Recenzija: Blind Shapes - "ading Away"

© Publicitātes foto

Pēdējā laika patīkamākā un pārsteidzošākā dāvana latvju smagās mūzikas faniem - pirms astoņiem gadiem izveidotā Jelgavas “hard & heavy” apvienība “Blind Shapes” atvēzējusies jaunam lieldarbam, kas šoreiz savā saturā ir konceptuāls. Aizsteidzoties vērtējumam pa priekšu, “Fading Away” ir droši iesakāms noklausīties jebkuram “hard & heavy” fanam – nenožēlosiet! Zinot šīs grupas spēku “dzīvajā”, jāķeras pie “BS” koncertu grafika pētīšanas.

“Albums ir par cilvēka dzīves ciklu, ejot cauri, mūsuprāt, nozīmīgākajiem dzīves tematiem, sajūtām un problēmām,” skaidro paši “Blind Shapes” mūziķi. “Albums ietver sevī 13 dziesmas un sastāv no divām savstarpēji ļoti saistītām daļām: gaišās un tumšās, iekšējās un ārējās pasaules, kā arī iedomām un patiesības. Abas daļas ir kā spoguļattēlā, viena pret otru - varētu pat teikt, ka otrā daļa savā veidā ir paralēlā pasaule tām pašām tēmām. Albums ir jāklausās secīgi, jo pirmā dziesma paskaidro pēdējo, otrā paskaidro priekšpēdējo un tā līdz pat vidum.”

Lai nu “Blind Shapes” klausās to konceptuāli un secīgi paši - pārējie to var darīt arī izvēles kārtībā, kā atsevišķas dziesmas. Proti, pēc pirmo pāris gabalu noklausīšanās rodas aptuveni šāds spriedums - nu jā, ir labi, skan gandrīz kā “firma”, turklāt vokālists Sandis Kallions ir ļoti augstā līmenī (pašmāju “hard & heavy” mūzikā ar to bieži ir problēmas), tikai neviens gabals tā īsti neaizķer, var papriecāties vienīgi par ģitārista meistarību, bet tad…

Pat grūti pateikt, kur tieši ir albuma lūzuma punkts, taču pie kādas ceturtās dziesmas (“Affinity”) skanošais materiāls liek saausīties krietni nopietnāk - eu, kas tas bija?! -, tikai šo pastiprināto interesi ātri apdzēš nākamais gabals. To atdzīvina “Misery”, bet tam sekojošais, ar Nr.9 albumā iekļautais, “Mr. Presidents” - tas jau ir smagmūzikas hits, dēļ tā vien būtu vērts klausīties visu šo darbu! Arī nākamā dziesma “Impostor” ir labi izdevusies, bet vēl jāatzīmē arī konceptuālā garadarba noslēgumā ievietotā monumentālā tituldziesma “Fading Away” sešarpus minūšu garumā, kuras izskaņā Kallions pat maķenīt “uzgroulo” - kā kaut kas no “Blind Shapes” novadnieku “Laime Pilnīga” apcirkņiem (tikai smagāks)! Jāatzīmē arī simpātiskais albuma vāciņš.

“Fading Away” ierakstīts un apstrādāts “KS Records” pie Kārļa Šteinmaņa. Šis ir jau otrais grupas albums, kas tapis sadarbībā ar Kārli - 2019. gada nogalē jelgavnieki izdeva savu debijas minialbumu “Through Space And Time”. Kopš tiem laikiem no sastāva nozudis viens no ģitāristiem, kura funkcijas uzņēmies Kallions, bet pārējie joprojām ir ierindā - Indars Markots (ģitāra), Kristiāns Štokmanis (bass) un Mārtiņš Vēveris (bungas).

Jelgavnieku debijas darbā iekļautais “hard & heavy” likās gana cerīgs un jau tad šķita, ka šai blicei ir labas perspektīvas. Jaunais albums to atkārtoti apliecina - tās joprojām ir. Vai tikai “Blind Shapes” jau tagad nav kļuvuši par latvju “hard & heavy” pirmo numuru, apsteidzot “Bloody Heels”, “Rebel Riot” un viņiem līdzīgos…

Izklaide

Sestdien, 29. jūnijā norisinājās Latvijas aukstās zupas tautas degustācijas pasākums Esplanādē, kura mērķis ir panākt abu valstu kulinārijas cepiena mierizlīgumu, demonstrējot, ka aukstā zupa pieder cilvēkiem, un tā vienlīdz labi garšo kā Lietuvā, tā arī Latvijā.