Zilbaloža filma "Straume" nominēta Eiropas Kinoakadēmijas balvai

© pixabay.com

Eiropas Kinoakadēmija izziņojusi piecas animācijas filmas, kas šogad pretendē uz Eiropas Kinoakadēmijas balvu kategorijā "Labākā animācijas filma", un starp balvai izvirzītajiem kinodarbiem ir arī Ginta Zilbaloža "Straume" jeb "Flow", aģentūru LETA informēja Nacionālā kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Zilbaloža pilnmetrāžas animācijas filmas "Straume" konkurenti šajā kategorijā ir vēl četri Eiropas animācijas kinodarbi - "Living Large", kas ir Čehijas, Francijas un Slovākijas kopražojuma animācijas filma, "Savages", ko kopīgi radījusi Šveice, Francija, Beļģija. Tāpat par balvu sacentīsies Spānijas, Vācijas un Indijas kopražojuma filma "Sultana’s Dream", kā arī animācijas filma "They Shot the Piano Player", kuras veidošanā sadarbojusies Spānija, Francija, Nīderlande, Portugāle un Peru.

Matīsa norāda, ka šis ir pirmais gads, kad nominētās animācijas un dokumentālās filmas var pretendēt arī uz balvu "Labākā Eiropas filma", tāpēc par filmu "Straume" Eiropas Kinoakadēmijas biedri varēs balsot arī šajā kategorijā.

Zilbalodis uzsver, ka Latvijas animācijas filmai tikt nominētai augstākajai Eiropas kino balvai ir milzīgs gods, visas komandas un atbalstītāju nopelns. Režisors atzīmē, ka tāpat kā nominācija "LUX" balvai, arī Eiropas Kinoakadēmijas nominācija turpinās popularizēt "Straumi" Eiropā, kur tā daudzās valstīs nonāks kinoteātru repertuārā un tiks plaši demonstrēta, sākot ar Franciju jau oktobra beigās.

Matīsa uzsver, ka Latvijas vārds Eiropas Kinoakadēmijas balvu kategorijā "Labākā animācijas filma" izskan jau trešo reizi pēc kārtas - 2022.gadā balvai tika nominēta Signes Baumanes filma "Mans laulību projekts", bet 2023.gadā - septiņu Eiropas valstu kopražojums "Meitene dzinējsuns", kas tapa ar Latvijas filmu studijas "Rija" līdzdalību.

Eiropas Kinoakadēmija dibināta 1989.gadā kā Eiropas Kino biedrība, tās pirmais prezidents bija Ingmārs Bergmans, kurš biedrību dibināja kopā ar 40 filmu autoriem, tostarp Frederiko Fellīni, Teodoru Angelopulu, Ričardu Atenboro, lai veicinātu Eiropas kino industrijas attīstību. No 2024.gada Eiropas Kinoakadēmiju vada aktrise Žiljeta Binoša. Šogad Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšana notiks jau 37.reizi - 7.decembrī Šveices pilsētā Lucernā, ceremonija tiks translēta arī tiešsaistē.

Animācijas filma "Straume" ir 3D animācijas tehnikā veidots stāsts par individuālistu Kaķi, kurš lielu plūdu laikā spiests pamest mājas un patverties nelielā laivā kopā ar citiem dzīvniekiem. Lai izdzīvotu jaunajā un cilvēku neapdzīvotajā pasaulē, Kaķim jāmaina savi paradumi un jāsadarbojas ar Suni, Kapibaru, Lemuru un Putnu.

Filmu "Straume" sadarbībā ar "Baltic Content Media" turpina demonstrēt kinoteātros visā Latvijā, kur tās skatītāju skaits jau pārsniedzis 80 000. Filma ieguvusi jau vairāk nekā desmit starptautiskus apbalvojumus kinofestivālos Francijā, Kanādā, Meksikā, Austrālijā, Ķīnā un Polijā.

Filmas "Straume" radošajā komandā ir režisors, producents, scenārists un mākslinieks Zilbalodis, producents un scenārija līdzautors Matīss Kaža, producenti Rons Diānss un Gregorijs Zalkmans, skaņu režisors Gurvals Koiks-Gallass, galvenais animators Leo Silī-Pelisjē, mūzikas autori Zilbalodis un Rihards Zaļupe, vizuālo efektu mākslinieki Konstantīns Višņevskis un Mārtiņš Upītis.

Svarīgākais