Recenzija: Orķestris "Rīga" un "Auļi" – "Auļo Rīga"

© Publicitātes foto

Pagājušajā nedēļā Brīvības laukumā ikvienam interesentam bija iespēja dzirdēt albumā “Auļo Rīga” ierakstītos skaņdarbus orķestra “Rīga” un bungu un dūdu mūzikas grupas “Auļu” dzīvajā izpildījumā – tas notika “Baltijas ceļa” 35. gadadienai veltītajā koncertā “Vienoti brīvībai”, ko bija iespējams vērot arī tiešraidē portālā www.lsm.lv, klausīties tiešraidē LR1 ēterā un atliktajā tiešraidē LTV. Taču to visu var noklausīties arī tagad, turklāt itin demokrātiskā formā – gan “Spotify”, gan “YouTube”, gan vēl kādos straumēšanas servisos.

Albumā ieskaņots komponista un sitamo instrumentu meistara Mārtiņa Miļevska radītais cikls īpaši orķestrim, kā arī “Auļu” zināmāko skaņdarbu aranžējumi. Diriģents - Valdis Butāns, flautas un stabules solo - Andis Klučnieks. “Tā ir nedaudz sirreāla sajūta - sapludināt divas man tik pazīstamas pasaules, kas līdz šim bijušas atstatus viena no otras! Veidojot sintēzi starp abām tik šķietami atšķirīgām muzikālajām vienībām, nonācu pie secinājuma, ka dūdu skanējums brīnišķīgi sasaucas ar pūšamajiem instrumentiem, radot jaunas un vēl nedzirdētas nokrāsas,” priecājas Mārtiņš Miļevskis, kurš vienlaikus ir arī abu radošo sastāvu - orķestra un “Auļu” - mūziķis.

Jāatzīst, ka mazliet tas viss kopā nelīmējas gan - divpadsmit kompozīciju apkopojumā orķestrim “Rīga” rakstītais četru skaņdarbu cikls “Četras impresijas” tomēr atšķiras no pārējiem darbiem, kuros dominējošā loma ir piešķirta “Auļiem”.

Par “Četrām impresijām” sniegtais skaidrojums vēsta, ka “izmantoti gan mūsdienu akadēmiskās, gan džeza, gan arī dažādu pasaules tautu mūzikai raksturīgie elementi, harmonija un bagātīgie ritmiskie zīmējumi”, un “cikla četrās daļās atklājas plašs krāsu un izjūtu spektrs no vissmalkākajām solo instrumentu niansēm, līdz varenam kopīgam skanējumam” - tā varētu būt, akadēmiskās mūzikas speciālistiem labāk zināms. Taču vidējam klausītājam tomēr tuvākas būs “Auļu” jau zināmās un klausītāju iemīļotās kompozīcijas “Ozols”, “Diņķis”, “Saules deja”, “Auļos”, “Liftilugu” u.c., kas “atklājas jaunās, orķestrālās skaņās”. Savukārt flautista Anda Klučnieka virtuozo spēli iespējams dzirdēt jaundarbā “Skudras un bites” un skaņdarbā “Salna”. Jebkurā gadījumā - lielisks darbs, Mārtiņ!

Albums “Auļo Rīga” ierakstīts Latvijas Radio 1. studijā, bet skaņas pēcapstrāde un miksēšana “Dolby Atmos” formātā veikta studijā “Lauska”.

Izklaide

Dziedātājs Mārtiņš Kanters publicējis jau trešo dziesmu no oktobrī gaidāmā studijas albuma „Vēstulēs”, kas būs ieturēts „pop country” stilā. Dziesmai tapis arī videoklips, kas filmēts z/s “Vaidelotes”.

Svarīgākais