi Tupaku Šakuru

© Scanpix

1996. gadā Lasvegasā nošautais reperis Tupaks Šakurs patiesībā esot dzīvs un dzīvojot kādā Jaunzēlandes mazpilsētiņā – šāda sensacionāla ziņa parādījusies amerikāņu televīzijas kompānijas Public Broadcasting Service (PBS) mājaslapā.

Vēlāk gan noskaidrojies, ka ziņu tur ievietojis kāds hakeru grupējums, kas šādā veidā protestējis pret PBS rādīto dokumentālu filmu par WikiLeaks darbību. Pie viena hakeri nolaupījuši kompānijas datu bāzes un atklājuši tās paroles.

Tupaku Šakuru daudzi amerikāņu repa cienītāji joprojām uzskata par savu elku, tādēļ nav pārsteigums, ka ziņa par viņa augšāmcelšanos izraisīja tik lielu interesi. Hakeru piegādātajā informācijā bija sacīts, ka Tupaka dzīvību tomēr izdevies glābt un četri ložu radītie ievainojumi nav bijuši nāvējoši. Ziņā vēstīts, ka reperis pēc atveseļošanās nolēmis pamest skatuvi un pārcēlies uz Jaunzēlandi, kur dzīvojot īstu mietpilsoņa dzīvi. Turklāt ziņas autori apgalvoja, ka viņam kaimiņos mitinoties Kristofers Voless jeb Notorious B.I.G. – vēl viens reperis, kurš tika nogalināts 1997. gadā.

Vēl pirms PBS viltus ziņu izņēma no mājaslapas un paziņoja, ka kļuvusi par hakeru uzbrukuma upuri, mikroblogu vietnē Twitter parādījās datorurķu grupējuma Lulz Boat paziņojums, kurā šis grupējums uzņēmās atbildību par ielaušanos kompānijas mājaslapā. Savu rīcību Lulz Boat aktīvisti skaidrojuši ar to, ka viņiem nav patikusi PBS demonstrētā dokumentālā filma Frontline: WikiSecrets, kurā negatīvā gaismā attēlots WikiLeaks dibinātājs Džūljens Asanžs un amerikāņu karavīrs Bredlijs Mennings, kurš, spriežot pēc visa, piegādāja WikiLeaks slepenus Pentagona dokumentus.

Hakeri paziņojuši, ka viņiem ne tikai izdevies ievietot PBS mājaslapā viltus ziņu, bet arī piekļūt kompānijas iekšējiem datortīkliem – viens no tiem ir paredzēts žurnālistu lietošanai, bet otrs ir tīkls, caur kuru centrālais birojs sazinās ar vairāk nekā

350 valsts īpašumā esošajām reģionālajām televīzijām, kuras retranslē PBS raidījumus. «Tagad mūsu rīcībā ir jūsu datubāzes,» pavēstījuši hakeri, kā pierādījumu publicējot vairākas nozagtas paroles, kas dod pieeju tīkliem. PBS savā oficiālajā paziņojumā norādījis, ka kontrole pār mājaslapu ir atgūta, paroles nomainītas un nekāda informācija ar sensitīviem datiem par skatītājiem hakeru rīcībā neesot nonākusi.

Izklaide

Dziedātājs Mārtiņš Kanters publicējis jau trešo dziesmu no oktobrī gaidāmā studijas albuma „Vēstulēs”, kas būs ieturēts „pop country” stilā. Dziesmai tapis arī videoklips, kas filmēts z/s “Vaidelotes”.

Svarīgākais