Kristīne Balanas koncertos Latvijā izmantos Stradivāri vijoli

© Publicitātes foto

Slavenā vijolniece Kristīne Balanas šovasar ar vairākiem koncertiem viesosies Latvijā. Programmā tiks atskaņotas visas Johana Sebastiāna Baha sonātes un partitas vijolei solo, turklāt uz Antonio Stradivāri vijoles, kas darināta 1694. gadā.

Izcilā vijoļmeistara darinātais instruments nonācis Kristīnes Balanas rīcībā no Karaliskās Mūzikas akadēmijas Londonā kolekcijas. Koncerti notiks 24. un 25. maijā kultūrtelpā “Ola Foundation”, kā arī 5. un 6. jūlijā akustiskajā koncertzālē “Īle”. Koncerti būs īpaši arī ar savu izvēlēto programmu: “Kristīne Balanas savās interpretācijās apliecina, ka Baha sonātes un partitas ar savu mūžlaicīgo modernitāti ir būtiskas un aktuālas mūslaiku klausītājiem. Viņas spēlē izgaismojas Baha vijoļdarbu garīgā dimensija, kas piemīt jekburai izcilai mūzikai,” norāda zinātāji.

“Baha mūzika man ir īpaši tuva. Tajā var iegrimt dziļi, dziļi un tad atrasties jaunā dimensijā. Tās nerimstošā kustība vienmēr nes tālāk uz priekšu. Šo programmu atskaņošu pirmo reizi un vēlējos, lai tas notiek tepat mājās - Latvijā,” stāsta Kristīne Balanas. No spēlēt visas partitas un sonātes ir izaicinājums jebkuram vijolniekam, turklāt tas aizņem vairākas stundas. Vijolniece norāda, ka mūzikas cienītājiem, kas grib piedzīvot pilnu ciklu, jārēķinās ar diviem pilniem vakariem gan “Ola Foundation” pasākumos, gan “Īlē”.

Izklaide

Ar koncertu Spīķeru koncertzālē 20. septembrī Latvijas Radio bigbends kopā ar jaunās paaudzes franču saksofonistu Batistu Erbēnu atklās jauno Amerikas džeza vakaru sēriju, godinot tādus meistarus kā Džons Koltreins, Kanonbals Aderlijs u.c., kā arī atskaņojot Batista Erbēna oriģinālkompozīcijas.

Svarīgākais