Ar jaunu dziesmu un lielām ambīcijām piesakās Afroedīte

© Publicitātes foto

Latvju mūzikā ar dziesmu “Plakstiņi” sevi pieteikusi dziedātāja Afroedīte – lai gan piedāvātā skatuves vārda rakstība ir “Afrœdīte”, skaidrs, ka viņu sauks tieši tā. Līdz ar singlu tiek pieteikts arī debijas albums “Mīlestības dziesmas iesācējiem”, kas tapis sadarbībā ar mūziķi Ati Ozolu.

Afrœdīte, īstajā vārdā dziedātāja Edīte Štrausa, uz dzīvi raugās caur rozā brillēm, tāpēc vispatiesāk spējot izdziedāt dziesmas par mīlestību.

“Bērnībā, uzzinot par sengrieķu skaistuma, dzīvības un mīlestības dievieti Afrodīti, viņa nemitīgi izjutusi saistību ar šo vārdu. Mūziķe, kura līdz šim savus klausītājus ir atradusi darbojoties džezā, satiekoties ar ģitāristu Ati Ozolu, ir atradusi savu skanējumu vietā starp indī un popa žanriem. Viņas mūzika ir viegli uztverama, pilna jaunības naivuma, cerībām un gadu gaitā neizpaustām pārdomām un emocijām. Spēju sniegt sirdssiltumu klausītājiem caur mūziku dziedātāja uzskata kā savu sūtību,” tā viņu piesaka dziedātājas komanda.

Arī dziedātājas sapņainais un liriskais debijas singls “Plakstiņi” izsapņo neiespējamu mīlestību. “Šī dziesma ir par izdomātu vietu, kurā ļauties fantāzijai. Ne reizi vien dzīvē dažādu apstākļu dēļ mīlnieki nevar būt kopā un plakstiņi ir kā patvērums. Atis nāca klajā ar ideju par dzīvi aiz plakstiņiem, kam radošajā procesā ātri radās arī vārdi un melodija. No klaja patvēruma mēs nonācām pie tukšu ekspektāciju un ilūziju pasaules, kur pārāk ilga uzkavēšanās var izvērsties bīstama,” par dziesmas radīšanas procesu stāsta Afrœdīte.

Atšķirībā no citiem debitantiem, kuri ar vaļā atvērtiem plakstiņiem sapņo par debijas albumu izdošanu, kas bieži vien tā arī nenotiek, Afroedītei jau ir konkrēts laiks, datums un pat vieta: debijas albuma “Mīlestības dziesmas iesācējiem” prezentācija notiks 6. septembrī plkst. 19.00 Tukumā, Durbes pils pagalmā. “Darbs ar Afroedīti ir brīnišķīgs, radošumam nav robežu un aizspriedumi tiek atstāti malā. Ar viņu jūtos drošs dalīties ar abstraktām idejām, radīt sev pārsteigumu par to, līdz kam tas aizgājis un līdzvērtīgi svarīgi - darīt to latviešu valodā. Arī koncerts solās ietvert šīs un vēl citas emocijas, esot uz skatuves un izpildot šo programmu burvīgā kompānijā,” uz koncertu aicina tā idejas autors Atis Ozols. Mīlestības dziesmas palīdzēs atskaņot Matīss Žilinskis (taustiņi), Jānis Pastars (ģitāra), Alberts Levics (basģitāra) un Mārcis Briška (bungas).

Mazliet no biogrāfijas. Edīte Štrausa jeb Afrœdīte ieguvusi maģistra grādu Latvijas Mūzikas akadēmijā, studējusi Antverpenes Karaliskajā konservatorijā (Beļģija) un L. Refiče konservatorijā (Itālija). Piedalījusies tādos starptautiskos festivālos kā “Great Plains” (ASV), “Refice Jazz festival’’(IT), ‘’RAMA Festival’’ (DK), “Ventspils Groove” (LV), “Saulkrasti Jazz”, “Operetes festivāls” u.c.

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.