Apvienība "Līgas pH3" piedāvā Jāņus intravertiem cilvēkiem

© Publicitātes foto

Eksperimentālās etnomūzikas apvienība “Līgas pH3” izsludinājusi savu otro albumu “Ne tā gaida Jāņa bērnus” un publicējusi pirmo dziesmu no tā. Tā nosaukums ir gana uzrunājošs – “Buldurjānis”.

“Līgas pH3” ir eksperimentālās etnomūzikas septets, kura skanējumu papildina viesmūziķi. Grupas pamatsastāvs - Līga Kriķe, Līga Eglīte, Līga Kalniņa, Amanda Zaeska, Anita Laime, Laura Grīnberga un Inese Tone. Apvienība radusies 2016. gadā, sanākot kopā domubiedrēm, kuras iepriekš darbojušās dažādos tautas mūzikas projektos. Jaunā albuma “Ne tā gaida Jāņa bērnus” prezentācijas koncerts notiks zīmīgā datumā - 21. jūnijā, vasaras saulgriežos, brīvdabas kultūras telpā “Savvaļā”, Jaundrustos. No šī datuma vietnē bandcamp.com un populārākajās straumēšanas platformās būs pieejams arī pats albums.

Prātojumi par albuma vadošo tēmu ir ļoti interesanti: “Jāņi ir tradīcijām un norisēm bagātākie gadskārtu svētki, kuri tiek svinēti vasaras pilnbriedā. To svinēšana parasti asociējas ar prieku, dziedāšanu, dejošanu, līksmošanu, ēšanu, dzeršanu, dažādu rituālu veikšanu un uzturēšanos lielākā cilvēku pulkā. Kā šie svētki iet kopā ar latvieša intraverto dabu? Vai intravertais latvietis vismaz vienreiz gadā spēj atvērties, iejukt pūlī, dziedāt, dejot, lēkt pār ugunskuru, apdziedāt kaimiņus un kolektīvi meklēt papardes ziedu? Tradīcijas popularitāte, kas izdzīvojusi līdz mūsdienām, liecina, ka spēj. Bet vai to spēj visi? Un vai ir kāda alternatīva?”

Lūk, un te tiek piedāvāta šī alternatīva: ““Ne tā gaida Jāņa bērnus” pamatā ir ideja par to, ka reizēm intraverta daba ir tik spēcīga, ka, lai gan tiek izjusta nepieciešamība svinēt un piedzīvot vasaras saulgriežu brīnumu, ar to ir par maz, lai saņemtos kārtīgam masu pasākumam ar skaļu, brašu dziedāšanu un rotaļās iešanu.” “Līgu pH3” albums veidots kā intraverta Jāņu dziesmu programma, kuras pamatā ir lēnas, mierīgas, iekšupvērstas un intravertas līgotnes.

Grupas “Līgas pH3” otrajā albumā kā viesmākslinieki pieaicināti flautiste Ieva Rūtentāle Krolle, kā arī Guntis Kursišs, plašāk pazīstams kā “black metal” grupu “Uguns” un “Pilskalns” dalībnieks, kurš papildinājis “Līgu pH3” skanējumu ar didžeridū un rīkles dziedājumiem. Ieraksta muzikālais producents - Kārlis Tone.

Izklaide

Rokgrupa “Effekts” pieteikusi jau novembrī gaidāmo debijas albumu “Zudusī paaudze”, kā pirmo singlu izdodot albuma tituldziesmu. “Tā dod ieskatu albumā ietvertajās melanholiski sulīgajās emocijās, kurās apvienoti elektronikas un postpanka mūzikas elementi,” tā piesakās paši mūziķi.

Svarīgākais