“Zelta Mikrofons” precizēs nominācijas un uzmanīs mākslīgo intelektu

© Publicitātes foto

Šonedēļ notika Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvas “Zelta Mikrofons 2025” žūrijas otrā sēde, kurā tika spriests par nominācijām, vērtēšanas kritērijiem un mehānismiem.

Par dažām nominācijām vēl tiks lemts, vadoties no reālās situācijas ar ierakstu iesniegšanu, taču jau tagad puslīdz skaidrs, ka tiks ieviesta jauna nominācija “Gada singls”, atsakoties no nominācijām “Straumētākais ieraksts” un “Gada dziesma”, savukārt tautas balsojuma uzvarētājam tiks pasniegt specbalva, kas nebūs “mikorofona” vērtē.

Par izmaiņām tuvākajā laikā tiks lemts Latvijas skaņu ierakstu producentu, izdevēju un izplatītāju apvienības (LaMPA) biedru kopsapulcē, kas apstiprina “Zelta Mikrofons” nolikumu.

Piekrītot žūrijas priekšsēdētāja Jāņa Žildes priekšlikumam, nolemts gada balvas nolikumā iekļaut nosacījumu, ka, ja dziesmas jeb video tapšanā ir izmantoti mākslīgā intelekta (MI) rīki, šis fakts būs jāatspoguļo pieteikumā, ļaujot žūrijai pašai izvērtēt, vai MI ir palīdzējis uzlabot radošo sniegumu.

Kopumā tiks saglabāta līdzšinējā vērtēšanas sistēma, kur katrā nominācijā iesniegtos ierakstus sarindo Top 10 secībā, bet neatkarīga auditoru kompānija apkopo vērtējuma rezultātus un informē par pieciem katrā kategorijā izvirzītajiem nominantiem. Galvenie vērtēšanas kritēriji ir ierakstu oriģinalitāte, tehniskā kvalitāte un saturs. Iesniedzot mūzikas ierakstus vērtēšanai, īpašā anotācijā būs jānorāda plašāka informācija par radošo komandu - producentu, komponistu, skaņdarba autoriem, instrumentiem, skaņu operatoru, izpildītājiem, lielākajiem sasniegumiem u.c.

Par ierakstu pieteikumu pieņemšanas sākuma datumu tiks ziņots atsevišķi, bet beigu termiņš jau tradicionāli būs 1. decembris. Darbu iesniegšana arī šogad būs bezmaksas, piesakoties savlaicīgi organizatoru noteiktajos termiņos. Nominanti tiks izziņoti 2024. gada 18. decembrī, bet ceremonija notiks 2025. gada 18. janvārī.

Izklaide

Andrejs Osokins šoruden piedāvās jaunu latviešu klaviermūzikas komponistiem veltītu koncertprogrammu “No Vaska līdz Vītolam. Latviešu klaviermūzikas dižgari”. Tās pirmatskaņojums izskanēs 22. septembrī Ventspilī, bet pēc tam koncerti būs arī Siguldā, Aizkrauklē, Ulbrokā, Ogrē un citviet.

Svarīgākais