Mūsdienu lībiešu projekts laiž klajā sava singla video

© Publicitātes foto

Gaidot ikgadējos lībiešu svētkus Mazirbē, mūsdienu lībiešu projekts “Kuolm randõ” (Trīs krasti) ar draugiem un domubiedriem izdevis oriģinālmūzikas singlu “Tuļpuķķiž/ Ugunspuķēs” un tā videoklipu.

Atzīmējot Lībiešu savienības (Līvõd Īt) simtgadi un apvienojot visus lībiešu kolektīvus, “Mierlinkizt” lībiešu valodas nometnes jauniešus un muzikālo projektu “Kuolm randõ”, pērn svinību noslēgumā izskanēja šiem svētkiem radīta dziesma “Tuļpuķķiž”. Tā saņēma lielu publikas atbalstu, kā arī pieprasījumu pēc studijas ieraksta un videoklipa.

Dziesmas dzeja “Tuļpuķķiž” Vidzemes lībiešu valodā ir no Ķempju Kārļa jaunākā dzejas krājuma “Ēzkyrdiz vīzd” (Tuvības veidi), kas Igaunijā saņēmusi Somugru programmas literatūras balvu daiļliteratūras nominācijā. Ķempju Kārlis ir pasaulē vienīgais mūsdienu autors, kurš raksta Salacas lībiešu valodā. Dzejas rindas sarakstītas 2021. gada augustā Mazirbē. “... tā es ar bailēm, cenšos ikvienu ziedu, ikvienu zāles stiebru kā tavu dvēseli sasmaržot, ugunspuķu uguns debesis silda pa vienai vien zvaigznei,” teikts dzejas rindās, ko latviešu valodā atdzejojis Valts Ernštreits.

Dziesmas producente, idejas un mūzikas autore ir Elīna Ose. “Iedvesmojoties no skaistajām dzejas rindām, esmu ietvērusi mūzikā personīgas atmiņas par augusta zvaigžņotajām naktīm nometnē lībiešu krastā Mazirbē, par laiku, kad mācījos Rīgas Doma kora skolā. Ugunspuķe ir košs un vērtīgs augs, tāpat kā lībieši,” stāsta Elīna. Ugunspuķes stāstu kokos izdejojusi gaisa vingrotāja Maija Sukute.

Dziesmas aranžiju veidojis Kristaps Krievkalns. Ierakstā apvienojušies domubiedri un profesionāli mūzikas draugi, tādi kā “Kuolm randõ/ Trīs krasti” - Elīna Ose (vokāls, cimbala), Jānis Rubiks (basģitāra, kontrabass), Austris Kalniņš (klavieres), Ernests Mediņš (sitaminstrumenti), Kristaps Krievkalns (akordeons), grupas “Auļi” bundzinieki, stabuļu meistars Andis Klučnieks, Latvīte Cirse (kokle), Jānis Kalniņš (mandolīna), Saulkrastu koris “Anima” un bērna balss - Žaks Osis.

Jāpiebilst, ka 28. septembrī plānots projekta “Kuolm randõ” vinila skaņuplates “N°1” prezentācijas koncerts “Siguldas Devonā”, kur skanēs arī “Tuļpuķķiž” dziesmas koncerta versija.

Izklaide

Padzirdot par šobrīd Spānijā dzīvojošā multimākslinieka Kaspara Bindemaņa iecerēm izdot jaunu albumu, iesākumā gribējās pasmaidīt – par šādiem plāniem dzirdēts jau vismaz pāris gadus desmitus. Un tomēr – vismaz pirmais Bindemaņa jaunais singls ir ēterā!

Svarīgākais