Neticami, bet fakts - Kasparam Bindemanim jauns singls!

© Publicitātes foto

Padzirdot par šobrīd Spānijā dzīvojošā multimākslinieka Kaspara Bindemaņa iecerēm izdot jaunu albumu, iesākumā gribējās pasmaidīt – par šādiem plāniem dzirdēts jau vismaz pāris gadus desmitus. Un tomēr – vismaz pirmais Bindemaņa jaunais singls ir ēterā!

Kaspara Bindemaņa dziesma “Naktstaureņi” jau pieejama visos lielākajos straumēšanas servisos - stilīgs, kvalitatīvi nostrādāts gabals, kas muzikāli ir tikpat daudzpusīgs, cik Bindemaņa personība. Stilistiski tas ir kaut kas amplitūdā no 80. gadu estrādes melodijām un popa, līdz latino, fankam un sazin kam vēl ar Bindemaņa meistarīgo ģitārsolo trumpī.

Patiesībā sanāk, ka ar “Naktstaureņiem” Kaspars uz Latvijas populārās mūzikas skatuves atgriezies pēc vairāk nekā divdesmit gadu pārtraukuma. Šis singls ir no viņa ilgi (ļoti, ļoti ilgi!) gaidītā albuma, kas “tapis pēdējo 15 gadu laikā, braukājot pa pasauli un sadarbojoties ar gandrīz simts māksliniekiem no visiem kontinentiem.” Pats Kaspars norāda, ka “Naktstaureņi” ir enerģiska, dejojama fanka, roka un latino mūzikas sintēze. Dziesmas vārdi tapuši sadarbībā ar aktrisi un dziedātāju Raimondu Vazdiku un Bindemaņa ilggadējo draugu, režisoru un aktieri Regnāru Vaivaru. “Tie ir tikpat provokatīvi, cik poētiski - jutekliskuma, ugunīgas kaisles un dzīvnieciska magnētisma piesātināti, tie uzbur disko stila Valpurģu nakts atmosfēru, kur kailas raganas dejo ar apskurbušiem fauniem,” tā pats mūziķis.

Bez paša Bindemaņa (balss, ģitāra, taustiņi, perkusijas) ierakstā dažādos laikos piedalījusies vesela virkne mūziķu - bundzinieks Vilnis Krieviņš, nu jau aizsaulē aizgājušais basists Ivo Stankēvičs jeb Skrips, Zintis Žvarts (saksofons), Normunds Grīslis jeb Sigals (trompete), Kaspars Lūkins (trompete), Sandis Mikanovskis (trombons), Kārlis Bramanis (vijole), piebalsis iedziedājušas Līga Riekstiņa un Zane Breidaka (abas dāmas ir pat ļoti dzirdamas!), kā arī Jānis Reinis u.c. “Naktstaureņiem” noteikti sekos turpinājums, tikai cerams, ka uz to atkal nenāksies gaidīt vairākus gadu desmitus…

Īsumā jāatgādina paša vaininieka biogrāfiju. Kaspars “Toro” Bindemanis (52) ir multiinstrumentālists, dziedātājs, komponists, producents, dīdžejs, aktieris, režisors, mākslinieks un aktīvists, kurš šobrīd dzīvo Barselonā. Jau 16 gadu vecumā, mācoties Rīgas Lietišķās Mākslas vidusskolā, viņš kopā ar skolasbiedriem nodibināja savu pirmo psihedēliskā roka grupu, bet 18 gadu vecumā uzsāka solokarjeru un drīz vien tika ierindots starp Latvijas labākajiem un atraktīvākajiem ģitāristiem. No pagājušā gadsimta pazīstamākajiem mūziķa pieturas punktiem jāmin 1992. gadā nodibinātā supergrupa “Kaspar Bindeman & The Old Soldiers”, kurā dažādos laikos muzicējuši tādi Latvijas roka pīlāri kā Vilnis Krieviņš, Eduards Glotovs, Juris Kulakovs, Ainars Virga u.c. Kopš savas karjeras pirmsākumiem ticis uzskatīts arī par vienu no ekscentriskākajām un pretrunīgākajām Latvijas stila ikonām.

2006. gadā Kaspars pārcēlās uz dzīvi Barselonā. 2009. gadā, pēc vairākiem piegājieniem, viņš atgriezās pie 90. gadu pirmajā pusē aizsāktā albuma ieraksta pēdējās un visapjomīgākās versijas, ceļojot un piesaistot projektam māksliniekus no visas pasaules. “Naktstaureņi” ievada šī garā ceļa līdz albumam beigu finiša taisni, bet joprojām neticas, ka Bindemaņa albums tiešām ieraudzīs dienasgaismu… Laiks rādīs

Izklaide

Ar koncertu Spīķeru koncertzālē 20. septembrī Latvijas Radio bigbends kopā ar jaunās paaudzes franču saksofonistu Batistu Erbēnu atklās jauno Amerikas džeza vakaru sēriju, godinot tādus meistarus kā Džons Koltreins, Kanonbals Aderlijs u.c., kā arī atskaņojot Batista Erbēna oriģinālkompozīcijas.

Svarīgākais