Notiks Ukrainas Dejas platformas pasākumi

© Publicitātes foto

Starptautiskais laikmetīgās dejas festivāls “Laiks dejot” 24. un 25. septembrī aicina apmeklēt Ukrainas Dejas platformas pasākumus Rīgas cirkā un Latvijas Kultūras akadēmijas Zirgu pastā. Divu dienu laikā skatītāji un klausītāji varēs skatīt dejas uzvedumu pirmizrādes un audiovizuālās performances, ko veidojuši jauni un atpazīstami ukraiņu horeogrāfi un režisori, kā arī piedalīties diskusijās par deju nozares aktualitātēm.

Pēdējo desmit gadu laikā Ukrainas laikmetīgā deja piedzīvo turbulentu periodu, turpinot meklēt savu individuālo attīstības ceļu, kamēr ukraiņu mākslinieki piedalās Eiropas festivālos un uztur profesionālo saikni ar ārpasauli. “Starpvalstu kultūras dialogs ir ārkārtīgi svarīgs - tas rosina pozitīvās pārmaiņas sabiedrībā un veido tiltu starp dažādām valstīm, uzsverot savstarpējās sapratnes, atbalsta un cilvēcības attīstības nozīmi. Mums ir jāatrod ceļš, kuru varam iet kopā, veidojot kopīgas vērtības un kopīgu nākotni. Es ar nepacietību gaidu iespēju satikt māksliniekus no Rīgas, lai sāktu šī kopīgā ceļa meklējumus,” uzsver deju šova “Pēdas” horeogrāfe un dejotāja Tatjana Znamerovska.

Ukrainas Dejas platformas pasākumi sāksies 24. septembrī Zirgu pastā, kur paneļdiskusijā ar Ukrainas un Eiropas māksliniekiem notiks pieredzes apmaiņa, kā veidot stipru profesionālu horeogrāfu kopienu un dibināt radošo saikni sabiedrības krīžu laikā. Vakara turpinājumā tiks demonstrētas trīs īsfilmu pirmizrādes, kas veidotas ukraiņu dejas tiešsaistes arhīvam “Let The Body Speak”. Pasākuma otrajā dienā Rīgas cirkā Ukrainas Dejas platforma piedāvās skatītājiem pēdējo divu gadu laikā tapušas laikmetīgās dejas izrādes. Katra no tām ir veltīta laikmetīgās dejas robežu pētīšanai un bīdīšanai, balstoties uz Eiropas un Ukrainas kultūras tradīcijām. “Deja ir visur, visa pasaule dejo, un mēs varam dejot tikai uz priekšu!” to komentē horeogrāfe Olga Žitluhina, festivāla “Laiks dejot” mākslinieciskā direktore.

Divu dienu pasākumi Rīgā atklās Ukrainas Dejas platformas notikumu sēriju. Šoruden ukraiņu mākslinieki turpinās sniegt performances un rīkot diskusijas ar kolēģiem un interesentiem arī Tallinā un Sofijā. Ukrainas Dejas platformas pasākumi ir daļa no “Let the Body Speak: Rebuilding the Community” projekta, ko uzsāka Ukrainas Laikmetīgās dejas platforma sadarbībā ar Neatkarīgo Dejas skatuvi Igaunijā, Toplocentrala Laikmetīgās mākslas centru Bulgārijā un biedrību PARTY Latvijā. Šī projekta mērķis ir Ukrainas laikmetīgās mākslas prezentācija Eiropā, saiknes veidošana ar profesionālo dejas kopienu un ukraiņu horeogrāfu apvienošana trīs valstīs.

Izklaide

Ar koncertu Spīķeru koncertzālē 20. septembrī Latvijas Radio bigbends kopā ar jaunās paaudzes franču saksofonistu Batistu Erbēnu atklās jauno Amerikas džeza vakaru sēriju, godinot tādus meistarus kā Džons Koltreins, Kanonbals Aderlijs u.c., kā arī atskaņojot Batista Erbēna oriģinālkompozīcijas.

Svarīgākais