Uz Rīgu pošas džezpopa zvaigzne Džeimijs Kalams

© Publicitātes foto

“Unikāls muzikāls ceļojums kopā ar vienu no spilgtākajiem mūsdienu džezpopa māksliniekiem” – tā organizatori piesaka Džeimija Kalama gaidāmo koncertvizīti Rīgā, kas gaidāma 12. februārī koncertzālē “Palladium”. Biļetes tirdzniecībā no 20. septembra.

Angļu džezpopa dziedātājs Džeimijs Kalams (Jamie Cullum) ir viens no pasaulē atzītākajiem šī gadsimta dziedošajiem pianistiem, dziesmu autoriem un klasisku dažādu žanru dziesmu interpretētājiem. Kaut savas daudzšķautņainās koncertdarbības dēļ dēvēts par džezpopa dziedātāju, viņš ir arī ierakstus visvairāk pārdevušā britu džeza mākslinieka titula īpašnieks. Pazīstams arī kā iknedēļas džeza radio šova vadītājs “BBC Radio 2”.

Savas karjeras laikā Jamie Cullum ir ierakstījis deviņus studijas albumus, izdevis trīs izlases, vienu koncertieraksta albumu un 24 singlus. Savulaik braucis koncertturnejās kopā ar leģendāro dziedātāju Eimiju Vainhausu (Amy Winehouse) un viņas pavadošo grupu - esot pat kļuvuši par tuviem draugiem.

Jamie Cullum ne vien dzied un spēlē klavieres, bet ar kāju sit arī ritmu, izmantojot īpašu, apskaņotu kasti (stomp box), kas novietota zem klavierēm. Kad dziedātājs no tām pieceļas, palaižot atpūsties arī pavadošā sastāva mūziķus, viņš kļūst par cilvēku-orķestri, bez neviena instrumenta izpildot vienatnē, piemēram, to pašu “The White Stripes” jau par stadionu folkloru kļuvušo hitu “Seven Nation Army”, vispirms “iebītboksojot” un “iecilpojot” ritma partiju, bet pēc tam dziedot tai pa virsu, un tas jau vairs ne tuvu nav džezs, bet tāda padauzīšanās - žaketes, šlipses, tauriņi, aproču pogas, puķes pa gaisu un visiem jautri.

Dažādu žanru dziesmu kaverversijas liecina par daudzveidīgiem Jamie Cullum iedvesmas avotiem. Gan no džeza un soula, gan roka un popa, gan hiphopa un elektronikas grandiem - repertuārā ir “The Killers”, Reja Čārlza, Rendija Ņūmena, Kanjes Vesta, “Massive Attack”, Riannas, “Pussycat Dolls”, Eltona Džona, Džastina Timberleika, “Joy Division”, Lady Gaga un citu dažādu laikmetu mākslinieku slavenās un ne tikai slavenās dziesmas.

Izklaide

Dziedātājs Mārtiņš Kanters publicējis jau trešo dziesmu no oktobrī gaidāmā studijas albuma „Vēstulēs”, kas būs ieturēts „pop country” stilā. Dziesmai tapis arī videoklips, kas filmēts z/s “Vaidelotes”.

Svarīgākais