Amanda nāk klajā ar dziesmu par vardarbību pret vīriešiem

© Publicitātes foto

Ar jaunu dziesmu “Malu jiurā” (melu jūrā - latgaliešu val.) klajā nākusi dziedātāja Amanda Lapa. “Singls veltīts ikvienam, kurš cietis no vardarbības un piepildīts ar mūziķes emocijām, aicinot pasauli mainīties – būt godīgiem, cilvēcīgiem un saticīgiem.”

Dziesmas autore ir pati Amanda Lapa-Slobožaņina. Lai gan lielākoties tiek runāts par vardarbību pret sievietēm, dziesmā “Malu jiurā” Amanda Lapa šoreiz itin netipiski runā par otru pusi - par vardarbību pret vīriešiem, turklāt gan par emocionālo, gan fizisko, jo vīrieši pārsvarā klusē, tāpēc bieži vien rodas sajūta, ka sievietes var teikt un darīt jebko, jo viņām tic, pat nenoskaidrojot apstākļus.

“Mēs neesam cilvēki, ja vēlamies viens otru apvainot, nomelnot, izsmiet un pazemot. Svarīgi būt cilvēcīgiem, piedot, spēt pārkāpt aizvainojumam, spēt izrunāt lietas, nevis risināt problēmas un aizvainojumus publiski,” savu nostāju skaidro Amanda. “Darot negatīvo, visa cilvēcība izkūp, cilvēkā rodas melns caurums. Skumji skatīties, kā aizvainojuma dēļ cilvēks nezina, kur likties, kā izpausties un kā atriebties, tādējādi interneta vidē rīkojot dažāda veida “nemelnojošās akcijas”, kas, balstoties uz šī brīža aktuālajām tēmām pasaulē, ļoti labi strādā, iesaistot arī sabiedrību. Šis cilvēks, kurš to radījis, gūst sev negatīvu baudu no tā, ka otrs cieš. Mums jāiemācās runāt vienam ar otru un risināt konfliktus cilvēcīgos veidos. Ja spēsim viens otram piedot, arī paši jutīsimies atviegloti.”

Singlam tapis arī videoklips, kura idejas autore ir pati Amanda, operators - Ivars Utināns, un tajā piedalās Amandas deju kolēģes no SDA “Laima”. Videoversijā paspilgtināti dziesmas vārdi. “Te vizualizēts, kā meli aptin cilvēku, kā cilvēks iebrien ļaunumā, tiek iepīts tajā kā čūsku slazdā. Beigās attēlots miglas mākonis, kas simbolizē melus, un cilvēks ar čūskām kopā ir satīts vienā lielā kamolā. Vienmēr jāatceras, ka, darot ļaunu, nedari ļaunu tikai citiem, bet dari ļaunu arī pats sev - esi iepīts līdzi negatīvajā vidē. Lai cilvēks nebrīnās, ka viņam pārāk ātri, piemēram, nosirmo mati, ja viņš ir ar melnu caurumu dvēselē,” pauž Amanda.

Izklaide

Padzirdot par šobrīd Spānijā dzīvojošā multimākslinieka Kaspara Bindemaņa iecerēm izdot jaunu albumu, iesākumā gribējās pasmaidīt – par šādiem plāniem dzirdēts jau vismaz pāris gadus desmitus. Un tomēr – vismaz pirmais Bindemaņa jaunais singls ir ēterā!

Svarīgākais