Turaidas muzejrezervātā talkas laikā līdzinās kurmju rakumus

Arī šogad kā citus gadus Turaidas muzejrezervāts 30. aprīlī piedalās Lielajā talkā un aicina talciniekus nākt palīgā, lai pirms vasaras sezonas palīdzētu vides sakopšanas darbos muzejrezervāta lielajā teritorijā.

Šogad talcinieki aicināti palīgā sakopt Jāņkalnu, līdzināt centīgo racēju – kurmju – saraktos rakumus, lai 21. jūnijā, svinot vasaras saulgriežu svētkus, Jāņkalnā pa nakts melnumu staigājot un dancojot aiz tiem paši nepakluptu. Lai vasaras sezonā baudītu skaistās dabas ainavas, talcinieki aicināti atjaunot dabas takas, kur būs nepieciešamība grābt lapas, vākt ziemas laikā nolūzušos zarus un atjaunot taku pakāpienus.

Īpaši aicināti jaunieši un vīri, kam taku atjaunošanas darbu apgūtās iemaņas noderēs arī pašiem savos lauku īpašumos iekārtojot takas un pakāpienus. Kopā ar muzeja speciālistiem talkas dienā plānots kopt muižas dīķu apkārtni. Talciniekiem, kas ir dedzīgi makšķernieki, pēc talkas būs īpaša iespēja pamakšķerēt muižas dīķī, kurā dzīvo karpas un līņi.

Tā kā vasaras sezonā muzeja apmeklētājiem ir vēlme ilgāk pakavēties Turaidas muzejrezvātā un jaukā laikā arī brīvā dabā apēst savas līdzpaņemtās sviestmaizes, tad talkas dienā plānots atjaunot piknika vietas Turaidas muzejrezervātā. Tiem, kam tuvāki ir dārza darbi, būs iespēja labiekārtot vagara mājas dārzu un uzzināt padomus no Klēvera kunga derīgo padomu grāmatas „Mazais sakņu dārznieks”, kas izdota 19. gadsimta otrajā pusē un detalizēti apraksta dārzu plānošanas un kopšanas darbus.

Visus talciniekus pēc labi padarītā darba pie ugunskura gaidīs vidzemnieku miežu putra un silta tēja. Ja laiks būs saulains un silts, tad notiks arī omulīga sadziedāšanās, kurā tiks izdziedātas skaistās un visiem labi zināmās ziņģes par Gauju, Siguldu un citām brīnišķīgām vietām Latvijā. Talkas noslēgumā čaklajiem talciniekiem muzeja darbinieki vadīs bezmaksas ekskursijas pa muzejrezervāta teritoriju.

Interesentus uz Lielot talku Turaidā aicina pieteikties līdz 29. aprīlim pa tālruni 67971402 vai 29264751 vai e-pastu: pieminekli.tmr@apollo.lv.

Lielās talkas sākums Turaidā 30. aprīlī pulksten 10. Organizatori aicina ģērbties atbilstoši laika apstākļiem, ņemt līdzi darba cimdus un, ja iespējams, arī grābekļus.

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.

Svarīgākais