Pēc 20 gadu ilgas darbības šodien pēdējo reizi uz skatuves kāps populāra pašmāju rokgrupa

© unsplash.com

Rīgā, Sporta ielas 2 kvartālā, šodien plkst. 20 notiks grupas "Židrūns" koncerts "Pārmaiņu svētki", pirms apvienība uz nenoteiktu laiku pārtrauks darbību, aģentūru LETA informēja mūzikas ierakstu izdevniecības "I Love You Records" pārstāvis Bruno Roze.

Kvartets pēc 20 gadu darbības dodas nenoteikta ilguma atpūtā. Pagaidu atvadu pasākums, saukts par "Pārmaiņu svētkiem", ir pēdējā iespēja pieredzēt "Židrūna" koncertu. Grupas zināmākās dziesmas ir "Inga mūžamziedošā", "Tomiņš", "Šņāc šoseja" un "Rindās kails". Saņemti virkne muzikālu apbalvojumu par albumiem un koncertdzīvi.

Pārmaiņas grupā notiek saistībā ar dalībnieka Klāva Kalnača darbības apturēšanu. Pārējie dalībnieki savukārt turpina aktīvi komponēt jaunu mūziku, paturot un attīstot "Židrūna" muzikālo tradīciju, bet jaunā sastāvā.

Dibināts 2003. gadā, latviešu rokmūzikas kvartets "Židrūns" līdz šim ir radījis četrus oriģināldziesmu albumus: 2008. gadā izdots "Židrūnam sāp", 2010. gadā - "Židrūns dzeltenbaltdzeltenais", 2016. gadā - "Židrūns un tas, ko nevar nest", 2020. gadā - "Kovārņu mazbērniem". Pa šo laiku nospēlēti koncerti Latvijā un citur Baltijā.

"Židrūns" ir saņēmis kādreizējā kroga "Aptieka" apbalvojumu "Labākā dzīvā grupa", ziņu portāla "Alternative.lv" balvu nominācijā "Gada albums", kā arī divreiz nominēts un reizi ieguvis "Zelta mikrofonu" par gada labāko rokmūzikas albumu. Grupa novērtēta arī ārvalstīs - albumi "Židrūns un tas, ko nevar nest" un "Kovārņu mazbērniem" nominēti Eiropas neatkarīgo mūzikas izdevniecību balvai "Impala".