Koncertzāle "Cēsis" vērienīgi atzīmēs desmito jubileju

© Igor Studio

Ar svētku lielkoncertu sestdien, 21. septembrī, koncertzāle “Cēsis” atzīmēs savu desmito pastāvēšanas gadadienu. Programma izcels koncertzāles spilgtākās atpazīstamības zīmes – čella skanējumu Dvoržāka opusā spāņu virtuoza Pablo Ferandesa sniegumā un latviešu komponista Pētera Vaska meditāciju “Vientuļais eņģelis” vijolnieces Vinetas Sareikas lasījumā.

Jubilejas koncerta pirmā daļa būs veltīta koncertzāles radītā, Baltijas un Ziemeļvalstu reģionā vienīgā starptautiskā festivāla “Čello Cēsis” desmitajai gadskārtai - programmā ir čehu romantiķa Antonīna Dvoržāka “Koncerts čellam ar orķestri siminorā”, ko atskaņos spāņu čellists Pablo Ferandess - XV Starptautiskā Čaikovska konkursa uzvarētājs un “Sony Classical” ekskluzīvais mākslinieks. Viņš ir kļuvis par vienu no pieprasītākajiem savas paaudzes instrumentālistiem, un, kā raksta žurnāls “El Pais”, Ferandesam “piemīt viss: tehnika, kaislība, solista gars, izteiksmīgums un šarms.”

Vakara otrajā daļā simbolisks veltījums koncertzāles otrajai raksturzīmei - ikgadējam festivālam “Pētera Vaska mūzikas aprīlis” - un ciešajai sadarbībai ar pasaulē atskaņotāko latviešu komponistu Pēteri Vasku. Svētku vakarā latviešu vijolnieces Vinetas Sareikas un Liepājas simfoniskā orķestra lasījumā skanēs Meditācija vijolei un stīgu instrumentu orķestrim “Vientuļais eņģelis”. Viņas karjera aptver plašu darbību klāstu - soliste, kamermūziķe, “Artemis Quartet” dalībniece, pedagoģe un pirmā sieviete, kas ieņem koncertmeistares amatu Berlīnes filharmonijas orķestra vēsturē.

Savukārt desmitās jubilejas koncerta kulminācijā - Ludviga van Bēthovena “Fantāzija korim, klavierēm un orķestrim”, kuras atskaņojumā piedalīsies viens no atzītākajiem jaunās paaudzes latviešu pianistiem, vasaras sākumā aizvadītā starptautiskā Gēzas Andas pianistu konkursa laureāts Daumants Liepiņš, koris “Kamēr…”, solisti Jolanta Strikaite-Lapiņa, Ieva Parša, Rihards Mačanovskis, Artjoms Safronovs, Patriks Kārlis Stepe un Maija Beatrise Punka, kā arī Liepājas simfoniskais orķestris.

“Šis koncertzālei “Cēsis” īpašais vakars ir kvintesence tām vērtībām, kurām esam sekojuši un kalpojuši visus desmit radošos gadus. Te nav vieta pelēcībai, viduvējībai, te mirdz talants, izcilība, augsts profesionālisms, neizsīkstošs radošums un lielu personību starojums. Tādēļ koncertzāles mūzikas un mākslas desmitgadi izgaismojam ar notikumiem, kas ikvienam saistās ar tās vārdu,” saka koncertzāles mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska.

Izklaide

Dziedātājs Mārtiņš Kanters publicējis jau trešo dziesmu no oktobrī gaidāmā studijas albuma „Vēstulēs”, kas būs ieturēts „pop country” stilā. Dziesmai tapis arī videoklips, kas filmēts z/s “Vaidelotes”.

Svarīgākais