Tūkstošiem mākslinieku, tostarp ABBA mūziķis, brīdina par pieaugošajiem draudiem radošajās industrijās

© unsplash.com

Tūkstošiem mākslinieku, tajā skaitā grupas ABBA mūziķis Bjērns Ulveuss, Holivudas aktrise Džuljana Mūra un Nobela prēmijas laureāts Kadzuo Isiguro, parakstījuši paziņojumu, kurā brīdina par mākslīgā intelekta draudiem radošajām industrijām.

Aptuveni 11 500 mūzikas, literatūras, ekrāna un skatuves zvaigžņu līdz otrdienai bija pievienojušas savus vārdus šim paziņojumam, jo pieaug bažas, ka tehnoloģiju uzņēmumi izmanto esošos radošos darbus, lai apmācītu mākslīgā intelekta modeļus bez to oriģinālo autoru atļaujas.

Paziņojumu parakstījuši arī grupas "Radiohead" dziedātājs Toms Jorks, rakstnieks Džeimss Patersons un aktieris Kevins Beikons.

"Radošo darbu nelicencēta izmantošana ģeneratīvā mākslīgā intelekta apmācībai ir būtisks un netaisnīgs drauds to cilvēku iztikas līdzekļiem, kas radījuši šos darbus, un to nedrīkst pieļaut," teikts īsajā paziņojumā.

Holivudas studijas pēdējos gados ir eksperimentējušas ar mākslīgo intelektu, sākot no pagātnes zvaigžņu atdzīvināšanas, izmantojot reālistiskas "digitālās reprodukcijas", līdz datorizētu fona figūru izmantošanai, lai samazinātu aktieru skaitu, kas nepieciešams kaujas ainām.

Bažas pārņēmušas arī citas radošās nozares.

Paziņojuma iniciators ir britu komponists un bijušais mākslīgā intelekta uzņēmuma vadītājs Eds Ņūtons-Rekss, vēsta laikraksts "The Guardian".

Ņūtons-Rekss laikrakstam sacīja, ka ģeneratīvā mākslīgā intelekta uzņēmumi, arī viņa bijušais darba devējs "Stability AI", izmanto ar autortiesībām aizsargātu saturu, lai apmācītu savus modeļus, nemaksājot to oriģinālajiem autoriem.

"Kad mākslīgā intelekta uzņēmumi to dēvē par "mācību datiem", tie tos dehumanizē. Mēs runājam par cilvēku darbu - viņu rakstiem, mākslu, mūziku," skaidroja Ņūtons-Rekss.

Izklaide

Populārie pašmāju repa mākslinieki “Singapūras Satīns” un rolands če aicina iepazīties ar kopīgi izdotā singla “Riskēt” video versiju. Dziesma iekļauta oktobra sākumā iznākušajā “Singapūras Satīna” albumā “Super Duper”, taču video – tam, protams, uzreiz ir pavisam cits svars.

Svarīgākais