Festivālā “Zobens un Lemess” piedalīsies arī igauņu pagānmetāla līderi “Metsatöll”

© Publicitātes foto

No 7. līdz 9. jūnijam Bauskā norisināsies Latvijā vadošais smagās mūzikas festivāls “Zobens un Lemess”, kurš šogad notiks jau devīto reizi. Priecīga ziņa mūspuses “metālistiem”: līdzās grupām no Šveices, Islandes, Nīderlandes, Zviedrijas, Turcijas, Lietuvas un Latvijas uz skatuves kāps arī Igaunijas pagānmetāla lielmeistari “Metsatöll”, kas šogad svin 25 gadu jubileju.

“Metsatöll” šobrīd ir viena no pieprasītākajām Igaunijas mūzikas eksportprecēm. Pēc diezgan novecojušiem datiem (grupas mājas lapas administrators nav no tiem čaklākajiem un/vai ātrākajiem cilvēkiem…), grupa sniegusi vairāk nekā 700 koncertus 24 valstīs - nav šaubu, ka šobrīd šis skaits ir krietni pieaudzis, un šajā jomā ar viņiem Baltijā var sacensties vien mūsu “Skyforger”.

Grūti pat atminēties, kad “Metsatöll” pie mums uzstājušies pēdējoreiz - festivālā “Zobens un Lemess” šie igauņi pie mums manīt tālajā 2018. gadā -, taču viņi vienmēr spējuši sniegt “jumtu noraujošu” koncertu. Igauņi festivālā plānoti piektdien, 7. jūnijā.

Folkmetāls ir kā līdzeklis kultūras mantojuma saglabāšanai un cildināšanai, piepilda tradicionālās folkmūzikas garu ar metāla spēku un intensitāti, turklāt savieno mūsdienu auditoriju ar pagātnes paaudžu stāstiem, mītiem un tradīcijām - tā nupat kādā intervijā minējis grupas dalībnieks Lauri Õunapuu, starp citu, pašmāju bungu un dūdu grupas “Auļi” dalībnieces Leannes brālis. Jāpiebilst, ka “metsatöll” ir senigauņu eifēmisms vārdam “vilks”.

Par citiem “Z&L” viesiem. Koncertprogramma aptvers dažādus žanrus, sākot no folkmūzikas un postfolka līdz folkmetālam un citu metāla žanru izpausmēm. “Īpašs muzikāls piedzīvojums var kļūt Šveices smagās mūzikas grandi “Samael” ar leģendārā albuma “Passage” programmu. Uz Zemgali atvedīsim arī “Skálmöld”, kas Islandē ir viena no vadošajām metālmūzikas grupām, savu muzikālo virzienu raksturojot kā “battle metal” - episkā vikingmetāla un citu žanru sajaukumu, ko papildina islandiešu kultūrvēsturiskā mantojuma ietekme. Pagānmetāla cienītāji novērtēs tikšanos ar Zviedrijas grupu “Thyrfing”, pirmo reizi Latvijā uzstāsies sieviešu blekmetāla grupa “Asagraum”, kas ir Nīderlandes un Norvēģijas mūziķu kopprojekts,” programmas spilgtākos vārdus ieskicē festivāla rīkotājs Valdis Bērzvads.

Programmā redzami arī spēcīgi pašmāju vārdi (“Procession”, “Catalepsia”, “Zintnieks” u.c.), kā arī labas grupas no tuvākajām kaimiņzemēm (igauņu “Hasswald”, lietuviešu “Ūkanose”), bet vēl pasākumu bagātinās Senais ciems ar vēstures rekonstruktoru (būs pārstāvēti klubi no visām trim Baltijas valstīm) un amatnieku nometni ar dažādām aktivitātēm, kā arī Stāstījumu telts.

Festivāls “Zobens un Lemess” notiek kopš 2015. gada. Pirmie trīs pasākumi notika Sēlijā, Lonē, bet kopš 2018. gada par festivāla mājvietu kļuvusi Bauska.