Aicina uz Ukrainas laikmetīgo deju izrādēm un filmu skatēm

© Kaspars Krafts/F64

Rīgas cirkā un Latvijas Kultūras akadēmijas Zirgu pastā 24. un 25. septembrī notiks Ukrainas dejas platformas pasākumi.

Starptautiskā projekta galvenais uzdevums ir starpvalstu dialoga veidošana. Platformas norisēs bez Latvijas iesaistītas arī Igaunija un Bulgārija. Divu dienu laikā interesenti varēs noskatīties trīs īsfilmu pirmizrādes, piedalīties paneļdiskusijā un noskatīties divas ukraiņu laikmetīgās dejas izrādes.

Šī pasākuma līdzrīkotāji Latvijā ir biedrība “Party” un starptautiskais laikmetīgās dejas festivāls “Laiks dejot”. Tā izpilddirektore Baiba Ozoliņa stāsta: “Festivāls tradicionāli notiek jūnijā, taču šogad arī septembrī esam sagatavojuši īpašu programmu Ukrainas dejas platformas ietvaros, kur varēsim redzēt jaunākās Ukrainas dejas mākslinieku izrādes un filmas, kā arī piedalīties diskusijā. Par to, kā turpināt radīt, kad apkārt viss grūst, vai arī jādzīvo piespiedu trimdā.”

Ukrainas Dejas platformas pasākumi sāksies 24. septembrī Zirgu pastā, kur paneļdiskusijā ar Ukrainas un Eiropas māksliniekiem notiks pieredzes apmaiņa, kā veidot stipru profesionālu horeogrāfu kopienu un dibināt radošo saikni sabiedrības krīžu laikā. Diskusiju vadīs dejas kritiķe un dramaturģe Inta Balode. Vakara turpinājumā varēs noskatīties trīs īsfilmu pirmizrādes, kas tika veidotas ukraiņu dejas tiešsaistes arhīvam “Let The Body Speak”. Pasākuma otrajā dienā, 25. septembrī, Rīgas cirkā Ukrainas Dejas platforma skatītājiem piedāvās pēdējo divu gadu laikā tapušas laikmetīgās dejas izrādes. Katra no tām ir veltīta laikmetīgās dejas robežu pētīšanai un bīdīšanai, balstoties uz Eiropas un Ukrainas kultūras tradīcijām.

25. septembrī Rīgā skatītāji ir aicināti piedzīvot plašu emociju gammu un novērtēt mūsdienu horeogrāfijas skaistumu jauno ukraiņu dejotāju izpildījumā. Šīs deju izrādes ir laikmetīgās dejas pērles, kas apvieno mūsdienu tēmas ar īstu vēsturisku dziļumu,” stāsta Antons Ovčiņņikovs, Ukrainas dejas platformas pasākumu kurators. Divu dienu pasākumi Rīgā atklās Ukrainas Dejas platformas notikumu sēriju. Šoruden ukraiņu mākslinieki sniegs performances un piedalīsies diskusijas ar kolēģiem un interesentiem arī Tallinā un Sofijā.

Izklaide

Ar jaunu singlu “24/7” klajā nākuši klajā šova “X-Faktors” dalībnieki no grupas “Bekars”. Kā jau to viegli noprast pēc dziesmas nosaukuma, tajā tiek apdziedāta ikdienas steiga.

Svarīgākais