Džeksona jaunais hits - veca dziesma

© Scanpix

Maikla Džeksona kompozīcija This Is It, kas kopš nedēļas sākuma iegādājama mūziķa mājaslapā internetā un kuru izdevēji reklamējuši kā līdz šim nedzirdētu hitu, patiesībā ir veca dziesma.

M. Džeksons to kopā ar Polu Anku sarakstījis aptuveni 1983. gadā, 1991. gadā dziesmu iedziedājis un izdevis visu sen jau aizmirstais puertorikānis vārdā SaFire, bet vēlāk to, jau ar citu nosaukumu iedziedājis, bet tā arī nav izdevis M. Džeksons.

Tas viss noskaidrojies nepilnas diennakts laikā kopš kompozīcija kļuvusi pieejama plašākai publikai. Jau pirmdien vidofailu vietnē YouTube bija iespējams salīdzināt jauno singlu un 1991. gadā ieskaņoto dziesmu, bet P. Anka vienubrīd draudēja sūdzēt hita izdevējus tiesā. Vakarpusē gan viņš nomierinājies, jo ļaudis, kas pārvalda M. Džeksona mantojumu (tajā ietilpst arī viņa radošais mantojums) ātri vien piekrituši 68 gadus vecajam dziesmas līdzautoram izmaksāt viņam pienākošos atlīdzību. "Viņi atzina, ka notikusi kļūda, viņi atzina, ka tā ir mana dziesma, atzina, ka es esmu vokāla producents un es saņemšu 50% ienākumu no šī projekta, kas, pēc manām domām, ir godīgi," Reuters citē P. Ankas sacīto. "Nedomāju, ka kāds centās paveikt ko negodīgu. Tā bija nejauša kļūda," viņš sacījis.

Mūziķis stāstījis, ka dziesma tapusi aptuveni 1983. gadā un tās toreizējais nosaukums bijis I Never Heard. Pāris mēnešus vēlāk viņa iecerētā sadarbība ar M. Džeksonu pajukusi un kompozīcijas māsterieraksts gadiem ilgi mētājies skaņu ierakstu studijas plauktā, līdz P. Anka 1991. gadā šo dziesmu piedāvājis izpildīt kādam mazpazīstamam latīņamerikāņu dziedonim. Kompozīcija nav guvusi nekādu ievērību un, cik noprotams, to par ne īpaši labu atzinis arī pats M. Džeksons. Pretējā gadījumā viņš jau iepriekš ierakstu, kurā dzirdama tikai viņa balss un klavieru pavadījums, būtu kaut kur izmantojis.

Pēc mūziķa nāves šīs dziesmas ierakstu atraduši viņa īpašuma pārvaldītāji un, nekā nezinot par dziesmas tapšanas vēsturi, uzskatījuši, ka tā būtu īstā kompozīcija, kuru prezentēt kā līdz šim neizdotu M. Džeksona skaņdarbu. Arī pēc kļūmes atzīšanas viens no M. Džeksona īpašuma pārvaldītājiem Džons Makleins sacījis, ka kompozīcija lieku reizi apliecinot, ka Maiklam bijis dieva dots talants. Citādās domās gan ir eksperti. Piemēram, The New York Times popmūzikas kriķis Džons Pareless nācis klajā ar iznīcinošu kritiku, pavēstot, ka "šī dziesma nekad neiekļūs neviena cilvēka mīļāko Maikla Džeksona dziesmu sarakstā pat, ja šis saraksts būs ļoti garš".

Izklaide

Kādu laiciņu nekas nebija dzirdēts no abām konkurējošajām mūzikas gada balvu rīkotājnometnēm – Elitas Mīlgrāves “Zelta mikrofona” un revolucionārās “Gammas”, taču izskatās, ka šajās nedēļās šī klusuma pauze tiks aizpildīta ar uzviju. Ņemiet popkorna tūtes un glāzes ar dzērieniem, iesēdieties ērtāk krēslos un šūpuļtīklos, izklaižu organizētāji gādās par izklaidēm!  

Svarīgākais