Ar bezmaksas pasākumiem Latvijā norisināsies Eiropas Zinātnieku nakts

© Dmitrijs Suļžics/MN

Latvijā šodien norisināsies Eiropas Zinātnieku nakts, informē Izglītības un zinātnes ministrija (IZM).

Pasākuma vadmotīvs šogad "Satiec savu zinātnieku!" uzsver zinātnieku kā gidu lomu, lai palīdzētu atklāt zinātnes pasauli un iedvesmot nākotnes karjerai šajā jomā, skaidroja pasākuma rīkotāji. Apmeklētāji varēs satikt pētniekus un iepazīt viņu ikdienas darbu, izzinot dažādas zinātnes nozares.

Pasākuma laikā varēs apmeklēt 35 zinātniskās institūcijas, universitātes, inovāciju un pētniecības centrus. Interesenti varēs piedalīties tādās aktivitātēs kā eksperimenti, meistarklases, ekskursijas uz laboratorijām, zinātnes šovi, viktorīnas un citos.

Bezmaksas pasākumi notiks dažādās Latvijas pilsētās, tostarp Rīgā, Jelgavā, Ventspilī, Valmierā, Salaspilī, Cēsīs, Liepājā, Daugavpilī.

Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) šodien no plkst. 18 Zinātnieku naktī plašu bezmaksas pasākumu un aktivitāšu programmu piedāvās Medicīnas izglītības tehnoloģiju centrā Anniņmuižas bulvārī 26a un Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā Brīvības gatvē 333. Apmeklētājiem būs iespēja tikties ar pētniekiem, doties ekskursijās, skatīties šovus, piedalīties eksperimentos un diskusijās.

RSU Medicīnas izglītības tehnoloģiju centra apmeklētājiem būs iespēja apgūt pirmās palīdzības pamatus, pacientu uzņemšanas un aprūpes iemaņas, "piemērīt" zobārsta profesiju, izmēģināt ķirurģijas simulatorus, piedalīties aizraujošos ķīmijas eksperimentos, ielūkoties operāciju zālē, dzemdību kabinetā un paplašinātās realitātes telpā, kā arī piedalīties citās aktivitātēs.

Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā (LSPA) Zinātnieku nakts viesus sagaidīs dinamiska telpu orientēšanās spēle, dažādas izzinošas lekcijas, fizioterapijas paraugdemonstrējumi, iespēja izmēģināt daudzveidīgu sporta aparatūru un izkustēties, kā arī piedalīties viktorīnās, ekskursijās un aprunāties ar sporta zinātnes pētniekiem.

Latvijas Universitāte (LU) aicina zinātnes entuziastus uz Zinātnieku nakti LU Akadēmiskajā centrā Torņakalnā un citur. Vairāk nekā 70 "zinātniskajās stacijās" no plkst. 17 līdz 21 gaidāmi aizraujoši eksperimenti, tehnoloģiju izmēģinājumi un meistarklases, sarunas ar zinātniekiem, spēles un viktorīnas.

Šogad Zinātnieku nakts pasākumi LU Akadēmiskajā centrā notiks divās ēkās. Dabas mājā atradīsies pasākuma galvenā skatuve, kur gaidāms īpašais šī gada jaunums - diskusijas ar zinātniekiem par viņu dzīves labirintiem. Sarunās pētniekus iztaujās diskusiju vadītāji, LU zinātņu prorektors Guntars Kitenbergs un profesors Ivars Austers. Tāpat uz skatuves gaidāmas viktorīnas un balvu izlozes, un radio raidījuma "Vārduleja" ieraksts ar LU Latviešu valodas institūta ekspertēm Sandu Rapu un Aneti Ozolu.

No plkst. 18 līdz 22 Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) aicina ģimenes ar bērniem, skolēnus, industrijas pārstāvjus un jebkuru interesentu uz Zinātnieku nakts aktivitātēm. Pirmo reizi Zinātnieku naktī piedalīsies RTU Latvijas Jūras akadēmija, kuras simulatoros apmeklētāji varēs gūt pieredzi kuģu vadīšanā, un RTU HPC jeb Augstas veiktspējas skaitļošanas centrs. Apmeklētāji pirmo reizi varēs ieskatīties arī Baltijas Biomateriālu ekselences centrā (BBCE), kur drīzumā zinātnieki pētīs un attīstīs inovatīvus implantmateriālu, un iepazīt daudz citu laboratoriju, piedalīties eksperimentos un pat futūristiskā Zinātnes disko.

Zinātnieku naktī apmeklētājiem būs atvērtas visas RTU fakultātes un Laboratoriju māja studentu pilsētiņā Ķīpsalā, kā arī RTU zinātkāres centrs "Futurimo Rīga", kas atrodas Meža ielā 1, k6.

Zinātniskajā institūtā "BIOR" plkst. 16 kampaņā "Safe2Eat" - "Par pārtiku bez riskiem veselībai!" pirmo reizi tiek rīkotas pārtikas drošības izlaušanās istabas - "Trakais zinātnieks", "Katastrofa virtuvē" un "Baktēriju detektīvs", kurās ģimenes varēs pārbaudīt savu atjautību un zināšanas par pārtikas drošību. Līdz plkst. 22 norisināsies arī citas spēles un aktivitātes - būs iespējams iejusties detektīva ādā, meklēt pavedienus un dzīvnieku atstātās pēdas. Aizraujošā spēlē "Kaulu detektīvs: Atmini, kas es esmu!" un "Slepenais galvaskauss: Uzmini dzīvnieku" varēs pārbaudīt savas zināšanas dzīvnieku anatomijā, savukārt "Mikroskopijas pasaulē" atklāt audu zināmi nezināmo pasauli.

No plkst. 17 līdz 20 Biznesa augstskolas "Turība" Informācijas tehnoloģiju (IT) virziens interesentiem piedāvās iepazīt IT pasauli, piedaloties robotikas un programmēšanas meistarklasēs, kā arī aplūkot jaunos IT izgudrojumus.

Liepājā Zinātnes un izglītības inovāciju centrs (ZIIC) aicina visus interesentus piedalīties aizraujošos un izglītojošos pasākumos, kas notiks visās trīs centra darbības vietās.

Dabas mājā Zirgu salā 2 radošajās darbnīcās un ekspertu stāstījumos varēs atklāt sikspārņu noslēpumus.

ZIIC Autoru ielā 4/6 apmeklētājus aicina uz robotu parādi, kurā būs iespēja ne tikai redzēt, bet arī pašiem izmēģināt robotu programmēšanu un to vadīšanu.

"FabLab" Liepājā, Ukstiņa ielā 17/23, notiks praktiska atstarotāju meistarklase, kuras laikā dalībnieki paši varēs izgatavot personalizētus atstarotājus. Būs iespēja arī iepazīties ar dažādām tehnoloģijām un to izmantojumu ikdienā.

Visu Eiropas Zinātnieku naktī iesaistīto zinātnisko institūciju profili, kā arī interaktīvā karte pieejami vienuviet IZM veidotajā zinātnes komunikācijas platformā "researchLatvia".

Svarīgākais