Dzintaru koncertzālē gaidāms Boba Mārlija labāko dziesmu šovs

© Publicitātes foto

Dzintaru koncertzālē 21. augusta vakarā norisināsies īpašs koncerts – par pasaules regeja karali dēvētā Boba Mārleja “Official Tribute Show”, uz kuru aicināti ne tikai regeja cienītāji, bet ikviens, kuram šķiet svarīgas šā mūzika dižgara atstātās pēdas pasaules mūzikas vēsturē.

Šī koncerta laikā izskanēs Boba Mārlija lielākie hiti - “Is This Love“, “No Woman No Cry“, “Waiting in Vain“, “Exodus“, “I Shot The Sheriff“, “Jamming“, “Could You Be Loved“ un, protams, nemirstīgais “One Love“. Par šo dziesmu izpildīšanu gādās grupa “Legend Lives“ ar Maiklu Entonu Filipsu jeb Cheesy priekšgalā un septiņiem profesionāliem mūziķiem - regeja leģendas līdzgaitniekiem. Grupas dalībnieki ir kopā muzicējuši ar daudzām pasaules līmeņa zvaigznēm, tostarp “The Mighty Diamonds“, Dennis Brown, Rankin Roger, “The Beat“, “Burning Spear“, “Apache Indian“, “Johnny 2 Bad“, Errol Dunkley, George Decker, Desmond Dekker, “Musical Youth“ u.c.

Iesildītāju statusā - pašmāju mūzikas apvienība “Riga Reggae“, kuras līderi ir Horens Stalbe un Ints Ķergalvis jeb Speiss. “Riga Reggae“ uzstāšanās laikā būs iespēja iejusties regeja gaisotnē, saprast, kā skan šī žanra mūzika, kā arī ieklausīties tekstos, kuri pauž mieru, mīlestību, saticību un brālību, kas būtībā arī ir regeja pamatidejas.

Jāatgādina, ka jamaikieši regeju iepazina 60. gadu pirmajā pusē, bet jau desmit gadus vēlāk regeju pazina visā pasaulē, un tas notika, galvenokārt pateicoties tieši Bobam Mārlijam un viņa dibinātās grupas “The Wailers” straujajai popularitātei, kā arī citiem leģendāriem Jamaikas mūziķiem. Par regeja īpašo nozīmi vēsturē liecina arī tas, ka kopš 2018. gada šis mūzikas žanrs ir iekļauts UNESCO Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā.

Nākamgad Bobam Mārlijam (īstajā vārdā Roberts Nesta Mārlijs) apritētu 80 gadu. Viņš dzimis 1945. gada 6. februārī Nainmalā, Jamaikā. Mārlijs bija dziedātājs, dziesmu rakstnieks un mūziķis, arī bija ritma ģitārists un 1963. gadā dibinātās grupas “The Wailers” līderis. Šīs grupas debijas platē “The Wailing Wailers“ (1965) pirmoreiz izskanēja vēlākā regeja himna “One Love”, kas savu pasaulē slavenāko skanējumu gan ieguva 1977. gadā izdotajā albumā “Exodus”, kad tā jau bija plaši zināma laikam gan jebkurā kontinentā.

Savas karjeras laikā Bobs Mārlijs un “The Wailers” izdeva 13 studijas plates un vairākus koncertierakstus, bet par visu laiku pārdotāko izdevumu kļuva “Legend” (1984). Šī mūzikas revolucionāra un grupas kopīgi radīto 14 spilgtāko hitu izlase līdz šai dienai ir pārdota vairāk nekā 25 miljonos kopiju.

Izklaide

Ar koncertu Spīķeru koncertzālē 20. septembrī Latvijas Radio bigbends kopā ar jaunās paaudzes franču saksofonistu Batistu Erbēnu atklās jauno Amerikas džeza vakaru sēriju, godinot tādus meistarus kā Džons Koltreins, Kanonbals Aderlijs u.c., kā arī atskaņojot Batista Erbēna oriģinālkompozīcijas.

Svarīgākais