Recenzija: Būū - "Būūtība"

© Publicitātes foto

Ar harizmātisko dziedātāju Būū (Ilze Fārte) kā ar bitēm – nekad neko nevar zināt. 2021. gadā izdotais debijas “Albūūms”, kas saņēma “Zelta mikrofonu” kā gada debija (otru statueti dziedātājai sagādāja dziesma “Sāku no sākuma”) bija ieturēts popa stilistikā, negantajam un mazliet pat skandalozajam EP “Melnā maģija” (2023) jau bija repa piesitiens; paralēli tam tapa vairāki singli un dueti, kas atzinīgi grozījās radiostacijās, taču tajā pat laikā Būū kļuva par savējo latvju lielākās hiphopa apvienības “Kreisais Krasts” rindās; tika iesildīts grupas “Prāta vētra” koncerts Liepājā, taču arī aktīvi tika sākts strādāt pie jaunās daiļrades utt., u.t.jpr. Nu Būū piedāvā jaunu minialbumu, kura nosaukumā apgalvo, ka tieši šī ir Būū būtība - “Būūtība”. Tā ir? Kas viņu zina...

Stilistiski šis darbs jau ir ieskaitāms popa, soula, “r&b” un pat mazliet džeza lauciņā, taču var jau būt, ka tā ir jaunā Būū būtība. Viss nostrādāts kvalitatīvi, Ilze dzied ar lielu pārliecību un atdevi, un albumu ir patīkami klausīties, lai arī nevienai dziesmai nav liela hita potenciāls - ja nu vienīgi “Apmainījām”. Ja kāds vēlas izprast Būū būtību vai vismaz mēģināt apjaust viņas pretrunīgajā radošajā personībā šobrīd notiekošo, ieteicams rūpīgi ieklausīties “Būūtības” ievadošajā repa skaņdarbā “Padziļinātais kurss (dzejolis)” un to noslēdzošajā “Jāpamet Rīga” - tajos daudz kas ir pateikts.

“Minialbuma “Būūtība” skanējums uzskatāmi parāda mākslinieces straujo izaugsmi. Šis albums, atšķirībā no iepriekšējiem, ir ierakstīts ar dzīvajiem instrumentiem, ko Būū vēlējusies jau sen. Tas piešķīris mūzikai, aranžijām un vārdiem citu vērienu, saglabājot Būū tik raksturīgo, autentisko un emocionāli atkailināto vēstījuma nodošanas stilu. Gandrīz viss minialbuma sižets norisinās mežā, rituālos un dziļi, dziļi mākslinieces dvēselē,” informē dziedātājas komanda.

“Mans galvenais mērķis ar šo albumu ir ielaist klausītāju kā draugu savās mājās, savā telpā, dvēselē un dzīves izpratnē - sabučot, samīļot un aicināt turpināt iet garīgo un māksliniecisko ceļu kopā tikai tiem, kas jūtas kā daļa no manas cilts, līdzīgi domā un jūt. Mani tālākie soļi mākslā pletīsies ārpus latviešu valodas robežām un ar nepacietību gaidu iepazīties ar tiem, kas mani pavadīs šajā nezināmajā nākotnē,” tā “dabas bērns” Būū. Jāpiebilst, ka “nezināmā nākotne” saistās ar diezgan riskantu gājienu, jo, kā informē mūziķes komanda, “šis EP ir mākslinieces radošā ceļa pieturpunkts, jo turpmāk Būū klausītājus iepazīstinās ar savu daiļradi angļu valodā.”

Un vēl. “Šis albums man ir īpašs kā iniciācija mūzikas producentes kārtā. Pirmo reizi uzņēmos pati veikt tik apjomīgu aranžēšanas un audio apstrādes darbu. Vislielākais darbs norisinājās manā guļamistabas ierakstu studijā un esmu “Būūtībā” ielikusi tik daudz sevis gan garīgi, gan tehniski. Ārkārtīgi ar to lepojos!” tā atkal ir Būū.

Pati Būū tiešām šoreiz ir ne tikai visu dziesmu mūzikas un vārdu autore, bet arī producente. Ierakstos viņai piepalīdzējuši basists Toms Valmiers un bundzinieks Artūrs Strautmanis, kā arī pūšamo instrumentu sekcijas meistari Kristians Kalva (trompete), Jānis Puķītis (saksofons) un Rūdolfs Kūlbergs (trombons).

Starp citu, ja gribat šo visu redzēt un dzirdēt klātienē, tad šāda iespēja būs jau pavisam drīz: Būū ar kolektīvu aicina klausītājus uz koncertu 5. jūnijā Branku Brančotavā (tas ir Jelgavas pusē), kur “brīvā enerģijā baudīsim jaunās dziesmās un ļausimies jau zināmo dziesmu šarmam.”

Svarīgākais