Īpašā koncertizrādē satiksies latviešu hiphops ar latgaliešu dzeju

© Ričards Zariņš

Latgales vēstniecībā “Gors” 9. novembrī plānota unikāla koncertizrāde “Putāns. Toreiz un Tagad”, kurā 20. gadsimta latgaliešu dzejnieka Seimaņa Putāna dumpinieciskais gars tiks iemiesots laikmetīgā hiphopa apdarē, piedaloties tādiem mūziķiem kā Ūga, ansis un Gustavo.

Koncertizrādes “Putāns. Toreiz un Tagad” programmas radošā vadītāja ir latgaliešu repere un “Ausmeņa Records” pārstāve Ūga (Daiga Barkāne), bet muzikālo pavadījumu veidotājs ir Nikita Grapp (“Ausmeņa Records”). Priekšnesumu izveidē piedalās un uz skatuves kāps pašmāju hiphopa smagsvari ansis un Gustavo, un priekšnesumos pieaicināti arī vairāki jaunākās paaudzes Latgalē iemīļoti urbānās mūzikas mākslinieki, kuri piešķirs autentisku sajūtu un skanējumu. Aktieris un komiķis Jānis Skutelis, kurš koncertizrādei izvēlējies pseidonīmu Dekšārietis, atbildīgs par pasākuma režiju un dzejoļu deklamēšanas variācijām. Pēc izrādes tiks prezentēta arī Putāna dzejas grāmata un jaunradīto skaņdarbu ierakstu vinilplate.

Koncertizrādes viesi varēs piedzīvot Seimaņa Putāna (1892-1969) dzejas laikmetīgās interpretācijas gan oriģinālajā latgaliešu valodā, gan arī atdzejojumos latviešu valodā. Vairāki dzejoļi tiks pielāgoti rečitatīvam uz hiphopa bīta (muzikālā pavadījuma). “Leģendām apvītā un vienmēr pret sistēmu ejošā Latgales dzejnieka Putāna dzeja tiks restartēta jaunā skanējumā - spilgtā, provokatīvā un tiešā. Pagātnes dumpinieciskais gars saplūdīs ar mūsdienīgo,” norāda izrādes autori.

Jānis Skutelis jeb Dekšārietis izvēlējies sev šo pseidonīmu par godu savām latgaliskajām saknēm. “Īsumā tā - koncertizrāde notiks trīslaicīgi. Pirmais laiks ir “Putāns toreiz” - ar tradicionālu dzejas deklamēšanu. Otrs ir “Putāns tagad” - ar dzejas apdari hiphopa žanrā. Savukārt trešais ir tas, kas rodas pirmos divus apvienojot. Ticu, ka iznākumi dažādiem skatītājiem var būt atšķirīgi,” pauž režisors Jānis Skutelis.

Koncertizrādes producenti ir Marģers Zeitmanis un Līgatnes radošā kvartāla “Zeit” komanda. Projekta izveides iniciatīva balstīta tās producentu radniecīgajā saiknē ar pašu dzejnieku Seimaņu Putānu, tādēļ ar vecvecvectēva dzejoļa priekšnesumu mūsdienīgā apdarē uz skatuves kāps arī DJ Straume (Arnolds Zeitmanis).

“Es ar lepnumu varu teikt, ka kopīgiem spēkiem Seimaņa Putāna dzejai esam devuši jaunu elpu, radot pavisam svaigas kompozīcijas, kuras nonāks pie klausītājiem jau pavisam drīz arī ieraksta formātā. Lepojos par Latgali, kurai ir sava pērle. Dzejnieks ar savu attieksmi pret lietām, kurš cīnījās un spēja iedvesmot sev apkārt esošos ļaudis. Īsts un patiess. Putāns ir leģenda un tāds arī paliks! Sekoj leidza jaunumim un teikomīs “Gorā”!” aicina Ūga, ieraksta un koncertizrādes radošā vadītāja

Izklaide

Pašmāju hiphopā sevi pieteikusi jauna repere ar skatuves vārdu Revolūcija, kura jau izdevusi debijas singlu “kumode”, piedaloties arī dziedātājai Amandai. Viņa, Ūga, BDG, Krisy (esot vēl divas) – hiphopa dāmu skaits Latvijā pieaug!

Svarīgākais