Čelliste Erna Daugaviete beidzot publicē savu "vētraini dziedinošo" skaņdarbu

© Publicitātes foto

Jau pērn jūlijā ģitārista Reiņa Jaunā koncertā Vagonu Zālē apskatnieks piefiksēja viņu pavadošās čellistes Ernas Daugavietes lielisko pirmo solokompozīciju “Vētra”, taču izrādās, ka tā joprojām bijusi tikai mūziķes pierakstu blociņā. Nu beidzot šis skaņdarbs laists tautās, turklāt tam tapusi arī videoversija.

“Erna Daugaviete laiž klajā debijas singlu “Wetrah” - emocionālu, spēcīgu un vētrainu mūzikas šedevru!” ar šādu vēstījumu šonedēļ nāca klajā čellistes komanda un nav pat pārspīlēts - šis tiešām ir vētrains skaņdarbs gan no Ernas čella spēles prasmes un intensitātes, gan no tā videoklipā attēlotā vēstījuma viedokļa. Pārsteigums čellistes daiļrades pārzinātājiem - skaņdarbā ieskanas arī vokāls.

“”Wetrah” (latviski - vētra) ir vairāk nekā tikai skaņdarbs - tas ir sevis pieņemšanas un emocionālās atbrīvošanās ceļojums. Ernas kompozīcija svin pilnu cilvēka emociju spektru - no mīlestības un prieka līdz dusmām un greizsirdībai. Pilnībā pieņemot un veselīgi izdzīvojot šīs izjūtas, “Wetrah” mudina klausītājus doties transformējošā pieredzē,” klāsta Ernas pārstāvji. Kompozīcija sākotnēji radusies, improvizējot uzstāšanās laikā “Klubā Biedrība”, un kopš tā laika ir kļuvusi par neatņemamu Ernas dzīvo priekšnesumu sastāvdaļu.

Interesanti, ka 90% no ierakstītajiem mūzikas celiņiem, ieskaitot lielāko daļu perkusiju, Erna ierakstā spēlē uz čella. Ierakstu producējis Jānis Narbuts no “White Wide Studios”, bet klipu filmēja videorežisore Laima Jaunā.

Skaidrojums par šo skaņdarbu ir vēl interesantāks, lai arī tikai retajam tas būs saprotams: “”Wetrah” ietver sevī bagātības (Fehu) un aizsardzības (Algyz) simboliskās rūnas, kā arī kristālu - selenīta, fluorīta un rozā kvarca - enerģiju. Erna ierakstīja dziesmu 444Hz skaņojumā - izvēli, kas veikta, iedvesmojoties no literatūras par rezonanses spēku un iekļaujot kompozīcijā Ernas mīļāko skaitli 111 (šajā gadījumā tas ir pirmās oktāvas La, kas skan viscaur kompozīcijai), lai pastiprinātu tās dziedējošās un transformējošās īpašības. Šo elementu nolūks ir radīt mūziku, kas ne tikai skaisti skan, bet arī iegūst spēku dziedināt un pacelt garu.” Vai tas tiešām strādā, varēs izvērtēt paši klausītāji.

Izklaide

Latvijas Radio 1. studijā rudens koncertsērijā “Art of Riga Jazz” 8. novembrī uzstāsies poļu-kanādiešu pianiste Aleksandra Streliski, kura tiek uzskatīta par modernās klasiskās mūzikas celmlauzi. Viņas minimālistiskā, emocionālā mūzika savaldzinājusi klausītājus visā pasaulē, kā arī guvusi kritiķu atzinību un komerciālus panākumus.

Svarīgākais