Recenzija: Mentem – "Fulfilled Desires"

© Publicitātes foto

Pašmāju smagās mūzikas apvienība “Mentem”, iespējams, būs pasprukusi garām nemanīta pat šī žanra cienītājiem, kur nu vēl pārējiem, tomēr šie jaunieši jau izdevuši debijas albumu. Apskatnieka uzmanības lokā šī brigāde ietrāpījās pērn septembrī, kad “Mentem” (un arī grupa “Asinis”) bija uzaicināti uzstāties Tallinas ielas kvartāla izklaides vietā “Tu Jau Zini Kur”, iesildīt “Deodium” tās albuma “Maldupe” prezentācijas koncertā. Pēc tam puiši uzspēlēja vēl vairākos koncertos dažādas publikas priekšā, vienmēr izpelnoties itin labas atsauksmes, taču nopietnākais pasākums, protams, bija šovasar – uzstāšanās pirms pašiem “Eyehategod”!

Jūnija vidū “Mentem” izdeva albumu, pie kura esot strādājuši vairāk nekā gadu - nav nemaz tik daudz, taču savā jaunības maksimālismā “mentemieši” kādā raidījumā bija solījuši to jau pirms gada, tas ir, vēl pirms vispār bija sākuši pie tā darbu… “Lai pamodinātu interesi tiem, kuriem šīs grupas parādīšanās kaut kā paskrējusi garām - džeki apmēram vecumā no 16 līdz 19, ģitārists pazīstams arī kā “Lomika dēls”, basista un bundzinieka vecāki arī nav sveši Valmieras mūzikas pasaulē,” ieintriģēja Radio NABA raidījuma “Vārnu Laiks” veidotāji, liekot ķerties pie tā noklausīšanās.

Tātad. Grupa dibināta 2021. gadā Valmierā, iepazinušies “Yamaha” mūzikas skolā.

Paši sevi pieskaita pie “sludge / groove metal”, sastāvs - Kristofers Liepa (vokāls), Miks Laumanis (ģitāra), Džeiks Grenjers (bass) un Čārlzs Grenjers (bungas). Par “Lomika dēlu” viss skaidrs - Mika tēvs ir pazīstamais studijas “Hodila Records” stūrmanis Ģirts Laumanis jeb Lomiks, pie kura ierakstījusies vesela virkne latvju smagās mūzikas, “underground” un arī citu žanru pārstāvju. Saprotams, ka viņš savam puikam izpalīdz arī ar skaņošanu un izmanto savus kontaktus, līdz ar to nav jābrīnās, ka “Mentem” tiek pie tik labām koncertēšanas iespējām. Savukārt Grenjeru vecākiem Valmierā piederējusi kafejnīca “Jauna Saule” un “Multiklubs”, tātad tiešām “nav sveši Valmieras mūzikas pasaulē”. Abi brāļi dzimuši Londonā, bet uz Latviju ģimene pārcēlusies, kad puišiem bija 5 un 7 gadi. Savukārt vokālists dzimis Īrijā, pēc tam izceļojies pa citām valstīm un Latvija bijusi tikai kāda ceturtā viņa mītnes zeme. Nu jā, līdz ar to atceļas visi jautājumi par to, kāpēc dziesmas ir angliski…

Albumā “Fulfilled Desires” iekļautas septiņas dziesmas. Lai gan jau minētajā intervijā “Vārnu Laikam” bērnišķīgums spiežas ārā pa visām vīlēm, ar mūziku tik traki nav - “Mentem” skan samērā nobrieduši un profesionāli, tikai viņiem laikam nav diez ko skaidrs, ko paši spēlē un ko vēlas spēlēt. “Sludge / groove metal” tas nav, drīzāk kaut kas tuvāk trešmetālam ar metālkora iezīmēm un “groove” piedevām. Neskatoties uz visu iepriekš minēto, “Mentem” spēj atstāt ar vaļā muti: pēc visai viduvēja albuma iesākuma ar trešo un ceturto numuru tajā seko dziesmas “Initium” (tā gan vairāk ir kā intro jeb interlūdija) un “Hunting Season”, kurus padzirdot apskatnieks vairākas reizes neticībā pārbaudīja savas atskaņošanas ierīces, vai tās gadījumā nav patvaļīgi pārslēgušas kādu citu grupu - super gabali! Labi pie dūšas iet arī “Rust Covered Gold”, interesanta ir teju astoņas minūtes garā “Ill-Fated”. Īpaši uzteicams ir basists. Ja “Mentem” uztaustīs savu muzikālo ceļu, no viņiem var gaidīt lielas (un smagas) lietas.

Izklaide

ASV izklaides kompānija "Paramount" apvienosies ar kinostudiju "Skydance", tādējādi noslēdzot gadu desmitiem ilgušo Redstounu ģimenes dominēšanu Holivudā un piesaistot ļoti nepieciešamo finansējumu "Paramount", kas ar grūtībām pielāgojas izmaiņām izklaides industrijā.

Svarīgākais