Valmiermuižā viesosies mongoļu rīkles dziedāšanas sekstets “Khusugtun”

© Publicitātes foto

Starptautiskajā Valmiermuižas etnomūzikas festivālā 6. jūlijā pirmo reizi Latvijā viesosies rīkles dziedāšanas sekstets “Khusugtun” no Mongolijas.

Uz festivāla lielās skatuves Valmiermuižas parkā šogad gaidāmi īpaši un neparasti viesi - mongoļu sekstets “Khusugtun” priecēs festivāla viesus ar “khöömii” un rīkles dziedāšanu. “Khusugtun” dziedātājs Batzorigs gan Latvijā jau ir pazīstams pēc sadarbības ar bungu un dūdu grupu “Auļi” projektā “Senču balsis”.

Ja “Khusugtun” būtu attēls, tas būtu petroglifs; ja tas būtu dabas elements, tā būtu upe, - saka pasaules mūzikas eksperti. Mongoļu valodā “khusug” nozīmē ratus, ar kuriem sendienās pārvadātas jurtas, savukārt “khusugtun” nozīmētu “ratu ļaudis”. Tas cieši saistīts ar nomadu kultūru - tāpat kā viņu senči, arī šie seši mongoļu mūziķi ceļo pāri visai pasaulei. Viņi spēlē gan tradicionālos mongoļu stīgu instrumentus, dažādus lautas paveidus, ģitāru, čellu un jatgas cītaru, gan virstoņu spēles instrumentus un sitamos instrumentus. Taču pats galvenais viņu muzicēšanā, protams, ir mongoļu virstoņu dziedāšana jeb “khöömii”.

Grupa īpašu popularitāti guva pēc panākumiem starptautiskajā “khöömii” festivālā Ulanbatorā 2009. gadā, “BBC Proms” 2011. gadā, festivālā “Rainforest” 2012. gadā un izcīnītās otrās vietas “Asia’s Got Talent” 2015. gadā. Lai gan grupa dibināta jau 2009. gadā, viņu diskogrāfija nav plaša - pašu producētais “Khusugtun, Ethnic Ballad Group” (2009), kā arī “Routes Nomades / Buda Musique” izdotie albumi “An Anthology of Mongolian khöömii” (2017) un “Jangar” (2020). Valmiermuižas festivālā būs unikāla iespēja redzēt un dzirdēt viņus “dzīvajā”.

Jāatgādina, ka 6. jūlijā uz divām skatuvēm Valmiermuižas parkā gaidāmas muzikālas performances, ko sniegs etnomūzikas grandi “Albaluna” no Portugāles, starptautiskā Baltijas grupa “The Baltic Sisters”, kā arī pašmāju “Iļģi”, “Laimas Muzykanti”, “Alum Alu”, “Ogas”, “Nielslens Lielsliens” un meditatīvo priekšnesumu meistars Harijs Vagrants. Līdzās muzikālajām performancēm festivālā uzstāsies ukraiņu dzejniece Ļuba Jakimčuka kopā ar latviešu koklētāju Latvīti Cirsi, bet festivāla programmu bagātinās spāņu mākslinieka Jordi NN īpaši veidotā milzu uguns skulptūra, buto dejas performance, izklaides programma ģimenēm ar bērniem ar cirka mākslinieku piedalīšanos, izjādes ar zirgiem un radošas meistarklases.

Izklaide

Svinot Gunāra Bindes 90 gadu jubileju, LNMM no 21. septembra līdz nākamā gada 19. janvārim būs skatāma viņa darbu izstāde. Binde savas 67 gadus ilgās fotokarjeras laikā guvis gan vietēju, gan starptautisku atzinību, par darbiem izpelnoties desmitiem godalgu ārvalstu fotomākslas salonos. Izstāde "Binde 100-10" atspoguļo mākslinieka ceļu uz un cauri šiem panākumiem, veidojot metaforisku dienasgrāmatu par nozīmīgākajiem notikumiem, tēmām un cilvēkiem.