Noskaidrota labdarības maratona "Dod pieci!" šī gada tēma

© Publicitātes foto

Sabiedrisko mediju labdarības maratons “Dod pieci!” šogad pievērsīsies veselības aprūpes trūkumiem, izgaismojot finansiālo bezizeju, ar ko saskaras cilvēki ar kritiskām un akūtām veselības problēmām, kuriem nepieciešama tūlītēja palīdzība, bet valsts ārstēšanās izmaksas nesedz.

“Dod pieci!” norisināsies no 13. līdz 19. decembrim, kad akcijas rīkotāji raidīs no īpašās stikla studijas Doma laukumā. “Dod pieci!” laikā saziedotie līdzekļi nonāks labdarības organizācijas Ziedot.lv rīcībā, kas ļaus operatīvi palīdzēt ar zāļu iegādi, nepieciešamajiem izmeklējumiem un diagnostiku, kā arī segt cita veida palīdzību gadījumos, kad nekavējoties jāuzsāk ārstēšana, taču individuālajā ziedojuma projektā līdzekļi vēl nav savākti.

Latvijas Radio 5 dīdžejs un labdarības maratona “Dod pieci!” aizsācējs Toms Grēviņš sola piesātinātu saturu ar labāko mūziku un vērtīgākajām atziņām: “Vienpadsmitais “Dod pieci!” būs pamatīga dažādu jautājumu uzdošana vispirms jau katram pašam sev. Es ticu, ka gandrīz trīs mēnešu ilgas diskusijas rezultātā mēs atradīsim jaunas idejas un instrumentus, kā efektīvāk palīdzēt līdzcilvēkiem, kurus liktenis pārsteidzis nesagatavotus ar ziņām, ko neviens nekad nevēlas saņemt.”

Ik gadu vairāk nekā 300 cilvēku ar kritiskām un akūtām veselības problēmām vēršas pie Ziedot.lv, lūdzot tūlītēju palīdzību medikamentu iegādei, izmeklējumiem un diagnozes noteikšanai, atbalstu retu un smagu diagnožu ārstēšanā, operācijām un procedūrām gan Latvijā, gan ārpus valsts robežām. Visbiežāk palīdzība nepieciešama onkoloģijas pacientiem. Atkarībā no diagnozes un nepieciešamā ārstniecības veida summa vienam cilvēkam var svārstīties no dažiem simtiem eiro līdz pat vairākiem simtiem tūkstošu.

Savā pieredzē dalās šī gada labdarības maratona “Dod pieci!” vēstnese, Latvijas Radio 1 raidījuma “Krustpunktā” un „Divas puslodes” producente Evija Unāma: “Ir nežēlīgi apzināties, ka tava dzīvība un dzīves kvalitāte ir atkarīga no medikamenta, kas ir nesasniedzams, jo vienkārši nav pieejama tāda nauda. Drosmīgākie vēršas pie Ziedot.lv, bet arī tas negarantē, ka šis solis būs rezultatīvs, jo, ja neesi sabiedrībā atpazīstama persona, līdzcilvēki var nepieciešamo summu nesaziedot. Man paveicās, bet ir tik daudz citu, kam tā nav. Turklāt, atbalsta meklējumi ir ļoti, ļoti emocionāli grūti, kā pacientam, tā viņa tuviniekiem.”

Svarīgākais