Recenzija: Staņislavs Judins un Asnate Rancāne – "Kur zeme"

© Publicitātes foto

Lūk, šis gan jau sen bija gaidīts – kontrabasista un komponista Staņislava Judina un etnodziedātājas, “tautumeitas” Asnates Rancānes sadarbības turpinājums! Un tas nekas, ka pagaidām tikai minialbuma jeb EP ar trim skaņdarbiem formātā, jo “mazalbums “Kur zeme” ir kā vēstnesis šī gada rudenī gaidāmajam dueta otrajam albumam,” informē džeza mūzikas izdevniecība “Jersika Records”.

Jāatgādina, ka 2018. gadā tika izdots dueta debijas albums “Op.2”, kas saņēma ļoti cildinošas atsauksme, un Staņislavam (gan jau arī Asnatei) ik pa laikam kāds taujāja - nu, kad tad būs nākamais?! Laikam beidzot būs. Šis mazalbums “ir loģisks turpinājums klausītāju un mūzikas apskatnieku augsti novērtētajam debijas albumam, jo koncertēšanas un mēģinājumu procesā bija uzkrātas jaunas interesantas idejas” - tas nav pārsteigums, jo Stass ir arī pilnvērtīgs “Tautumeitu” pavadošā sastāva dalībnieks.

Jaunā mazalbuma centrā ir prūšu tautas dziesma “Mila swaiksta Saulika”, kuras melodija sasaucas ar Staņislava darbu “Kur zeme”, kas tad arī bijusi jaunā darba radīšanas impulss. Abi pārējie EP iekļautie skaņdarbi ir “Kade pārnāksi, bāleliņ?” un “Radina majka dumaše”, kuru pamatā izmantotas Asnates iedziedātās latviešu un bulgāru (!) tautas melodijas - tās ir apvienotas ar Staņislava kompozīcijām un improvizācijām, radot šī dueta īpašo skanējumu.

“Kad iznāca “Op.2”, mūsu draugi - saksofonists Arvydas Kazlauskas un pianists Edgars Cīrulis - teica, ka šī mūzika viņus uzrunā, un ka viņi labprāt piedalītos, ja rakstīsim nākamo albumu. Pēc pieciem gadiem šis brīdis beidzot pienāca - abi mūziķi kopā ar Arti Orubu (perkusijas) un Alekseju Bahiru (vijole), ko varēja dzirdēt arī iepriekšējā albumā, papildināja mūsu mūziku ar jaunām krāsām,” par jauno darbu stāsta Staņislavs Judins. Jāpiebilst, ka albuma “vāka dizainā izmantota Aurēlijas Rancānes fotogrāfija.

Par albumu ar trim dziesmām neko daudz nepateiksi - lielākais prieks šādā formātā atkal dzirdēt Asnati ar viņiem lieliskajām etnodziedāšanas prasmi. Par Stasu - tur tāpat viss skaidrs, liels meistars visās izpausmēs. Interesantākā kompozīcija šķiet Radina majka dumaše”, jo bulgāru tautas mūzika pie mums tomēr ir mazliet eksotiska, taču arī abām pārējām nav ne vainas. Gaidīsim pilno albumu!

Izklaide

Šogad 30 gadu jubileju atzīmē grupa “Pienvedēja piedzīvojumi” – latvju rokmūzikas fenomens, trīs puiši no Sabiles, kuri visas trīs šīs desmitgades muzicējuši nemainīgā sastāvā un būtībā pirmie spējuši kā alternatīvās skatuves pārstāvji tikt radiostaciju rotācijās un TV apritē.

Svarīgākais