Ukraiņu bērni mūzikas nometnē Rīgā varēs mācīties spēlēt

© Publicitātes foto

No 4. līdz 15. oktobrim, Osokina Brīvības festivāla Ukrainai komanda pianista Andreja Osokina vadībā Rīgā organizēs mūzikas instrumentu spēles nometni bērniem no kara skartajām teritorijām Ukrainā. Tās mērķis ir sniegt iespēju bērniem mierīgos apstākļos atgūties no ikdienas kara šausmām, vienlaikus pilnveidojot izvēlētā instrumenta spēles prasmes profesionālu pedagogu vadībā.

Nometnē piedalīsies 20 bērni vecumā no 12 līdz 16 gadiem, kuri apgūst klavieru, vijoles, saksofona, bandūras vai citu instrumentu spēli Čerņihivas apgabala mūzikas skolās, un kuriem šobrīd Krievijas militārā iebrukuma dēļ liegta iespēja sistemātiski nodoties pilnvērtīgiem vingrinājumiem izvēlētajā specialitātē. Kopā ar audzēkņiem visu nometnes laiku būs trīs viņu pedagogi no Ukrainas, kuri varēs iepazīties ar mūzikas izglītības procesu un pedagogu darbu Latvijā.

Meistarklases notiks Pāvula Jurjāna Rīgas Mūzikas skolā. Katram audzēknim četru individuālu nodarbību laikā pedagogu vadībā būs iespēja apgūt jaunas prasmes, kas palīdzēs attīstīt instrumenta spēles tehniku. Notiks arī koncerti, kuros meistarklašu audzēkņiem būs iespēja gan piedzīvot latviešu mūziķu sniegumu un dzirdēt mūsu komponistu skaņdarbus, gan pašiem uzstāties, demonstrējot apgūtās kompozīcijas, gūstot skatuves pieredzi un izbaudot koncerta atmosfēru.

Andrejs Osokins: “Ļoti priecājos, ka mēs varam īstenot muzikālo nometni Ukrainas bērniem, jo viņiem šobrīd mūzikas skolas gaitas jau vairāk nekā divus gadus notiek ārkārtīgi grūtos un sarežģītos apstākļos - pastāvīgā kara ēnā ar bombardēšanu, gaisa trauksmes sirēnām un uzturēšanos bumbu patvertnēs. Situācijā, kad ir grūti izdzīvot, šiem bērniem vajag apgūt mūziķa profesiju, kas saistīta ar prieku, ar mīlestību pret cilvēci un ar sajūsmu par šo pasauli. To visu ir ļoti grūti atrast un saskatīt, ja apkārt notiek tik briesmīgas lietas, tāpēc mēs ļoti gribam dot viņiem iedvesmu un vienlaikus arī paši iedvesmoties no viņu nelokāmās stājas un pārliecības, ka ukraiņi izcīnīs savu brīvību.”

Īpaša uzmanība nometnē tiks pievērsta tam, lai bērniem būtu iespēja uzlabot arī fizisko, garīgo un emocionālo veselību, iesaistoties dažādās radošās un sporta aktivitātēs, kā arī iepazīt Latviju un tās kultūrvēsturisko mantojumu, dodoties ekskursijās un apmeklējot pasākumus.

Viens no galvenajiem nometnes mērķiem ir radīt tās dalībniekiem sajūtu, ka viņi nav aizmirsti. “Mēs gribam parādīt, ka domājam par viņiem, viņu muzikālo un profesionālo attīstību un ka gribam redzēt viņus uz skatuves, lai sniegtu iespēju izstāstīt savu stāstu - savas sāpes, savu prieku par katru Ukrainas uzvaru un arī cerību, ka kādreiz pasaule būs bez kara, un cilvēki darīs skaistas lietas, radīs mākslas darbus, nevis redzēs un cietīs no kara noziegumiem,” norāda Andrejs Osokins.

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.