"Dzīvā mūzika 2009" rādīs dažādas tautu instrumentu spēles prasmes

Šī gada 24. un 25.oktobrī Jēkabpils un Andrupenes kultūras namus pieskandinās Starptautiskais tautas mūzikas festivāls "Dzīvā mūzika 2009", ko rīko Nemateriālā kultūras mantojuma valsts aģentūra (NKMVA), informē NKMVA komunikāciju un sabiedrisko attiecību speciāliste Baiba Bože.

Ar šo festivālu NKMVA aizsāk unikālu projektu „Tradicionālo prasmju skola 2009”, kura mērķis ir veicināt tradicionālo prasmju pārmantojamību un popularizēšanu plašākā sabiedrībā.

Tautas mūzikas festivāls "Dzīvā mūzika" ir pasākumu cikls ar mērķi izzināt un parādīt dažādas tautu instrumentu spēles prasmes. Šī gada festivāla tēma - sitamie instrumenti tautas mūzikā, jo tie slēpj daudz plašākai sabiedrībai nezināmu faktu un izzūdošu prasmju. Piemēram, dažādu sadzīves priekšmetu – veļas dēļu un karošu izmantošana muzicēšanā, īpatnējās tamburīna (bubina) spēles tehnikas. Interesants ir modernais bungu komplekts, kas spēlēts jau 20.gs. 30.gadu kapelās vai velna bunga, ko no igauņiem esam aizguvuši tikai 20.gs. 70. gados.

Festivāla pasākumos piedalīsies tamburīna (bubina) spēles vecmeistari no Latgales, radniecīgas tamburīna spēles grupa no Lietuvas, kā arī viesi - karošu spēlmaņi no Baltkrievijas.

24. oktobrī plkst. 18.00 Tautas mūzikas koncerts Jēkabpils kultūras namā. Piedalās: Kreicburgas ziķeri, Jēkabpils tautas mūzikas ansamblis Raksti, Salnavas kapela Sābri, Rēzeknes folkloras kapela Vīteri, Kokneses tautas mūzikas ansamblis Skutelnieki, Sakhonu ģimenes kapela /Lida, Baltkrievija/ un Rima Garsoniene /Utena, Lietuva/.

25. oktobrī plkst. 14.00 Tautas muzikantu meistarklases ar Ivetas Dukaļskas ievadlekciju Andrupenes tautas namā. Festivāla noslēgumā plkst. 16.00 Tautas mūzikas koncerts, kurā piedalīsies folkloras kopa Sovvaļnīki, Andrupenes kapela Trīs vīri laivā, Jēkabpils tautas mūzikas ansamblis Raksti, Rēzeknes folkloras kapela Vīteri, Dagdas kapela Valters, Sakhonu ģimenes kapela /Lida, Baltkrievija/, Rima Garsoniene /Utena, Lietuva/ un tautas instrumentu spēles vecmeistari. Pasākumus papildinās vēsturisko fotoattēlu un seno mūzikas instrumentu izstāde.

Festivāla, kas notiek no 2002.gada, norises ir ievērojami palielinājušas sabiedrības interesi un zināšanas par senākajām tautas instrumentu spēles tradīcijām un veicinājušas to saglabāšanu un pārmantošanu.

Festivāls tapis sadarbībā ar Jēkabpils un Andrupenes tautas namiem un Pārdaugavas Tautas mūzikas biedrību. Visos festivāla pasākumos ieeja brīva!

Izklaide

Masu medijos laiku pa laikam parādās ziņas par “Rail Baltica” – tas ir Baltijas valstu simtgades projekts, kas būtiski un pozitīvi ietekmēs transporta pieejamību, tūrismu, ekonomiku un kopējo drošību. Daudzi ar nepacietību gaida šo iespēju. Igaunijas medijs “Postimees” atgādina, ka visās Baltijas valstīs dzelzceļi darbojas un jau šobrīd ar to palīdzību ir iespējams apmeklēt trīs Baltijas valstu galvaspilsētas.

Svarīgākais