Recenzija: Marta - "Wrong Woman"

© Publicitātes foto

Kādu laiku gaidītais un beidzot sagaidītais darbs – Martas Grigales jeb MARTAS jeb vienkārši Martas jaunais minialbums, kas šoreiz ir tikai un vienīgi angļu mēlē. Kopumā sešas dziesmas.

Pērn rudenī dziedātāja un dziesmu autore Marta Grigale sevi pieteica ar pirmo dziesmu angļu valodā un brīdināja (vai varbūt iepriecināja) savus fanus, ka turpmāk būs klausāma šādā versijā. “Šis EP iezīmē svarīgu brīdi manā mūzikas ceļā. Eksperiments ar angļu valodu bija riskants lēmums un lēciens nezināmajā, bet esmu gandarīta par jaunajiem radošajiem apvāršņiem, ko tas man ir pavēris, mūziķiem, ar kuriem ir bijusi iespēja sadarboties, kā arī jaunajiem klausītājiem, kurus izdevies uzrunāt,” stāsta Marta. “Tematiski šīs sešas dziesmas ir kā amerikāņu kalniņi un tikpat emocionāli svārstīgas kā es - no trakulīgām dejām līdz asarām un atpakaļ. “Wrong Woman” ir stāsts par sievieti, kura apzinās savu spēku un, neskatoties uz šaubu (“I'll Be Enough”), melanholijas (“Local Supermarket”) un dzīves netaisnības (“Losing Game”) mirkļiem, turpina ceļu uz priekšu.”

Šis tiešām ir “riskants lēmums un lēciens nezināmajā” - latviski dziedošajai Martai šeit tomēr jau ir iegūta konkrēta auditorija, bet vai tā sekos arī angliski dziedošajai Martai?

Savukārt Rietumu tirgū - vai kādam tur ir vajadzīga meitene no Latvijas, lai cik arī viņa labi dziedātu un cik interesantas dziesmas piedāvātu (un cik labi izskatītos)? Viņiem pašiem tur šādu dziedātāju ir pārpārēm! No otras puses - un to vairākkārt ir uzsvērusi arī pati Marta - vai ir vērts mīņāties uz vietas un strādāt ar šo konkrēto auditoriju, piedāvājot jaunas dziesmas, taču pēc būtības savā darbībā neko īpaši nemainot? Lūk, cik daudz neatbildētu jautājumu, un pie to visu noskaidrošanas Marta šobrīd ķērusies praksē.

Pamudinājumu darbam pie dziesmām angļu valodā Marta guvusi starptautiskā dziesmu rakstīšanas nometnē, kurā kopā ar zviedru mūziķiem tika radīts materiāls bulgāru mūzikas zvaigznes Mihaelas Filevas albumam. Vienai nometnei sekoja citas, tad vēl arī dalība vairākos ārvalstu koncertos un jaunu muzikālo sadarbības partneru sastapšana, un tas viss devis pārliecību, ka Latvijas mūziķi tiek uztverti kā līdzvērtīgi arī ārpus mūsu valsts robežām.

Visu minialbumā iekļauto dziesmu autore ir pati Marta, un tas tapis, sadarbojoties ar domubiedriem Latvijā, Igaunijā un Lielbritānijā. Par galveno minialbuma cīņu biedru un radošo atbalstu uzskatāms britu producents Kristofers Hariss (tas pats, ar kuru sadarbojas Chris Noah), kurš miksējis piecas un producējis četras no EP dziesmām (“Wrong Woman”, “I’ll Be Enough”, “Glow Up Era” un “Local Supermarket”). Dziesmu nometnē Igaunijā kopā ar Raulu Ojama, Mariju Kallastu un Sofiju-Līsu Līvu radīta dziesma “Pretty Little Thing”, savukārt pie “Losing Game” strādājis pašmāju producents Jānis Jačmenkins jeb JJ Lush, ar kuru Marta bija veiksmīgi sadarbojusies jau iepriekš.

No šīm sešām EP popdziesmām visas ir augstākajā līmenī un starptautiskiem standartiem atbilstošas (tiesa, arī mazliet “sintētiskas”). Taču, atgriežoties pie iepriekš jau uzdotā jautājuma, vai mūsu dziedātājai šajā nišā būs vieta, ja tajā Rietumos jau drūzmējas tūkstošiem citu izpildītāju, kurām pilnīgi noteikti ir lielāka finansiālā rocība savas muzikālās produkcijas virzīšanā. Taču Martai ir argumenti, ko likt pretī. Piemēram, draiskā un enerģiskā dziesma “Pretty Little Thing”, superlipīgā “Wrong Woman” un ne mazāk labi atmiņā paliekošā “Losing Game”, spriganais gabals “Glow Up Era”, skaistā un liriskā “Local Supermarket” vai izjustā “I’ll Be Enough” - visas sešas dziesmas aizķers savus klausītājus gan katra atsevišķi, gan visas kopā. Un beigu galā - lielākais trumpis ir pati Marta, kura ļoti labi prot sevi pasniegt, turklāt te talkā nāk savulaik aktierskolā gūtās prasmes.

Jau tuvākajā laikā Martas jaunais minialbums izskanēs arī dažos koncertos: 13. septembrī Liepājas “Tipogrāfijā”, 19. septembrī Rīgas “Skapī” un 5. oktobrī Līgatnes “Zeit”. Kas tālāk? Jādomā, ka lielas lietas, jo nupat Marta atvērusi savu jauno mājas lapu ar glītu un iespaidīgu “merchandise” piedāvājumu bonusā - tas izskatās pēc apņēmīga soļa starptautiskā turpinājuma virzienā.

Izklaide

Ar koncertu Spīķeru koncertzālē 20. septembrī Latvijas Radio bigbends kopā ar jaunās paaudzes franču saksofonistu Batistu Erbēnu atklās jauno Amerikas džeza vakaru sēriju, godinot tādus meistarus kā Džons Koltreins, Kanonbals Aderlijs u.c., kā arī atskaņojot Batista Erbēna oriģinālkompozīcijas.

Svarīgākais