DAP aicina iepazīt Rāznas nacionālo parku

© Kaspars Krafts / F64

Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) sadarbībā ar pašvaldībām un vietējiem uzņēmējiem 13.jūlijā un 14.jūlijā rīkos Rāznas Nacionālā parka Ceļotāju dienas, aģentūru LETA informēja Rāznas Nacionālā parka dabas centra vadītāja Regīna Indriķe.

DAP sola, ka divu dienu programma ikvienam apmeklētājam atklās dabas un kultūrvēstures vērtības, "ļaus sajust Latgales viesmīlību un izgaršot teritorijai raksturīgo kulināro mantojumu". Šogad piedāvājumā ir daudzveidīgas dabas izziņas aktivitātes gan noteiktās vietās un laikos, gan apkopoti velomaršruti, dabas takas un apskates objekti, individuāli plānojot to apmeklējumu sev ērtā laikā.

Ceļotāju dienu programmā centrālie objekti būs Rāznas ezers un Ežezers.

To tuvumā gaidāms plašākais pasākumu piedāvājums - izbrauciens pa Rāznas ezeru ar buru vai motorlaivu, ar kuteri vai airu laivu pa Ežezeru, SUP dēli un ūdensvelosipēdu atpūtas vietās. Vairumam pasākumu jāpiesakās iepriekš.

Laivotājiem 13.jūlijā būs iespēja gūt jaunu pieredzi kajaku braucienā pa Narūtu, bet 14.jūlijā garo maršrutu gājēji varēs iziet aptuveni 30 kilometrus Latgales pārgājienu maršrutu Kaunata-Jaunsloboda-Pārtovas ezers-Lielais Liepukalns-Akminīši-Kaunata kopā ar ģeogrāfu Ivaru Matisovu.

Amatnieku arodu palīdzēs iepazīt cepļa dedzināšana 13.jūlijā, bet koka izstrādājumu meistars Ēriks Ruhmans rādīs, kā mežā atrastie šķietami parastie sprunguļi pārtop mākslas darbos. Copes gids Jānis Kupra stāstīs par makšķerēšanu Rāznā, bet Ludmila Merkulova izrādīs Latvijā lielāko zvaniņu privātkolekciju.

Ceļotāju dienās notiks arī mākslu un garšu festivāls "Mākslas pikniks 2024" Lūznavas muižā. 14.jūlijā Andrupenes lauku sētā uz Tradīciju skolas nodarbību kopā ar Eviju Maļkeviču-Grunduli īpaši gaidītas ģimenes ar maziem bērniem, bet Jaundomes muižā fotografēšanas dabā nianses varēs apgūt fotogrāfa Andra Eglīša meistarklasē.

DAP atgādina par mobilo lietotni "Dabas tūrisms", kas sniedz iespēju saplānot dienu pastaigai vai izbraucienam dabā ne vien Latgales pusē, bet visā Latvijā. Vietnē ir 700 dažādi dabas tūrisma galamērķi - dabas takas, dažādi apskates objekti, laivošanas maršruti un putnu vērošanas punkti.

Svarīgākais