Recenzija: Intrisha – "Čika Club"

© Publicitātes foto

Ik pa laikam uzvirmo lokāls sašutums par latvju radiostaciju topiem, kas atspoguļo šajās stacijās visbiežāk skanošo mūziku un uzrāda, ka latviešu sacerējumu tajos ir gaužām maz, toties krievvalodīgās mūzikas netrūkst. Pateicoties portāls balticevents.info piespēlētajām ziņām, apskatnieks uzzināja vismaz par vienu no šo topu karalienēm – dziedātāju Intrišu, kura nupat izdevusi jaunu studijas albumu. “Spotify” populārākajam viņas hitam, kopdarbam ar Alan Shum un Leo Chirkoff dziesmā “Costa Rica” (tā, lai gan ļoti, ļoti lauzītā, tomēr ir latviešu valodā) ir vairāk nekā 38 000 klausījumu - itin cienījams skaitlis, turklāt krievvalodīgie savējos, šķiet, vairāk klausās citās interneta vietnēs.

Patrīcija “Intrisha” Kaļiņina dzimusi Rīgā. Lielākoties viņa pazīstama kā tā saucamā “bedru blogere” jeb “TikTok” influencere, kas darbojas arī mūzikas lauciņā. “Viss sakās ar to, ka reiz Patrīcija kopā ar māsu nolēma pārdziedāt [Krievijas superpopulārās dziedātājas] Instasamkas dziesmu latviešu valodā “Par piķi jā”,” vēsta “krievu Patrishas” jeb Intrishas biogrāfi. “Video strauji ieguva popularitāti sociālajos tīklos, bet paradījās arī komentāri par to, ka mūziķe māk tikai pārdziedāt svešus skaņdarbus. Viņa to sadzirdēja un izlaida savu pirmo autoru dziesmu albumu “Luxus Vibe”. Pēc kāda laika Intrisha prezentēja savu otro studijas albumu “Rep Vibe”, un komentāros cilvēki sāka rakstīt, ka māksliniecei vienkārši nav balss un viņa nemāk dziedāt.” Izklausās pēc bēdu ielejas, taču Intrishu tas nav apturējis.

“Šoreiz pie jauna albuma mēs čakli strādājam kopā ar vokālajiem pedagogiem. Varu teikt, ka es par 50% esmu atgriezusi savu stipro balsi, kas man bija astoņus gadus kora laikos,” palepojas dziedātāja. Albums sastāv no septiņām dziesmām. Pēc Patrīcijas domām, pats veiksmīgākais darbs no tām ir “Čika”, bet vēl ļoti lielas cerības viņa liek uz skaņdarbu “Tusa”. Dziedātāja atzīst, ka viņas iepriekšējie divi albumi varbūt arī nav bijuši ļoti veiksmīgi, jo viss veidots repa stilā, bet šoreiz Intrisha esot sevi atradusi klubu mūzikā un jūtas tajā ļoti pārliecinoši.

Nu ko, pārmetam krustu un mēģinām klausīties? 7 dziesmas kopumā 16 minūšu garumā - ātri un nesāpīgi. Jādomā, ka Intrišas lauzītajā latviešu valodā izpildītās dziesmas atradīs savus klausītājus - diezgan primitīvs, taču gana enerģisks “dance pop”, kas deju klubos tas varētu aiziet gluži labi. Nez, kā klausītāji šo dziedātāju uzņemtu, ja viņa tiktu “Bermudu Divstūra” koncerta iesildītājas lomā - stilistiski nemaz tik tālu Intrisha nav?! To laikam mēs nekad neuzzināsim, taču burtiski nupat šo jauno dāmu izdevās redzēt un dzirdēt dzīvajā - trešdien viņa ar trīs dziesmiņām kāpa uz skatuves VEF Kvartāla sezonas atklāšanas pasākumā, pēc “Viedā Fonogrāfa” un pirms “Citiem Zēniem”. Protams, sanākušie bija ieradušies tieši uz šīm grupām, bet no viņu pulka Intrishas auditorijai pieslējās 12 - 14 gadus vecas meitenes, kā arī pa dažiem alu pavairāk iemalkojušiem citu vecuma kategoriju pārstāvjiem. Jāatzīst, ka Patrīcija turējās godam, nebaidījās no kļūdām sarunvalodā un arī dziedāšanā, un, kā atzina kāds blakus stāvošs pārītis, “viņa ir smieklīga!” Tātad uzmanību sev pievērst prot.

Atskaitot pašas jau pieminēto “Čiku”, testēšanai var ieteikt arī dziesmu “Uguns”. Protams, tekstus labāk neklausīties, arī no kvalitatīvā viedokļa šo visu vērtēt nav jēgas (tādas dziesmas kā “Vajag sievu” un/vai “Rozā krāsa” gan vajadzētu aizliegt ar likumu…), taču - ne tas vien pie mums rāpjas uz skatuves. Rezumējot: Latvijas populārajā mūzikā ir arī šādas parādības, šīm parādībām ir savi klausītāji, un ar viņām un viņiem nevar nerēķināties.