Ar īpašu koncertu Rīgā atgriežas pianists Ļubomirs Meļņiks

© Publicitātes foto

Anglikāņu baznīcā pirmdien, 18. novembrī, ar īpašu koncertu Rīgā atgriežas pianists Ļubomirs Meļņiks.

Latvijas klausītājām Ļubomira Meļņika vārds nav svešs - cienījamā gadu gājuma mūziķis ar emocionāli piesātinātiem un neparastiem koncertiem jau viesojies pie mums dažādos laika posmos Rīgā, Cēsīs un Durbē.

Ļubomirs Meļņiks ir komponists un pianists, nepārtrauktās klaviermūzikas pionieris, kura saknes ir Ukrainā, bet šobrīd mūziķis dzīvo Zviedrijā.

70. gadu vidū viņš sāka strādāt pie jaunām klavierspēles koncepcijām, kas apvienoja uzlaboto klasisko (“advanced classical”) klavieru tehniku ar pārpasaulīgajām cīņas mākslas filozofijām. Gadu gaitā Ļubomira Meļņika nodošanās pilnībai ir ienesusi klavieres pilnīgi jaunās dimensijās ar spējām, kas ļauj viņam uz klavierēm radīt vēl nekad nedzirdētus skaņas efektus: “Spēles maniere un ātrums - spēlēt tādā ātrumā, kādu pianisti nekad nav iedomājušies, ka ir iespējams. Nereti viņu sauc par “klavieru pravieti”! Viņa dziļi personīgie priekšnesumi ir sajūsminājuši klausītājus visā pasaulē un viņa tehniski vismodernākie skaņdarbi ir samulsinājuši klaviermūzikas klausītājus un izpildītājus, jo tos praktiski nevar atskaņot pat izcilākie pianisti.”

Būdams pionieris savā žanrā, Meļņiks radījis pilnīgi jaunu valodu klavierspēlei ar nosaukumu “nepārtraukta mūzika” (continuous music) - revolucionāra pieeja, kuras pamatā ir jaunas garīgās un pirkstu veiklības formas, lai radītu sarežģītas notis formulējumus un fenomenālus ātrumus, kas nepieciešams šai jaunajai klavieru skaņai, kur dažkārt var dzirdēt pilnu orķestri vai dabas skaņas. Kopš 2002. gada viņš ir izdevis 16 jaunus digitālos albumus.

Latvijas džeza mūzikas izdevniecība “Jersika Records” 2023. gadā izdevusi viņa skaņuplati “The Sacred Thousand”, kas veltīta Ukrainai un tās varonīgajiem karavīriem, kuri stājās pretī milzīgam Krievijas armijas pārspēkam, vairākas nedēļas saglabājot savas pozīcijas Azovas tērauda rūpnīcā Mariupolē. Sadarbība ar „Jersika Records” turpinās: šobrīd izdošanas stadijā ir mūziķa plate „Windmills” - klavieru solo, kas ierakstīts Ventspils koncertzālē, 2017. gadā.

Svarīgākais