Eirovīzija dosies uz Baku

© Scanpix

Ar azerbaidžāņu dueta uzvaru Diseldorfā noslēdzies tradicionālais starptautiskais Eirovīzijas dziesmu konkurss. Šoreiz tam piedāvātās dziesmas bija tik vājas un balsojums tik jocīgs, ka tīri vai jāpriecājas, ka mūsu pārstāvji Musiqq netika finālā, – katrā ziņā repertuāra kvalitāte šogad noteikti nebija noteicošā, lai uzvarētu.

Eirovīzijas balsojumā intriga bija sen nepieredzēta – vairākas valstis pretendēja uz augstām vietām, taču noslēgumā Azerbaidžāna visai pārliecinoši izvirzījās līderpozīcijās, un šīs valsts līdzjutēji varēja bez lieka satraukuma gaidīt pēdējos rezultātus, kuri izskanēja no Latvijas jeb Aijas Andrejevas (Aishas) mutes. Azerbaidžāņi izcīnīja 221 punktu, aiz sevis atstājot pa ilgiem laikiem Eirovīziju ar savu uzmanību pagodinājušos itāliešus (189 punkti). Pateicoties Latvijai, kas pirmajā vietā grūti izprotamu iemeslu dēļ lika Itāliju (interesanti, ka nākamie mūsu vērtējumā bija īri un vācieši, nevis tradicionālās kaimiņvalstis – Lietuva, Igaunija vai Krievija), Sanremo festivāla auklētāji atgriešanos Eirovīzijas klēpī varēja nosvinēt ar sudraba medaļām – zviedri tika apsteigti par nieka četriem punktiem.

Kāpēc 43 valstu klausītāju balsojumā labākā izrādījās Azerbaidžāna? Acīmredzot tāpēc, ka šīs valsts atbalstītājiem uzvaru gribējās visvairāk. Aizpērn viņiem tiešām bija labi pārstāvji (tad Azerbaidžāna ierindojās trešajā vietā), arī pērn nebija slikti, bet šoreiz, klausoties Eldara Kasimova un Nigjaras Džamalas duetā, gribējās pievērt ausis un aizvērt acis: te nu nudien nebija nekā baudāma, ja nu vienīgi varētu uzteikt dziesmas Running Scared potenciālu – pie tās piestrādājot un uzticot tās izpildīšanu citiem vokālistiem, no gabala varbūt sanāktu labs vidusmēra Eiropas hits. Savulaik briesmīgi centās turki, lai dabūtu Eirovīziju pie sevis (un Rīgā viņiem tas izdevās), divreiz uz konkursu pēc tiesībām finālu sarīkot savās mājās krievi dzina Dimu Bilanu (un beigu galā savu panāca), par varītēm vinnēt gribēja serbi (un arī uzvarēja!) utt. Neizskatās, ka minētās valstis ar šādiem mērķiem iespringtu tagad, – krievi vispār šogad uz Eirovīziju bija atsūtījuši kaut kādu kursantu... Taču Azerbaidžānai gribējās vinnēt, un tā to arī izdarīja. Turklāt – nebija jau konkurentu. Ja neskaita tradicionāli labos dāņus (palika piektie), seksuālām minoritātēm tīkamos īrus (8. vieta), stilīgos moldāvus (12.), apburoši tizlo somu (21.) un seksīgo ungārieti (22.), vismaz šo rindu autoram neviens cits nav palicis atmiņā. Pērn bija vismaz Lēna...

Par mūsējiem. Finālā Musiqq neiekļuva, taču sasniedza labāko rezultātu pēdējos trīs gados. Proti, Musiqq savā pusfinālā palikuši trešie no beigām (apsteidzot Nīderlandi un Kipru), bet Aishai un Intaram Busulim iepriekš klājās vēl sliktāk... «Eirovīzijas dziesmu konkurss ir kā loterija, jo katru gadu televīzijas skatītāju gaume nedaudz mainās, turklāt jāņem vērā, ka ļoti daudz izšķir «reģionālais vai politiskais balsojums», – bieži vien skatītāji balso par tām valstīm, kuras ir viņu kaimiņi vai atrodas vienā reģionā,» balsojuma rezultātus komentēja Eirovīzijas dziesmu konkursa starptautisko sakaru koordinatore un Latvijas delegācijas vadītāja Zita Kaminska.

Loterija mūsējiem šogad tiešām nedaudz patraucēja – ja Musiqq nebūtu ietrāpījušies pēc šermuļus ar urrāpatriotismu uzdzenošās baltkrievietes (daudzi droši vien aizbēga no televizoriem), pirms dāņiem un «Lady GaGa vīriešu dzimtē un kvadrātā» īriem, tad, iespējams, rezultāts būtu labāks. Taču varbūt arī ne. «No nacionālās atlases finālistiem cerīgākie izskatās Lauris Reiniks un Musiqq. Ja vērtējam tikai dziesmu, labāki ir Musiqq, ja domājam arī par izredzēm starptautiskajā finālā, – uz Diseldorfu labāk sūtīt Lauri,» Neatkarīgās apskatnieks rakstīja pirms nacionālās atlases fināla. Un tā arī bija: lai Musiqq dziesmu iebarotu Eirovīzijas klausītājiem, ar pāris vizītēm pie holandiešiem un beļģiem diemžēl nepietika, bet mūsu eirovīzistiem vairāk naudas dziesmas popularizēšanai nebija... Savukārt azerbaidžāņiem tās pietika. Protams, Musiqq varēja labāk izmantot skatuves sniegtās iespējas (šova šā termina ierastajā izpratnē nebija vispār), baismīgos fona vokālistus atstāt mājās (ja uz skatuves var laist līdz sešiem cilvēkiem, tad tas nenozīmē, ka tieši sešiem tur arī jābūt!), taču diez ko daudz tas nebūtu devis. Esam tur, kur esam.

***

REZULTĀTI

Vieta Valsts Punkti

1. Azerbaidžāna 221

2. Itālija 189

3. Zviedrija 185

4. Ukraina 159

5. Dānija 134

6. Bosnija un Hercegovina 125

7. Grieķija 120

8. Īrija 119

9. Gruzija 110

10. Vācija 107

11. Lielbritānija 100

12. Moldova 97

13. Slovēnija 96

14. Serbija 85

15. Francija 82

16. Krievija 77

17. Rumānija 77

18. Austrija 64

19. Lietuva 63

20. Islande 61

21. Somija 57

22. Ungārija 53

23. Spānija 50

24. Igaunija 44

25. Šveice 19

Avots: EBU

Izklaide

Kādu laiciņu nekas nebija dzirdēts no abām konkurējošajām mūzikas gada balvu rīkotājnometnēm – Elitas Mīlgrāves “Zelta mikrofona” un revolucionārās “Gammas”, taču izskatās, ka šajās nedēļās šī klusuma pauze tiks aizpildīta ar uzviju. Ņemiet popkorna tūtes un glāzes ar dzērieniem, iesēdieties ērtāk krēslos un šūpuļtīklos, izklaižu organizētāji gādās par izklaidēm!  

Svarīgākais