Šovakar Baltijas jūras krastā tiks aizdegti simtiem ugunskuri

© f64.lv, Žanete Terentjeva

Šovakar Baltijas jūras krastā tradicionāli tiks aizdegti simtiem ugunskuru, atzīmējot Senās uguns nakti, informē Latvijas piekrastes pašvaldību pārstāvji.

Arī garākajā Latvijas jūras piekrastē - Dienvidkurzemē, norisināsies vairāki pasākumi, kas veltīti šai 1992.gadā aizsāktajai tradīcijai.

Senās uguns nakts pasākums Papes Ķoņu ciemā sāksies ar Papes ciema iepazīšanas spēli visas dienas garumā. Spēles jautājumu lapas varēs saņemt Papes tūrisma informācijas punktā "Dzintarvēji" no plkst.9.30 līdz 17. Svētku pasākumi sāksies plkst.18 ar radošajām darbnīcām, piemēram, sietspiede, loku šaušana kopā ar "Kuršu bultām" sētā "Jūrnieki", māla darbnīca kopā ar "Kleķerētava" un Godiņu piedzīvojumu platformas meistarklase āra flautu spēlē sētā "Saknes".

"Mikjāņu" sētā darbosies lāpu un niedru darbnīca, "Saknēs" būs bufete. Plkst.18.30 dzejniece Ineta Stadgale "Smēdnieku" sētas skatuvē lasīs dzeju, plkst.19 postfolka grupas koncerts "Piemares Kurši" izskanēs "Smēdnieku" sētas skatuvē. Plkst.21 interesenti aicināti pulcēties lāpu gājienam pie "Mikjāņu" sētas. Pie Papes kanāla mola notiks uguns šovs, lielā ugunskura aizdegšana un muzikālā performance ar Kārli Rudru.

Senās uguns nakts pasākums plkst.19 sāksies Pāvilostas pludmalē, plkst.20 - Jūrmalciemā un plkst.20.30 - Liedagu pludmalē.

Liepājas pludmalē pie Roņu ielas izejas uz jūru šodien plkst.20 Senās uguns naktī koncertēs mūziķis, komponists un multiinstrumentālists Jānis Šipkēvics jeb Shipsea.

Shipsea duetā ar dziedātāju Unu Danielu izpildīs klausītāju atzinību iemantojušus orģinālskaņdarbus "Pie upes", "Tavi viļņi" un "Siltā gaismā". Koncertu papildinās arī citu komponistu radītā mūzika īpašā Shipsea skanējumā.

Šodien plkst.21.30 Staldzenes stāvkrastā norisināsies tradicionālais Senās uguns nakts pasākums.

Šovasar dziesminieka Imanta Dakša koncertprogrammu papildinās mākslinieces "Mersedes(e) Margoit" video stāsti, jūras krastā ar nedaudz pirmatnīgu noskaņu būs baudāms priekšnesums ar uguni, bet uz lielformāta objektiem skatāmas video sērijas "Gaisma tumsā".

Līdz ar tumsas iestāšanos multimākslinieks Andris Kreicburgs un "DJ Roadchanger" jeb Emīls Ašmanis pārsteigs visus ar uguns un skaņas priekšnesumiem, kuros dažādi dzīvās uguns elementi radīs gaismas, siltuma, krāsas un skaņas efektus.

Video sēriju ekspozīcijā "Gaisma tumsā" satiksies senās piekrastes tradīcijas un mūsdienu tehnoloģijas, nojaucot laika barjeru. Senās uguns nakts ir ne tikai Baltijas jūras tautu saliedēšanās tradīcija, bet tā ir arī piekrastē dzīvojošā katra indivīda izcelsmes un vēstures apzināšanās.

Lai plašākam iedzīvotāju lokam nodrošinātu nokļūšanu uz "Senās uguns nakts" pasākumu Staldzenes stāvkrastā, SIA "Ventspils reiss" organizēs papildus autobusa reisu plkst.21 no Ābolu ielas pieturas Gāliņciemā. Atpakaļ atgriešanās maršrutā Staldzene-Ābolu iela paredzēta plkst.23.10.

Pašvaldība aicina uz pasākumu ierasties ar savu velotransportu, izmantojot jaunizveidoto veloceliņu, kurš no pilsētas aizved līdz pat pašam Staldzenes stāvkrastam.

Ventspils novada Lībiešu sētā un Liepenes jūras krastā plkst.17 notiks piejūras festivāls "Kaijas balss" un senās uguns nakts. Piejūras festivāls "Kaijas balss" pulcēs kopā Ventspils novada folkloras kopas, kā arī folkloras kopas un kapelas no citiem novadiem, tai skaitā arī no Igaunijas. Noslēgumā gaidāms senās uguns nakts uguns rituāls Liepenē.

Plkst.20 Senās uguns nakts notiks pie Užavas upes, kur tā ietek jūrā. Uzstāsies ansamblis "Saiva" ar Pēteri Landmani. Tiks organizēts transports līdz jūrai.

Rīgā, Daugavgrīvas pludmalē, pasākuma programma sāksies plkst.14, kad ģimenēm tiks dota iespēja darboties ar otrreizējās izmantošanas materiāliem radošās darbnīcas teltī.

Tāpat apkaimes jaunie mākslinieki veidos lielformāta gleznu "Veltījums jūrai", kura vakara gaitā pārtaps vides instalācijā. Glezna tās instalācijas statusu iegūs laikā no plkst.19.30 līdz 23, kad ikviens no pasākumu apmeklētājiem varēs uzrakstīt vēlējumu, un tas taps redzams ultravioletajos staros.

Tikmēr Latvijas Pludmales glābēju asociācija no plkst.14 sāks bērnu un jauniešu informatīvo un praktisko semināru par drošību uz ūdens. Semināra laikā jaunieši un bērni apgūs teorētiskās un praktiskās zināšanas. Savukārt no plkst.16 iniciatīvā "Save Our Sea" jeb "SOS" notiks diskusija, kurā piedalīsies "Lielās talkas" pārstāve Vita Jaunzeme un citi speciālisti.

Dienas gaitā būs iespēja piedalīties jogas un meditācijas nodarbībās ar sertificētu instruktori no "Nora joga".

Savukārt plkst.15 uzstāsies Tautas instrumentu ansamblis "Uguns nakts". Koncertā senās kokles un trīdekšņu skaņas, savijušās kopā ar koncertkokles un klasiskajiem orķestra instrumentiem, liks tautasdziesmai ieskanēties jaunās skaņās, norāda pašvaldībā.

Plkst.19.30 sāksies "Labo domu darbnīca", kurā katrs varēs īpaši veidotu sveci novietot Latvijas kontūrkartē.

Saulrieta programma sāksies plkst.20 ar grupas "Iļģi" uzstāšanos, gaidāms arī uguns rituāls, Mārtiņa Miļevska, jauktā kora "Anima" un DJ Monsta uzstāšanās.

Arī Vecāķos dienas garumā varēs baudīt daudzveidīgu kultūras programmu. Gaidāma dzejas diskotēka kopā ar Luīzi Pastori un Robertu Gobziņu, tikšanās un dzejas lasījumi ar autoriem Kārli Vērdiņu, Inesi Zanderi un Viesturu Ķerus. Tāpat sagatavota plaša mūzikas programma, kurā iekļauti akadēmiskās mūzikas priekšnesumi, koncertstāsts, kas veltīts komponistei Lūcijai Garūtai, kā arī Laimas Grabovskas un grupu "Juuk" un "Sigma" koncerti.

Tāpat sadarbībā ar Vecāķu apkaimes biedrību tiks turpinātas pagājušajā vasarā iesāktās sarunas par Vecāķu iedzīvotājiem būtiskām tēmām, attīstot tās ideju darbnīcā. Sarunā ar ekspertiem un dabas entuziastiem tiks meklētas atbildes uz jautājumu, kā var palīdzēt Baltijas jūrai.

Pirmo reizi notiks arī "Lielā Vecāķu viktorīna", kurā aicinātas piedalīties komandas līdz pieciem cilvēkiem, bet dienas noslēgumā ikviens aicināts dalīties ar saviem Vecāķu kūrorta stāstiem no tālākas un nesenākas pagātnes.

Visas dienas garumā apmeklētāji tiks aicināti piedalīties radošajās un ilgtspējas darbnīcās, doties apkaimes ekskursijās vai vienkārši baudīt dienu, spēlējot lielformāta spēles.

Dienas noslēgums tiks aizvadīts "Senās uguns nakts" zīmē, iepazīstot šo tradīciju un to aizvadot ar jūras un spēku dziesmām kopā ar folkloras kopu "Vilki" pie ugunskuriem.

Pulcinot desmitiem folkloras kopu no visas Latvijas, ar plašu tradicionālās kultūras programmu jau 14.reizi Saulkrastos notiks folkloras festivāls "Pa Saulei" un Senās uguns nakts. Dienā vairākās vietās notiks koncerti. Plkst.18.30 sāksies svētku gājiens no Saulkrastu sporta un ģimeņu centra Smilšu ielā 3. Plkst.19 Saules laukumā notiks folkloras kopu dižkoncerts, savukārt plkst.20.30 Jūras parkā iedegs senās uguns nakts ugunskuru. Plkst.21.30 Saules laukumā uz dančiem aicina grupa "Rikši".

Senās uguns tika kurtas jau vikingu laikā, tādējādi jūrniekiem norādot drošu ceļu uz piekrasti. Mūsdienās "Senās uguns nakts" pirmie ugunskuri tika iedegti 1992.gadā Somijā. Kopš 2010.gada šis pasākums augusta pēdējā sestdienā tiek atzīmēts arī Latvijā ar mērķi veicināt piejūras tautu vienotību un atgādināt par vēsturi, un kultūras mantojumu.

Izklaide

No kalendārā iekļautajiem personvārdiem nākamnedēļ vispopulārākais vārds ir Māris, liecina Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) Fizisko personu reģistra statistikas dati.

Svarīgākais